Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ben Margot/AP
Foto: Ben Margot/AP

Facebook har formuleret ny politik i forhold til voldeligt indhold på det sociale medie.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook kan tolere voldelige videoer - til en vis grad

Hvis ikke brugerne hylder volden i videoer, er de velkomne på Facebook

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det sociale medie Facebook har på det seneste haft svært ved at finde hoved og hale i sin egen politik, når det kommer til videoer med voldeligt indhold.

Men nu forsøger Facebook i en pressemeddelse at gøre dens politik mere klar for de over en milliard brugere.

»Når vi kigger på indhold, der bliver rapporteret til os, vil vi tage et mere holistisk kig på konteksten omkring en voldelig video eller billede. Og vi vil fjerne indhold, der hylder vold«, skriver de i pressemeddelelsen.

»Vi vil se på, om personen, der poster og deler indholdet, gør det på en ansvarsfuld måde. Herunder om indholdet kommer sammen med en advarsel, og om den bliver delt med et alderssvarende publikum«, skriver de videre.

Først den ene vej og så den anden Facebooks udmeldinger kommer i kølvandet på en diskussion om mediets politik i forhold til voldeligt indhold i videoer og på billeder.

1. maj sagde Facebook til britiske BBC, at voldelige klip delt på det sociale medie var i orden, fordi det viste »den verden vi lever i«.

Få timer efter besluttede Facebook at fjerne de voldelige videoer, der blev indrapporteret af brugerne, mens de »besluttede deres politik på området«.

16. oktober blev en video, der viste en dame blive halshugget af en maskeret mand, uploadet på Facebook. Da nægtede Facebook at fjerne den med ordene: »Den slags materiale kan postes og deles, så længe det originale klip ikke hylder eller opfordrer til handlingerne i videoen«. Det skriver BBC.

Det medførte en masse kritik. Blandt andet fra Storbritanniens premierminister David Cameron og en række interesseorganisationer.

Det fik folkene bag Facebook til at lægge et banner på videoen, der advarede mod indholdet. Og kort efter fjernede de den så helt, så den ikke længere er tilgængelig.

Bryster: nej tak. Vold: ja tak
På Facebook er der et forbud mod nøgenhed. Billeder af bryster og kønsdele bliver fjernet uden en vurdering af sammenhængen. Det samme gælder imidlertid ikke for voldeligt indhold.

På Center for Digital Pædagogik anerkender man, at Facebook ikke kan lave et totalforbud af voldeligt indhold, fordi det er en mere blandet størrelse end nøgenhed.

»Jeg kan godt forstå, de er nødt til at lave vurderingssager, men i en perfekt verden, skulle de have 1.000 mand til at sidde og kigge anmeldte videoer og billeder igennem«, siger Jonas Ravn, koordinator og projektleder på Center for Digital Pædagogik.

Han forudser dog, at det kan blive svært for Facebook at kontrollere deres regel om, at voldeligt indhold skal deles i passende aldersgrupper.

»Jeg kan godt lide tanken om, at de i hvert fald går ind og vurderer, hvem det bliver delt med. Men det er en fuldstændig umulig opgave. Det breder sig jo som ringe i vandet. Selv om det ikke var meningen, den skulle ud til teenagere, så kommer den det nemt alligevel«, siger han.

Fælles ansvar

Jonas Ravn så gerne, at Facebook ansatte flere moderatorer, som er dem, der sidder og fjerner det voldelige indhold fra Facebook.

»Det kan godt være, de tager det allerværste, men det er min fornenmmelse, at mange oplever at anmelde noget, som aldrig bliver fjernet, fordi Facebook ikke har ressourcer til at tage sig af det«, siger han.

Jonas Ravn fortæller, at det ikke alene er Facebooks ansvar at håndtere problemerne med voldeligt indhold. Det er i lige så høj grad forældrene og skolen, der skal sørge for, at de unge ved, hvordan de skal færdes på nettet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden