Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JASON E. MICZEK/AP
Foto: JASON E. MICZEK/AP

TYVETÆKKE. Smartphones som denne fra Apple er ikke tilstrækkeligt sikret mod tyveri, lyder beskyldningen fra New York-statens chefanklager.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chefanklager: Hjælper Apple og Google telefontyve?

Telegiganters manglende sikring mod brug af stjålne smartphones nærer kriminalitet, mener New Yorks chefanklager.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smartphones fra Samsung og Apple er yndede mål for tyveknægte.

Nu vil delstaten New Yorks chefanklager have de to virksomheder til at forklare, hvad de gør for at hindre, at stjålne smartphones fortsat kan anvendes.

»Jeg prøver at forstå, hvorfor selskaber kan skabe avanceret elektronik, sådan som Apples produkter, uden samtidig at kunne skabe teknologi, der kan gøre stjålne produkter ubrugelige og dermed eliminere det voksende sorte marked, de sælges i«, skriver Eric Schneiderman til Apples direktør Tim Cook.

DOKUMENTATION Læs anklagerens brev til Apples direktør ( eksternt link - på engelsk)

Brevet er også sendt til Samsung, til Google, som står bag android-styresystemet, og til Microsoft.

Telefontyverier i voldsom vækst
Bag chefanklagerens krav om en bedre tyverisikring af smartphones ligger ifølge nyhedsbureauet Bloomberg en stigning i antallet af stjålne Apple-telefoner.

Sidste år blev der fra januar til hen i september anmeldt 11.447 tyverier af Apple-produkter i byen New York.

Det er en stigning på 40 procent - et tal, der skal ses i lyset af, at den generelle stigning i alvorlige forbrydelser var på 4 procent. Tyverierne er så udbredte, at de har fået tilnavnet 'æblerov' i millionbyen.

Dræbt for en smartphone
Ifølge New Yorks politi udgør tyverier af Apple-apparater blot 30 procent af de elektroniktyverier, der finder sted i busser og undergrundstog.

Schneiderman peger i sit brev til de to elektronikgiganter på en stribe voldsomme overfald og drab på ofre, hvor gerningsmændene ville have deres smartphones.

Store indtægter på salg af erstatningstelefoner
Chefanklageren er ifølge nyhedsbureauet »især bekymret«, hvis det viser sig, at Apple og Samsung ikke har taget tilstrækkeligt hensyn til forbrugernes sikkerhed og beskyttelse for derigennem at tjene på et øge salg af erstatningstelefoner.

Han peger på, at mistede apparater ifølge en undersøgelse kan koste de amerikanske forbrugere op mod 30 milliarder dollar (173 milliarder kroner) om året.

»Eksport af stjålne apparater er steget kraftigt. Dét, at der er rigeligt med hjemlige hælere - også her i New York - viser, at smartphones ikke - som det ellers hævdes på jeres hjemmeside - bliver ubrugelige«, siger han.

Peger på producentansvar
Lederen af New Yorks anklagemyndighed peger i brevet på telegiganterne på, at han har pligt til at gribe ind over for uærlige forretningsmetoder.

I sit brev til Apple fremhæver han således, at der på virksomhedens hjemmeside hævdes, at styresystemet IOS »hindrer uautoriseret brug«.

Spørgsmålet er med Schneidermans ord, om »Apple kan have undladt at leve op til de påstande ved at begrænse sit fokus til informationssikkerheden uden at sørge for sikkerhedsmekanismer, der reelt afskrækker tyveri og dermed beskytter forbrugernes sikkerhed.«

Han forlanger derfor i sine breve til de store televirksomheder, at selskaberne afslører, hvad de gør for at beskytte forbrugerne mod telefontyverierne og at de sender repræsentanter til et møde med ham om sikkerhedsproblemerne.

EU har ikke grebet ind mod telefontyve
I EU er det op til de enkelte teleselskaber, om de vil hindre, at stjålne mobiltelefoner kan komme på mobilnettet. Det betyder, at der i flere lande er fri adgang til at benytte smartphones, selv om de er stjålne.

LÆS MERE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den frivillige ordning betyder, at stjålne smartphones fra for eksempel Danmark uden nogen vanskeligheder kan gå på mobilnettet i lande som Rumænien, Bulgarien, Grækenland og Holland - et problem, der kan være med til at nære forbrydernes jagt på de udbredte mobiltelefoner.

Kritik: Danskerne frister tyve

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har tidligere i et interview med tidsskriftet Dansk Politi peget på de problemer, der skaber, når danske tyveriofre har været i besiddelse af genstande, der kunne stjæles.

LÆS OGSÅ

»I dagens Danmark udstyrer vi børn og teenagere med værdier for tusindvis af kroner, med iPads, dyre smartphones og mærketøj, og så undrer vi os over, at folk, som kommer fra lande, hvor det bare gælder om at overleve, bliver fristet«, sagde han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden