Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gave. Peter Søndergaard har købt en brugt Nintendo Wii til sin datter i fødselsdagsgave og sparet 1.500 kroner i forhold til en ny.
Foto: Katinka Hustad

Gave. Peter Søndergaard har købt en brugt Nintendo Wii til sin datter i fødselsdagsgave og sparet 1.500 kroner i forhold til en ny.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Digitalt genbrug stormer frem

Salget af brugt elektronik stiger - især smartphones og tablets bliver genbrugt i stor stil.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blockbusters blå og gule skilte har fået selskab af et grønt skilt, hvor der står RecycleIT, og som mest af alt ligner noget, der burde hænge over en flaskeautomat. Indenfor er forvirringen lige så stor.

Vi elsker underholdning, står der, som der plejer. Men nu elsker Blockbuster også elektronik, står der på et andet skilt i butikken på Vesterbro i København. Blockbuster hedder nemlig snart RecycleIT og vil fremover sælge brugt elektronik.

Ved siden af hylderne med favoritfilm står således glasmontrer med pudsede og blanke smartphones, spillekonsoller og bærbare computere. Og det er ikke kun Sismofytter og Toblerone, der lokker som impulskøb ved kassen, men også iPhone-hylstre til 49 kroner.

»Hvad skal der ske med Blockbuster?«, spørger en forvirret kunde.

Ekspedienten forklarer historien om den amerikanske filmudlejningsgigant, der nægtede at se fremtiden i øjnene og gå ind på streaming-markedet, som nostalgisk holdt fast i, at film skal ses på dvd, og som derfor blev overrendt af Netflix, HBO og alle de andre.

LÆS ARTIKEL

Kunden nikker forstående.

»Det siger sig selv, at det måtte gå den vej«, siger han og forlader butikken med to film i en lille gul pose.

I den nærmeste fremtid skal de resterende 46 Blockbuster-butikker konverteres til RecycleIT, der fortsat vil leje film, indtil markedet formentlig dør ud af sig selv. Derfor er butikkerne lige nu underlige hybrider af bland selv-slik, sodavand og printerpartier.

»Secondhandmarkedet er i kraftig vækst. Vi kan se, at det appellerer til danskerne. For os handler det om at få varer nok, for det går stærkt med at sælge. Kan vi gøre det nemt og bekvemt at købe og sælge brugt elektronik, tror jeg, vi kan udvide markedet«, siger Søren Heilmann, administrerende direktør i RecycleIT og Blockbuster.

Stigning i salg af brugt elektronik

Det digitale genbrug vinder nemlig frem i disse år. Tal, som DBA har udvundet for Politiken, viser, at virksomhedens salg af brugt elektronik er steget med 37 procent på to år. Særligt salget af smartphones og tablets er i vækst med en stigning på 102 procent siden 2012.

»Vi har set en markant stigning i salget af elektronik – også sammenlignet med andre kategorier – og det, der virkelig rykker, er smartphones, tablets og bærbare computere«, forklarer Anders Rasmussen, kommunikationskonsulent for DBA.

Han mener, det hænger sammen med, at danskerne udskifter elektronik og særligt smartphones jævnligt, og ikke nødvendigvis fordi den gamle ikke virker længere, men af den simple årsag, at der er kommet en ny model.

»Derfor kan du sagtens finde smartphones til salg, der blot er få måneder gamle, som lige så vel kan købes lidt brugt og til en fordelagtig pris«, siger Anders Rasmussen.

Dyrere digitale produkter

Torben Hansen, professor i forbrugeradfærd på CBS, mener, at tendensen blandt andet skyldes, at producenterne lancerer nye produkter med en hastighed så voldsom, at der ikke sker de store forbedringer fra gang til gang.

»Det er væsentligt billigere at købe brugt, og forskellen er ikke nødvendigvis særlig stor. Derfor synes mange, at de sagtens kan klare sig med gårsdagens model. På den måde kan man sige, at producenterne har sejret sig selv ihjel«, siger han.

Samtidig stiger nypriserne på de digitale produkter. En iPhone 4s med 16GB kostede 4.699 kroner, da den kom på markedet i 2011, mens iPhone 5s kostede 5.399 kroner, da den blev lanceret i 2013.

Torben Hansen vurderer, at mange forbrugere efterhånden har svært ved at hænge på, og derfor er genbrug blevet svaret for dem, fordi det netop giver dem mulighed for at kunne udskifte jævnligt og hænge nogenlunde på.

»Genbrug er blevet mere acceptabelt, både i flere socialgrupper, men også i forhold til flere produkter«, siger Torben Hansen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hans vurdering er, at vi fremover kommer til at se mange flere butikker, der ligesom RecycleIT sælger brugt elektronik.

Som det er i dag, ender det meste elektronik henlagt i hjemmet, på genbrugsstationen eller til storskrald. Ifølge FN smider Danmark 125.000 ton elektronik ud hvert år – eller omkring 22,5 kilo per dansker. Der blev solgt mere end 2 millioner mobiltelefoner sidste år, og ifølge John G. Pedersen, der er administrerende direktør for tech-magasinet meremobil.dk, er det et mønster, der gentager sig hvert eneste år.

»Så der må ligge helt ufatteligt mange telefoner gemt i folks skuffer. Mange har en opfattelse af, at de ikke kan få noget særligt for deres gamle telefon, men de vil blive overraskede«, siger han.

Der er især god økonomi i at sætte sin gamle iPhone til salg i løbet af de næste par måneder, vurderer John G. Pedersen. Det forventes nemlig, at iPhone 6 vil blive præsenteret i sensommeren eller til efteråret, og går det som det plejer, bliver brugtmarkedet oversvømmet med tidligere modeller, så priserne falder – og så kan man omvendt gøre en god handel som køber.

DBA har set stigninger i antallet af telefoner til salg på over 80 procent i løbet af ugerne op til lanceringen af en ny iPhone-model.

Der er dog et par forholdsregler, man bør tage, når man køber brugte varer.

»Det gælder i særdeleshed, når man køber elektronik, fordi der potentielt kan være skjulte defekter«, siger Jakob Steenstrup, jurist og ekspert i købelov hos Forbrugerrådet.

Som udgangspunkt har man som forbruger to års reklamationsret, også når man køber brugte varer. Hos en professionel forhandler gælder reklamationsretten, uanset hvad der ellers er aftalt, men når man handler med en privat, kan man indgå andre aftaler, som for eksempel at varen er købt som beset – så frafalder reklamationsretten.

Stor tendens i udlandet

RecycleIT fik inspiration til konceptet fra udlandet, hvor genbrugstendensen af elektronik har været udbredt længe.

»Jeg opdagede lignende koncepter i blandt andet England og USA, hvor markedet er i kraftig fremmarch. Så jeg tænkte, hvis ikke vi gør det, så er der andre, der bringer til det Skandinavien«, siger Søren Heilmann fra RecycleIT.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Verdens største elektronikforhandler, amerikanske Best Buy, lancerede i 2009 et trade-in koncept, hvor de blandt andet modtager og sælger brugte telefoner, computere og videospil. Siden 2009 er handlen fordoblet hvert år. Apple og Samsung er også selv begyndt at betale for brugte produkter med gavekort eller rabat på nye produkter.

Herhjemme er det også gået over forventning for RecycleIT, hvis omsætning efter fire måneder ligger der, hvor kæden først forventede, at den ville ligge efter 12 måneder. Først skal konceptet udvides i Danmark, og så skal det efter planen eksporteres til både Sverige og Norge. Som Søren Heilmann siger det:

»Nu skal vi bare trykke på speederen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden