Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pirattilbud. På nettet kan man hente Popcorn Time, som stadig er en prøveversion, men fungerer til pc og Mac og ligner en lovlig tjeneste som Netflix. Man bliver dog advaret om, at det kan være ulovligt at downloade materiale med copyright »i dit land«, og at det derfor er på egen risiko at bruge programmet.
Foto: Screendump

Pirattilbud. På nettet kan man hente Popcorn Time, som stadig er en prøveversion, men fungerer til pc og Mac og ligner en lovlig tjeneste som Netflix. Man bliver dog advaret om, at det kan være ulovligt at downloade materiale med copyright »i dit land«, og at det derfor er på egen risiko at bruge programmet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pirater vækker global opsigt med gratis Netflix-klon

De argentinske bagmænd bag Popcorn Time kalder fænomenet 'et eksperiment'.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver selvfølgelig ikke mindre ulovligt af at være let. Men det er let:

Popcorn Time ligner – i provokerende grad – streamingtjenesten Netflix. Filmene ligger sorteret i kategorier, i et smukt skærmlayout. Et klik på en farvestrålende filmplakat kalder en præsentationstekst frem for eksempelvis den nye oscarvinder ’Frozen’.

Nederst er der en blå knap med teksten ’Watch it now’. Og når man klikker på den, er det, hvad der sker. Man ser filmen. I fuld skærm og prima kvalitet.

Kræver et svar fra branchen Popcorn Time koster ikke noget. Man skal ikke registrere sig som bruger, der er ingen kodeord og ingen reklamer. Man henter bare et program til sin pc eller Mac. Derfra er man på egen hånd med adgang til nye film, der ikke findes på lovlige tjenester. Som overskriften lød i amerikanske Time Magazine tidligere på ugen:

’Popcorn Time er så god til filmpirateri, at det er skræmmende’.

Og spørger man bagmændene – en anonym gruppe programmører fra Argentinas hovedstad, Buenos Aires – frygter de ikke retsforfølgelse, eller at deres initiativ bliver lukket. Der er nemlig ikke noget at lukke.

»Vi gemmer ikke noget som helst indhold, og programmet er fri kode, så enhver kan i fremtiden lave sin egen Popcorn Time«, skriver en af dem, der kalder sig Pochoclín, i et e-mail-interview med Politiken.

Direktør Mads Thimmer fra danske Innovation Lab, der lever af at forudsige den digitale udvikling, mener, at Popcorn Time vil være med til at presse filmselskaber til at tilbyde selv deres nyeste film gennem lovlige tjenester.

»Det giver de lovlige udbydere og filmselskaber en konkurrence, de er nødt til at reagere på«.

Ligner Netflix
Popcorn Time fungerer på den måde, at det trækker på de tusinder af fildelingstjenester, hvor brugere allerede deler piratkopier af selv de nyeste premierefilm – film, som først får lov at udkomme på lovlige tjenester som Netflix og TDC’s YouSee, når de er blevet vist i biografen og solgt i en periode på dvd og Blu-ray.

Filmselskaber får jævnligt blokeret den slags ulovlige filer via domstolene, og illegale tjenester bliver lukket ned. Men pirateri er så udbredt, at der til enhver tid vil være masser af steder på nettet, hvor filmene er frit tilgængelige. De finder programmet og afspiller filmen – streamer den – uden at gemme den på computeren.

Samtidig skaffer programmet undertekster og offentlig tilgængelig information om filmene og mikser dem sammen til en brugeroplevelse, der ligner Netflix.

Og det er nok især det sidste, der gør, at Popcorn Time som et ud af mange pirattilbud har vakt international opsigt de seneste dage, mener Maria Fredenslund fra danske Rettighedsalliancen, der blandt andet repræsenterer filmbranchens interesser.

»Brugervenlighed betyder meget for folk. Og Popcorn Time viser, at ulovlige alternativer nu er blevet rigtig dygtige til at kopiere de lovlige tjenester«, siger hun.

Svært at skelne
Maria Fredenslund medgiver, at adgangen til nye film er et andet vigtigt parameter, og peger på, at filmbranchen lige nu tester forskellige modeller, hvor man eksempelvis prøver at lade film udkomme samme dag digitalt på premieredagen.

»Så vi er på vej, men det kræver tid og en helt ny økonomisk model, og det bedste, man kan gøre som forbruger for at fremme den udvikling, er at bruge de lovlige tjenester. Vi vil hellere drive brugerne i retning af lovlige tjenester end komme efter dem med en kølle«, siger Maria Fredenslund.

Betyder det, at der ikke er nogen risiko ved at bruge tjenesten?

»Jeg vil ikke fritage nogen, men vi arbejder ved at give oplysning og forbedre lovlige tjenester. Mange brugere har simpelthen svært ved at skelne mellem lovlige og ulovlige tjenester«.

Mads Thimmer fra Innovation Lab mener da også, at musik- og filmbranchen allerede har rykket sig så meget de senere år, at vi næppe står over for et nyt piratboom med en teknologi som Popcorn Time, selv om programmet er blevet omtalt som et nyt ’Netflix for pirater’ i internationale medier lige fra Canadas public service-station CBC til det amerikanske fagmagasin Techcrunch.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis det var for 10 år siden, var det blevet en gigantsucces. I dag er der lovlige alternativer, som koster det samme som en stor cola på Jensens Bøfhus, så det er ikke attraktivt på samme måde at bryde loven. Men branchen bliver nu nødt til at forholde sig til problemet med nye film«, siger han.

Og formentlig bliver det svært at bekæmpe Popcorn Time på den hårde måde – alene af den grund, at de anonyme argentinske programmører har lagt deres programkode ud åbent, hvorfra andre kan lave egne tilpassede udgaver og sprede teknologien. Og som sagt opbevarer Popcorn Time ikke selv piratfiler.

Venner med industrien

Men hvad håber programmørerne – som hverken kræver penge eller brugeroplysninger – at opnå?

»Det er et eksperiment for at afprøve ny teknologi – der er ikke noget præcist mål«, hævder argentinske Pochoclín og oplyser, at gruppen først var på 10 personer, men nu tæller over 70 udviklere fra hele verden.

»Det vil blive ved med at være et projekt med åben kode. Og vi afviser i øjeblikket alle økonomiske tilbud«, skriver han.

Da Politiken spørger til det moralske i at give folk adgang til piratfilm, svarer han kryptisk:

»Vores idé er at være venner med industrien og ikke det modsatte, men i øjeblikket ved vi, at de ikke vil give os en hånd med eksperimentet«.

LÆS OGSÅ

Måske er nogen fra industrien ved at give en anden slags hånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Linket, hvor brugerne kan downloade Popcorn Time fra programmets hjemmeside, forsvandt i går eftermiddag dansk tid, og også onsdag blev det fjernet en periode fra filtjenesten Mega, hvor det dog dukkede op igen efter nogle timer. Pochoclíns kommentar til programmets forsvinden er:

»Det bliver disponibelt igen«.

Men selv hvis det ad rettens vej lykkes at lamme det oprindelige Popcorn Time, er koden til programmet allerede spredt på nettet. Ifølge Pochoclín har over 400 programmører allerede lavet deres egne tilpassede udgaver.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden