Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Netsikkerhed. Den nye danske cyber-overvågningsmodel er inspireret af den engelske, GCHQ, som her ses under en cyberangrebs-øvelse.
Foto: Alastair Grant/AP

Netsikkerhed. Den nye danske cyber-overvågningsmodel er inspireret af den engelske, GCHQ, som her ses under en cyberangrebs-øvelse.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

NSA's nære partner er forbillede for dansk cyberlov

Storbritannien er et af få lande, der har lagt cyberovervågning ind under efterretningstjenesten som i Danmark.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den omstridte nyorganisering af cybersikkerheden i Danmark, der giver Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) udvidet adgang til danske personoplysninger, er inspireret af den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s nærmeste allierede i Europa.

Storbritanniens efterretningstjeneste, GCHQ, har således briternes civile netsikkerhedstjeneste underlagt sig.

Det samme er blevet gjort i Danmark uden politisk debat og på et omdiskuteret parlamentarisk grundlag, da den danske civile netsikkerhedstjeneste, GovCert, blev underlagt FE i december 2012.

'Fælles træk' På et møde i går i Forsvarsministeriet blev en række organisationer, der er kritiske over for omorganiseringen, informeret om, at den danske model er inspireret af den britiske. Oplysningerne bekræftes af ministeriet over for Politiken:

»Den danske organisering på cybersikkerhedsområdet har træk til fælles med organiseringen i Storbritannien«, skriver ministeriet i en kort mail.

NSA-afhopperen Edward Snowden har med en række lækkede dokumenter afsløret, at netop GCHQ har været NSA’s næreste samarbejdspartner til at overvåge europæiske borgere og politikere.

På den baggrund finder Institut for Menneskerettigheder de nye oplysninger tankevækkende:

»Den danske model er inspireret af briterne, og Storbritannien er, så vidt vides, det eneste land, hvor den civile netsikkerhedstjeneste er rykket direkte ind i overvågningsmagten. Det er meget interessante oplysninger, fordi det britiske efterretningsvæsen har været skarpt kritiseret i forbindelse med Snowdens overvågningsafsløringer«, siger forsker Rikke Frank Jørgensen.

Smuglet ind under FE
Som Politiken skrev i søndags, blev den civile netsikkerhedstjeneste sneget væk fra en civil instans, den nu nedlagte IT- og Telestyrelse, og over i Forsvarsministeriet og FE i forbindelse med regeringsskiftet.

En række organisationer problematiserer, at overvågningen af personfølsomme data skal høre til i centraladministrationens mørkeste kammer, fordi det svækker borgernes retssikkerhed og kontrollen med, hvor oplysningerne flyder hen.

Balladen kommer først nu, fordi et nyt lovforslag om Center for Cybersikkerhed vil lovfæste en omflytning, som organisationerne ikke tidligere har fået mulighed for at kommentere.

I modsætning til forsvarsminister Nicolai Wammen (S) siger Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance, at de aldrig har givet en parlamentarisk blåstempling af den kontroversielle overflytning.

LÆS OGSÅ

Retspolitisk Forening kritiserede i går i Politiken regeringen for at have foretaget illoyal lovforberedelse for både Folketinget og offentligheden. Det kaster ikke ligefrem et positivt skær over sagen, at NSA’s nære samarbejdspartner er forbillede, siger formand Bjørn Elmquist:

»Den angelsaksiske model er ikke et spor, vi bør følge i Danmark. Vi må sove med støvlerne på i denne sag og håbe, at nogen på Christiansborg vil være vaks nok til at få rettet op på det her. Vores demokratiske kontrol med indsamlingen af personoplysninger er tandløs under efterretningstjenesten«.

Positive synergieffekter

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra Forsvarsministeriet lyder det, at Center for Cybersikkerhed og den civile netsikkerhedstjeneste er placeret under FE, fordi det giver de største fordele: »Center for Cybersikkerhed er etableret som et selvstændigt center under FE med henblik på at opnå en række positive synergieffekter, der samlet øger Danmarks beskyttelse mod trusler i cyberspace. FE er Danmarks udenrigsefterretningstjeneste, og de fleste cyberangreb mod Danmark kommer netop fra udlandet«, lyder begrundelsen i en skriftlig kommentar. LÆS OGSÅ Kritikerne var i går kaldt til orden i Forsvarsministeriet, der ville svare på de mange indvendinger, som har udsat lovforslagets fremsættelse i Folketinget.

På nogle områder vil ministeriet justere lovforslaget. Blandt andet vil man præcisere, at Center for Cybersikkerhed alene vil kunne videregive trafikdata (ip- eller e-mail-adresser) og ikke pakkedata (indholdet i e-mails) til andre efterretningstjenester.

Ministeriet kan endnu ikke oplyse, om lovforslaget også vil præcisere, at FE ikke har adgang til at efterforske it-kriminalitet, hvilket politiet bekymrer sig om.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden