Foto: Jens Dresling
Digitalt

Sådan finder du gratis alternativer til dyre programmer

Her er gratis alternativer til noget af det mest populære software på markedet.

Digitalt

I stedet for at hive tegnebogen frem kan det godt betale sig at tjekke, om der findes et gratis alternativ til et af de mange dyre programmer til computeren.

Her får du tip til alternativer til nogle af de mest populære stykker software på markedet.

1) Kingsoft Office Free 2013 I mange år var det bedste alternativ til Microsofts populære Officepakke, som blandt andet indeholder Word, Excell og Powerpoint, programmet OpenOffice. Men efter at softwaregiganten Oracle overtog Sun, blev projektet lukket ned. Der er dog en del andre alternativer derude, som LibreOffice og Apache OpenOffice, der alle bygger videre på OpenOffice. Men Kingsoft Office Free ligner i uhyggelig grad Microsofts betalings-alternativ. Basisversionen er gratis – Kingsoft tjener penge på at sælge en professionel version.

LÆS ARTIKEL

De tre mest populære kontorprogrammer fra Microsoft Office er kopieret, så du har såvel tekstbehandling, regneark som et præsentationsprogram a la PowerPoint om bord. Det, du ikke får med, er e-mail-programmet Outlook samt den integration med ’skyen’, som den rigtige Office tilbyder. Der er heller ikke en dansk ordbog med, når du først downloader programmet. Men den kan du selv indsætte. Du henter ordbogen (med endelsen .dic) fra www.stavekontrolden.dk og kan så lægge den ind i Kingsoft Office ved at gå ind under Tools-Options-Spelling og vælge ’Custom Dictionaries’. Her kan du tilføje ordbogen ved at trykke på ’Add’.

Kingsoft Office Free findes i øvrigt også i en version til Android, så du kan tage dine kontorværktøjer med dig på farten.

2) Mozilla Thunderbird
Når du nu ikke får Outlook med i Kingsoft-kontorpakken, kan du vælge det gratis alternativ Thunderbird. Den kan det meste af det, du er vant til fra Outlook. Bag programmet står organisationen, der også sørger for, at Firefox-webbrowseren kommer ud i verden, Mozilla. Organisationen har dog nedtonet udviklingen af Thunderbird, så det kun er miljøet af frivillige udviklere, der sørger for, at programmet bliver opdateret en gang imellem. Thunderbird kan downloades i en dansk version.

3) Gimpshop
Et af de dyrere programmer, man ofte gerne vil finde et alternativ til, er Photoshop. Der findes billige versioner af Adobes kraftfulde billedbehandlingsprogram, men der mangler ofte nogle af de mere avancerede funktioner. Med Gimpshop får du et gratis alternativ, der stort set kan alt det, Photoshop kan – inklusive mange af de mere raffinerede ting, man kan i ’originalen’. Gimpshop er baseret på Gimp, der er et open source-billedbehandlingsprogram, men denne har sin egen brugerflade, og det kan tage tid at lære at finde rundt i den, hvis man er vant til Photoshop. Med Gimpshop-udgaven får du også en brugerflade, der ligner Photoshop til forveksling.

4) Shotcut
Hvis du er typen, der godt kan lide at lave dine egne hjemmevideoer, bør du kigge nærmere på Shotcut. Det er et gratis alternativ til halvprofessionelle videoredigeringsprogrammer og kan mange af de ting, man ville forvente af disse. En anden mulighed er det professionelle program Lightworks, der er baseret på en såkaldt Freemium-model. Det betyder, at basisversionen er gratis, men du skal betale for mere avancerede versioner. Til gengæld får du det samme værktøj, som mange rigtige hollywoodklippere bruger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5) PDF reDirect
Hvis man i det daglige har brug for at skabe eller redigere PDF-dokumenter, er Adobe Acrobat programmet, de fleste professionelle bruger. Men det er et dyrt program, så det er godt, at der findes et alternativ som PDF reDirect. Med den kan du ikke bare redigere og skabe PDF’er, men den har også mere avancerede funktioner som indsættelse af vandmærker, kryptering og indsættelse af weblinks i PDF’en.

OBS!

Skaberne af gratis software som ovenstående tjener ofte penge ved at medsælge andres software i form af browser-bar’er eller andre irriterende programmer, du ikke har bedt om. Vær derfor opmærksom, når du installerer programmerne, og sig nej, hver gang installationsprogrammet tilbyder dig at give dig et bonusprogram. Nogle gange skal man vælge ’Custom Installation’ eller lignende for at få lov til at sige nej.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce