Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fjernsynsgoder. Den populære netflix serie 'Breaking Bad' bliver mulig at se i den nye superopløsning, 4K

Fjernsynsgoder. Den populære netflix serie 'Breaking Bad' bliver mulig at se i den nye superopløsning, 4K

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide til 4K: Her finder du tv-serier i superopløsning

Hvis du har købt et 4K-fjernsyn, kan du godt begynde at glæde dig.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes efterhånden talrige fjernsyn som understøtter den nye super-opløsning 4K eller Ultra HD, men det har været svært at finde film og tv-serier i formatet.

Den situation kan ændre sig i løbet af året, hvor teknologien for alvor ventes at få sit store gennembrud. Netflix har allerede annonceret at populære serier som »House of Cards« og ”Breaking Bad« kommer i 4K.

Du behøver dog ikke vente, hvis du allerede har købt et 4K-fjernsyn. De første film i fremtidens tv-format ligger allerede klar – og meget mere er på vej.

Mens det normale HD-fjernsyn har en billedopløsning på 1.920 x 1.080 punkter, kan de nye skærme håndtere en opløsning på 3.840 x 2.160. Det er fire gange flere billedpunkter og det betyder også, at billedsignalet fylder fire gange mere.

Der er ingen danske tv-stationer, der sender i den høje opløsning endnu, og derfor er du nødt til at hente 4K-indhold fra nettet eller bruge en særlig medieafspiller, der kan håndtere det nye format.

Google er klar med ny videoteknologi
En af de første film der kan købes i ægte 4K-opløsning er »TimeScapes« af den kendte astronomi-fotograf Rob Lowe, som dokumenterer livet i det sydvestlige USA med slow-motion optagelser. Filmen fylder så meget, at den enten bliver leveret på en usb-nøgle eller en harddisk. Den fulde 4K-version kan ikke hentes direkte online.

Det største problem for 4K er netop, at det kræver meget båndbredde. Google har arbejdet på at reducere pladsbehovet med sin videoteknologi VP9, der blev demonstreret på Consumer Electronics Show i Las Vegas i starten af januar. Her kunne både Sony, Panasonic og LG vise, hvordan 4K-video kan streames direkte fra nettet med VP9.

De fleste 4K-systemer bruger en anden teknologi, der kaldes H.265. Google forsøger at etablere VP9 som et åbent og licensfrit alternativ, der samtidig skal halvere pladsbehovet for almindelig HD-video.

Google understøtter allerede den nye super-opløsning på videotjenesten Youtube, men udvalget er indtil videre meget begrænset. Her kan du hente nogle få korte film, der er optaget i den høje kvalitet. For at afspille i den bedste opløsning skal du vælge »2160p 4K« i menuen Indstillinger. Denne mulighed er selvfølgelig kun tilgængelig, hvis videoen faktisk er lagt op i denne kvalitet.

Der er flere nye camcordere og andre mobile enheder på markedet, som kan optage video i 4K, og det kan betyde at mængden af 4K-indhold på Youtube vil stige dramatisk i den kommende tid.

Film i super-opløsning kræver nye lagermedier
Sony kom sidste år med sin 4K-medieafspiller, FMP-X1, der leveres sammen med 10 film i den høje opløsning. Samtidig har Sony åbnet en videotjeneste, hvor brugerne i øjeblikket kan vælge mellem 140 forskellige film og tv-serier i super-opløsning.

Det fungerer indtil videre kun med Sonys egne 4K-fjernsyn og det kræver at hele filmen skal hentes ned, inden den kan afspilles.

Der er plads til at hente og gemme 50 film på den harddisk, der er indbygget i medieafspilleren. Den tilbydes lige nu kun på det amerikanske marked. Snart kommer en ny version med flere funktioner, som sandsynligvis også lanceres i Europa. Den nye version skal også understøtte streaming af 4K-indhold.

Sony sælger også Blu-ray film med betegnelsen »Mastered in 4K«, men her er der ikke tale om rigtig Ultra HD. Filmen er baseret på en råkopi i super-opløsning og den er herefter overført til det almindelige Full HD-format, der kan afspilles på et normalt fjernsyn.

Det skulle teoretisk set betyde, at filmen er optimeret til opskalering på et 4K-fjernsyn, men kvaliteten er ikke den samme som en ægte Ultra HD-film.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En Blu-ray skive med to lag har kun plads til 50 GB, mens det anslås at en 4K-film i normal længde kræver mindst det dobbelte. Så det kræver også nye lagermedier, hvis rigtige 4K-film skal ud i butikkerne.

Derfor skal du være opmærksom på, at film med mærket »Mastered in 4K« ikke er den ægte vare.

Amazon vil filme i 4K
Det er ikke kun Netflix, der har planer om at sende tv-serier i det nye format. Amazon har også annonceret, at alle nye serier fra 2014 skal produceres i super-opløsning. Internet-giganten er på vej med fem nye komedie- og dramaserier, hvor brugerne skal inviteres til at bedømme og kommentere de første pilotafsnit. Baseret på brugernes feedback vil Amazon så afgøre, hvilke serier der skal sættes i produktion.

Netflix og Amazon konkurrerer om at få produceret det bedste originale indhold til deres streaming-tjenester.

Senere i år kommer den anden sæson af »House of Cards« fra Netflix i 4K, og selskabet har indgået et partnerskab med Sony, som betyder at producentens 4K-fjernsyn bliver optimeret til Netflix-indhold i den høje opløsning. Netflix har også et lignende samarbejde med LG.

Det kræver en hurtig internet-forbindelse for at modtage video i super-opløsning. Ifølge de foreløbige oplysninger fra Netflix vil det kræve en forbindelse med mindst 15 Mbps.

En anden af de store tv-producenter, Samsung, er gået sammen med Technicolor om at streame Ultra HD-film gennem M-GO tjenesten. Fra foråret er der adgang til omkring 100 forskellige film og tv-serier. Det er også muligt at modtage indholdet med 4K-fjernsyn fra andre producenter, men kvaliteten er ikke den samme.

Formatkrig kan bremse udviklingen
Samsung har også indgået aftaler med Comcast og DirecTV i USA, der skal streame direkte til selskabets 4K-fjernsyn. Det sker gennem den såkaldte Smart Hub i fjernsynet, som også indeholder anbefalinger, apps og andre funktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For at forsøde ventetiden indtil de rigtige 4K-film kommer på markedet har Samsung annonceret en harddisk-pakke under navnet UHD Video Pack, der er fyldt med dokumentarer og film i 4K. I løbet af året skal yderligere 50 film ligge klar gennem Smart Hub.

Dermed afhænger udvalget af 4K-film også af, hvilket fjernsyn du har købt. LG, Sony og Samsung forsøger at indgå deres egne eksklusive aftaler med video-leverandører – men risikerer samtidig at skabe en formatkrig, der kan skræmme kunderne væk.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden