Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joshua Harker
Foto: Joshua Harker

3D. Fremtidsforkser Karim Pedersen forudser, at scannere der kan printe i 3D, bliver det nye i 2014. Her ses et kranie af kunstneren Joshua Harker, der benytter 3D-scannere i hans kunst.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er 2014's teknologiske trends

Det nye år byder på statsløse penge, 3D-scannere og snakkesalige apper.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilbage i 1964 forudsagde den berømte science fiction-forfatter Isaac Asimov, at maskiner vil have overtaget mange kedelige opgaver i 2014. En del prognoser ramte helt ved siden af – han forventede, at mange mennesker ville bo under jorden eller på Månen, mens andre prognoser ramte plet.

LÆS ARTIKEL

I sin beskrivelse af verden i 2014 forudsagde han således 3D-fjernsyn, automatiske køkkenapparater og videokonferencer. Det der tidligere var science fiction, er blevet en almindelig del af hverdagen. Udviklingen går så hurtigt, at det er svært at se bare et år frem.

Alligevel har Politiken bedt en af landets mest kendte it-spåmænd om at gøre forsøget og komme med sit bud på, hvilke teknologiske trends der kommer til at præge det kommende år. Fremtidsforsker Preben Mejer er medstifter af videnscentret Innovation Lab og han bruger en stor del af sin tid på at udpege de trends, der får betydning for morgendagen.

Her er hans bud på de vigtigste teknologier i 2014.

1. Digitale, anonyme og statsløse penge
I 2014 vil en eller flere af de nye digitale valutaer få sit gennembrud. Bitcoin er den mest kendte i dag. Møntfoden eksisterer kun digitalt, men kan stige og falde i værdi som andre valutaer, og kan bruges til at købe og sælge ting på nettet. Betegnelsen »virtuelt guld« bruges også om Bitcoin.

»Mange er trætte af grådige banker, og af stater der er i krise. Bitcoin er meget populær i Grækenland for eksempel. Her er en valuta der sammenlignet med den græske er stabil. En del af vores betalingsstrømme vil skifte til denne mystiske og anonyme valuta,« siger Preben Mejer.

En af de vigtigste fordele ved den statsløse digitale valuta er netop, at den er helt anonym. Ligesom en rigtig mønt er det ikke muligt at spore, hvem der har haft betalingsmidlet før dig, eller hvor den lander på et senere tidspunkt.

Værdien af Bitcoins er steget voldsomt i løbet af året, men kursen er også præget af store udsving.

2. Et internet af ting der snakker sammen
Det er ikke kun mennesker, der kommunikerer over internet. Det gør maskiner også. Mere end halvdelen af kommunikationen på nettet går allerede mellem maskiner – det kaldes også for tingenes internet. Snart kommer der internet-byggeklodser, som du kan købe i Silvan.

Preben Mejer har selv installeret en CO2-måler i sit hjem, der konstant måler luftkvaliteten og sender informationer ud på nettet.

»For få år siden var det en kostbar ting, men nu koster den ikke ret meget. Den afleverer sin information op i internet-skyen. hvor jeg nemt kan få fat i den. Jeg kan aflæse den og bruge informationen i andre sammenhænge. Jeg kobler min CO2-måler sammen med ventilationssystemet, og wupti, så har jeg pludselig automatisk god luftkvalitet i mit hjem,« siger han.

Der kommer helt nye muligheder, når tingene begynder at udveksle data med hinanden.

»Jeg har sat en sensor på siden af vaskemaskinen. Når den holder op med at vibrere er den nok færdig. Jeg bor i et fire etagers byhus så frem for at traske halvanden kilometer ned i kælderen, så får jeg besked på min smartphone,« fortæller fremtidsforskeren.

3. En 3D-scanner til din 3D-printer
Flyt fabrikken ned i din kælder og fremstil alle slags genstande på din egen 3D-printer. Der er meget store forventninger til 3D-print, som måske kan indvarsle en ny industriel revolution. Du behøver ikke længere bestille varer på nettet – du kan blot downloade byggeplanen og printe dit eget eksemplar.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Senest har HP annonceret, at de kommer med 3D-printere, og HP’s kommende printer er meget interessant, fordi den beregnet til produktion, og ikke bare til at printe prototyper,« siger Preben Mejer.

Samtidig er prisen efterhånden faldet til et niveau, hvor alle kan være med. 3D-printere kan købes for få tusinde kroner.

Men en af de helt centrale ting har manglet indtil nu – nemlig muligheden for at scanne objekter, der så kan kopieres i 3D-printeren.

»Her er de første brugervenlige 3D-scannere kommet, hvor man kan sætte objekter på en glasplade ligesom i en traditionel scanner, og så bliver 3D-objektet scannet. Det vil så kunne kopieres ligesom i en kopimaskine, eller bearbejdes,« siger forskeren.

4. Din smartphone ved hvad du har brug for
Fremtidsforskeren spår, at en af de markante ting der kommer til at ske næste år er, at apper i stigende omfang bliver i stand til at forudse dit næste behov. Google Now er en del af denne meget spændende udvikling, som kaldes for »anticipatory apps”– altså software, der forsøger at forudsige hvad du har brug for.

»Jeg har lige været i Milano, og Avis-udlejningsskranken er vanskelig at finde i lufthavnen. Min smartphone kender min kalender, og ved at jeg er landet i Milano, og at jeg har reserveret en udlejningsbil, så den guider mig automatisk derhen. Når jeg er nået frem har den naturligvis reservationsnummeret på bilen klar, så jeg ikke behøver at lede efter det,« fortæller han.

Programmer som Google Now henter data fra kalender, mail og søgeforespørgsler for at lære om dig og blive bedre til at forudsige, hvilke informationer du har brug for.

5. Dine apper snakker sammen

Indtil nu har mobile apper typisk været isolerede fænomener. De har fungeret fint i sig selv, men de har savnet den sammenhæng med andre programmer, som blandt andet kendes fra kontorpakker som Microsoft Office.

»Det har været en del af det, der har reddet Microsoft, at de som en af de få har kunnet tilbyde en totalt sammenhængende og velfungerende pakke,« siger Preben Mejer.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er en af de sidste Microsoft-bastioner, der står for fald nu. Den nye bølge er apper, der kan snakke med hinanden, og Dropbox er godt i gang med at bringe sig i position som dem, der skal synkronisere mellem de forskellige apper.

»Det betyder, at man kan vælge at synkronisere apper via Dropbox, og på den måde ikke længere være afhængig af en stor altomfattende leverandør som Microsoft,« forklarer han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden