Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Paul Sakuma/AP
Foto: Paul Sakuma/AP

Facebookbekræftelse. Folk med narcissistiske kendetegn tagger sig selv oftere på Facebook.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook kædes sammen med aggressiv narcissisme

Forskere peger på en sammenhæng mellem Facebook og selvoptagethed.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere har påvist en sammenhæng mellem narcissisme og facebookbrugere, der har mange venner og laver hyppige opdateringer.

I en undersøgelse af 294 studerende i alderen 18 til 65 påviste forskere fra Westerne Illinois University en sammenhæng mellem narcissisme og brug af Facebook. Det skriver The Guardian.

Blandt de elementer af narcissisme, som brugerne udviste, var selvoptagethed, forfængelighed, følelser af overlegenhed og ekshibitionisme.

LÆS OGSÅ

Andre lignende studier har tidligere kædet brug af Facebook sammen med narcissisme.

»Børn bliver uddannet til at fokusere mere og mere på betydningen af selvtillid - på den måde, som andre ser på en. Den måde at uddanne børn på har vi importeret fra USA, og den handler 'kun om mig'«, siger Carol Craig fra Centre for Confidence and Wellbeing til The Guardian.

Studerende bliver stadigt mere narcissistiske
Undersøgelsen viste, at de studerende, der havde nogle af de karakteristiske kendetegn ved en narcissistisk personlighed, var besat af deres selvbillede og tomme venskaber.

De skriver ofte chokerende ting, og udleverer gerne sig selv på upassende måder på Facebook.

Tidligere studier har kædet Facebook sammen med narcissisme, men dette er det første studie, der viser en direkte sammenhæng mellem Facebook og nogle af de værste kendetegn ved narcissisme.

Og flere og flere studerende bliver stadigt mere narcissistiske.

»Der er tydelig evidens for, at collegestuderende i USA bliver mere narcissistiske, men om det samme gør sig gældende i andre lande, for eksempel England, er et åbent spørgsmål«, siger Viv Vignoles, lektor i socialpsykologi ved Sussex Universitet til The Guardian.

Mere forskning nødvendig

Undersøgelsen viser dog ikke, om det er brug af Facebook, som fører til narcissisme, eller om det er narcissisme, der fører til særlig opførsel på Facebook.

LÆS OGSÅ

»Generelt kræver 'de mørke sider' af Facebook mere forskning, så man bedre kan forstå de socialt gode og skadelige aspekter af Facebook. Dermed vil vi kunne forhindre de sidste og fremhæve de første«, siger undersøgelsens bagmand Christopher Carpenter til The Guardian.

»Hvis Facebook skal være stedet, hvor man kan reparere et skadet ego og søge social opbakning, er det yderste vigtigt at opdage den potentielt negative kommunikation, som findes på Facebook, og de personer, som har en tendens til at lave negativ kommunikation«, fortsætter Christopher Carpenter.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden