Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

svært. Ældre og syge danskere bliver fritaget i massevis for at modtage digital post fra det offentlige frem mod 1. november 2014, hvor al brevveksling med myndighederne ellers vil overgå til at foregå digitalt.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

100.000 har allerede sagt nej til digital post

Ældre og syge borgere i massevis bliver fritaget for digital post fra myndigheder.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. november skal alle danskere kunne modtage digital post fra det offentlige. Mange er allerede fritaget.

Kommunerne har travlt med at fritage ældre og syge borgere for at modtage digital post fra det offentlige.

Indtil videre har 105.884 danskere fået lov til at slippe, når de nye regler træder i kraft 1. november, viser en opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen.

Kontorchef i styrelsen Marianne Sørensen siger til Ritzau, at det tal er forventeligt på nuværende tidspunkt, hvor der stadig er omkring seks måneder til skæringsdatoen:

»Vi regner med, at i alt op mod 20 procent af borgerne vil blive fritaget, og når vi sammenholder det skøn med de tal, vi har nu, så er udviklingen fornuftig«, siger Marianne Sørensen.

Guldborgsund, Lolland, Ærø og Sønderborg er de kommuner, hvor foreløbig forholdsvis flest borgere har søgt om at blive fritaget.

Mens 1,26 procent af borgerne i Aarhus og 1,05 procent i København er fritaget, drejer det sig om 5,25 procent i Sønderborg og 6,48 procent i Guldborgsund.

»Når vi ligger så højt, så skyldes det, at vi har mange ældre, som er it-svage. Deres modstand skyldes ikke så meget, at de ikke vil, men mere at de er bange for, at de ikke kan lære det«, siger projektleder i Sønderborg Kommune Mette Dalsgaard.

Halvdelen af de ældste borgere har aldrig været på nettet

I Guldborgsund har borgerservice med koordinator Rie Zibrandtsens ord været „lagt ned“ af henvendelser fra især ældre borgere, som beder om at kunne fortsætte med at modtage papirbreve.

Når så mange i Guldborgsund allerede er frameldt, mener hun, det skyldes, at kommunen er et skridt foran mange andre kommuner ved at have gjort en ekstra indsats for at hjælpe de svageste.

»Loven tillader, at vi som kommune kan gå ind og fritage borgere, som af den ene eller anden grund ikke selv kan søge, for eksempel sengeliggende beboere på plejecentre. Den mulighed har vi gjort brug af i god tid«, siger Rie Zibrandtsen.

Ifølge Danmarks Statistik var der sidste år 51 procent af de 75 til 89-årige, der aldrig havde været på nettet. Og det mærker de i Ældresagen, siger jurist og konsulent Ingrid Stockholm Lauridsen.

»Vi får rigtig mange henvendelser fra ældre og pårørende, som er nervøse for, hvad der skal ske, når de nye regler træder i kraft. Vi opfordrer dem til at søge nu, så de ikke skal bekymre sig længere«, siger Ingrid Stockholm Lauridsen.

/ritzau/

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden