Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

OVERPRIS. I dag kan man maksimalt komme til at betale 2,23 kroner i minuttet for at foretage et opkald i udlandet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU vil sænke din mobilregning

Allerede til sommer skal det være slut med dyre udlandsamtaler på mobilen.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I fremtiden skal det være lige så billigt at ringe fra Bogense til Berlin, som det er at ringe fra Tønder til Thisted, lyder et af forslagene i en større telepakke fra EU-kommissionen, der med egne ord lægger op til den største reform af telemarkedet i 26 år.

Men forud for et topmøde mellem stats- og regeringscheferne i morgen og overmorgen møder forslaget skepsis fra en stribe medlemslande samt ikke mindst industrien, der advarer om, at det vil være ødelæggende for branchen.

Kan købe simkort i andre medlemslande
»Helle Thorning-Schmidt skal opfordre sine kolleger til at tøve med at afskaffe roaming på så kort tid og på så usikkert et grundlag. Det kan ikke nytte noget, at politikerne skaber enorm usikkerhed om reguleringen og derved indtægterne i telebranchen, hvis der skal være grobund for vigtige investeringer«, siger direktør Jakob Willer fra brancheorganisationen Teleindustrien (TI), der bl.a. repræsenterer TDC.

Han har ikke noget bud på, hvad et forbud mod den dyrere udlandstelefoni vil koste den danske branche, men i det øvrige EU har selskaber som Vodafone, Orange and Telefónica advaret om, at forslaget kan koste dem over 50 milliarder kroner.

Hovedformålet med telepakken er for alvor at skabe et fælles marked for telekommunikation ved at forenkle og harmonisere reglerne samt altså fjerne selskabernes mulighed for at opkræve ekstra for telefoni på tværs af EU’s grænser.

Hvis det står til kommissionen, skal forbrugerne allerede fra 1. juli 2014 slippe for gebyrer for mobiltelefoni under rejser inden for unionen, mens opkald fra både mobil og fastnet til udlandet ikke må koste mere end et fjernopkald inden for landets egne grænser.

Men netop den del af forslaget er et eksempel på, at kommissionen går alt for langt, mener teleanalytiker John Strand, der lever af at udarbejde analyser for telebranchen.

At afskaffe udlandstelefoni inden for EU kan nemlig føre til, at forbrugerne lige så godt kan købe deres sim-kort i et helt andet medlemsland, hvor teleselskaberne kan tilbyde billige løsninger, fordi de ikke har det store ansvar for at bygge net og er underlagt gunstige vilkår, når det gælder moms og afgifter.

»Det her forslag om at afskaffe gebyrer for udlandstelefoni svarer til, at man nu kan købe sin bil i Tyskland og køre i den i Danmark, eller at man tillader rumænske håndværkere at arbejde i Danmark på rumænske vilkår«, siger han.

Men den frygt afviser EU-kommissionen som en »skræmmekampagne«. Særlig når det gælder de danske selskaber.

»Danske virksomheder giver generelt god værdi for pengene med høj kundeservice. At forlade en dansk teleudbyder ville ikke være en attraktiv idé for de fleste danskere«, siger talsmand Ryan Heath.

EU-kommissionen agter at skabe enighed om pakken inden maj, hvor der er valg til Europaparlamentet, fordi den billigere udlandstelefoni kan tjene som eksempel på, hvordan EU gør en forskel for almindelige borgere.

Ikke mindst oven på de seneste års krise er der brug for en sællert, hvis de EU-skeptiske partier skal holdes stangen under valgkampen, lyder analysen i de EU-positive kredse i Bruxelles. Men netop den stramme tidsplan er årsagen til, at et »massivt antal lande« forud for topmødet har forholdt sig skeptisk til forslaget, oplyser en diplomatisk kilde, der forklarer, at pakken generelt anses for at være alt for kompliceret til at haste igennem.

På morgendagens topmøde skal stats- og regeringscheferne ikke træffe nogen beslutninger, men fra kommissionens side er håbet, at en overordnet velsignelse af et mere integreret telemarked kan sætte ekstra skub i processen.

»Det er op ad bakke for EU-kommissionen«, siger den diplomatiske kilde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden