Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Jens Dresling
Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan finder du gratis alternativer til dyre programmer

Her er gratis alternativer til noget af det mest populære software på markedet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I stedet for at hive tegnebogen frem kan det godt betale sig at tjekke, om der findes et gratis alternativ til et af de mange dyre programmer til computeren.

Her får du tip til alternativer til nogle af de mest populære stykker software på markedet.

1) Kingsoft Office Free 2013 I mange år var det bedste alternativ til Microsofts populære Officepakke, som blandt andet indeholder Word, Excell og Powerpoint, programmet OpenOffice. Men efter at softwaregiganten Oracle overtog Sun, blev projektet lukket ned. Der er dog en del andre alternativer derude, som LibreOffice og Apache OpenOffice, der alle bygger videre på OpenOffice. Men Kingsoft Office Free ligner i uhyggelig grad Microsofts betalings-alternativ. Basisversionen er gratis – Kingsoft tjener penge på at sælge en professionel version.

LÆS ARTIKEL

De tre mest populære kontorprogrammer fra Microsoft Office er kopieret, så du har såvel tekstbehandling, regneark som et præsentationsprogram a la PowerPoint om bord. Det, du ikke får med, er e-mail-programmet Outlook samt den integration med ’skyen’, som den rigtige Office tilbyder. Der er heller ikke en dansk ordbog med, når du først downloader programmet. Men den kan du selv indsætte. Du henter ordbogen (med endelsen .dic) fra www.stavekontrolden.dk og kan så lægge den ind i Kingsoft Office ved at gå ind under Tools-Options-Spelling og vælge ’Custom Dictionaries’. Her kan du tilføje ordbogen ved at trykke på ’Add’.

Kingsoft Office Free findes i øvrigt også i en version til Android, så du kan tage dine kontorværktøjer med dig på farten.

2) Mozilla Thunderbird
Når du nu ikke får Outlook med i Kingsoft-kontorpakken, kan du vælge det gratis alternativ Thunderbird. Den kan det meste af det, du er vant til fra Outlook. Bag programmet står organisationen, der også sørger for, at Firefox-webbrowseren kommer ud i verden, Mozilla. Organisationen har dog nedtonet udviklingen af Thunderbird, så det kun er miljøet af frivillige udviklere, der sørger for, at programmet bliver opdateret en gang imellem. Thunderbird kan downloades i en dansk version.

3) Gimpshop
Et af de dyrere programmer, man ofte gerne vil finde et alternativ til, er Photoshop. Der findes billige versioner af Adobes kraftfulde billedbehandlingsprogram, men der mangler ofte nogle af de mere avancerede funktioner. Med Gimpshop får du et gratis alternativ, der stort set kan alt det, Photoshop kan – inklusive mange af de mere raffinerede ting, man kan i ’originalen’. Gimpshop er baseret på Gimp, der er et open source-billedbehandlingsprogram, men denne har sin egen brugerflade, og det kan tage tid at lære at finde rundt i den, hvis man er vant til Photoshop. Med Gimpshop-udgaven får du også en brugerflade, der ligner Photoshop til forveksling.

4) Shotcut
Hvis du er typen, der godt kan lide at lave dine egne hjemmevideoer, bør du kigge nærmere på Shotcut. Det er et gratis alternativ til halvprofessionelle videoredigeringsprogrammer og kan mange af de ting, man ville forvente af disse. En anden mulighed er det professionelle program Lightworks, der er baseret på en såkaldt Freemium-model. Det betyder, at basisversionen er gratis, men du skal betale for mere avancerede versioner. Til gengæld får du det samme værktøj, som mange rigtige hollywoodklippere bruger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5) PDF reDirect
Hvis man i det daglige har brug for at skabe eller redigere PDF-dokumenter, er Adobe Acrobat programmet, de fleste professionelle bruger. Men det er et dyrt program, så det er godt, at der findes et alternativ som PDF reDirect. Med den kan du ikke bare redigere og skabe PDF’er, men den har også mere avancerede funktioner som indsættelse af vandmærker, kryptering og indsættelse af weblinks i PDF’en.

OBS!

Skaberne af gratis software som ovenstående tjener ofte penge ved at medsælge andres software i form af browser-bar’er eller andre irriterende programmer, du ikke har bedt om. Vær derfor opmærksom, når du installerer programmerne, og sig nej, hver gang installationsprogrammet tilbyder dig at give dig et bonusprogram. Nogle gange skal man vælge ’Custom Installation’ eller lignende for at få lov til at sige nej.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden