Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

REGULERING. Repræsentanter for medlemslandene i ITU lytter til åbningstalen fra generalsekretær Hamdoun Toure under agenturets verdenskongres i Dubai, der foregår i disse dage.
Foto: Kamran Jebreili/AP Photo/Kamran Jebreili

REGULERING. Repræsentanter for medlemslandene i ITU lytter til åbningstalen fra generalsekretær Hamdoun Toure under agenturets verdenskongres i Dubai, der foregår i disse dage.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN vil regulere internettet

Lige nu mødes verdens nationer i Dubai for at finde ud af, hvad der skal ske med nettet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes et hav af organisationer, nationale og internationale, der regulerer telekommunikation eller sætter standarder for vores digitale verden.

Men på det seneste har særligt ét agentur fået mere opmærksomhed end andre: ITU. International Telecommunications Union er FNs agentur for regulering af telekommunikation på verdensplan.

Og i disse dage mødes ITU-medlemmer fra hele verden i Dubai for at diskutere internet.

Orden i det Vilde Vesten ITU er så gammel, at forkortelsen oprindeligt stod for International Telegraph Union. Det er under ITU, at den internationale koordinering af radiofrekvenser og satellit-kredsløb foregår, og agenturet gør også en hel del for at udbrede teknologier i udviklingslandene. Dertil kommer, at ITU foreslår og sætter standarder på en hel del forskellige teknologiområder.

ITU har på det seneste forsøgt at spille sig selv på banen som det agentur, der kan skabe ordnede forhold i det ”Vilde Vesten”, som Internet nærmest har været siden sin begyndelse i slutningen af tresserne. Derfor afholder ITU lige nu en konference i Dubai, hvor blandt andet nettets fremtid er på bordet.

Idéen er, at ITU skal opdatere agenturets regelsæt. Dette er nemlig ikke blevet gennemgået siden 1988, og det er vist ingen overdrivelse at sige, at telekommunikation har ændret sig en hel del siden da. Og det er herunder, man forsøger at inkorporere Internet og sætte nogle nye regler for, hvordan nettets udvikling skal foregå.

Google protesterer

Google har meget åbenlyst protesteret mod dette ved at sætte et link ud på forsiden af Google.com til en side, hvor de forklarer, hvorfor de er imod denne regulering. Ligesom flere andre store spillere i Internetøkonomien, mener Google at for meget regulering vil standse innovationen og fremdriften i nettet, samt gøre det langt sværere at drive forretning der.

LÆS OGSÅ

Andre modstandere af for meget ITU-regulering mener, at ITU som FN-agentur kan komme til at legitimisere netcensur samt gøre det muligt for autoritære regimer at overskride brugernes krav på retten til at være anonym på nettet. Eller lukke nettet helt ned, som det for nylig skete i Syrien.

Derfor var noget af det første, de amerikanske og canadiske repræsentanter til mødet spillede ud med, et forslag, der satte grænser for ITUs indflydelse. Det skriver websitet Engadget. Forslaget skulle sørge for at ITU kun fokuserede på teleudbyderne og ikke indholdsleverandørerne på nettet, for det er førstnævnte, der ejer selve de fysiske kabler, der binder nettet sammen.

Men forslaget blev mødt med modstand fra et stort flertal af de 150 andre lande, der også er med til konferencen, og blev således ikke vedtaget. Det betyder, at ITU nu diskuterer videre om, hvor stor indflydelse og hvor meget regulering, agenturet skal stå for.

I næste uge skal repræsentanterne stemme om den endelige traktatformulering, hvorefter medlemslandene hver især skal tilslutte sig traktaten, før den træder i kraft.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden