Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Guide: 10 skridt til bedre mobilvideo

Her får du de gode og nemme tricks til at lave seværdige film på din mobil.

Digitalt

1. Tænk din video igennem på forhånd. Lav et rids på en blok med 10 scener, og kom hjem med maks. 10 sekunder på hver.

LÆS ARTIKEL

2. Sæt dig i seerens sted. Hvilke informationer er nødvendige for at kunne forstå videoen? Hvilke nærbilleder vil hjælpe? Er der brug for en tekst? Eller en voiceover? Eller skal personen sige noget til kameraet?

3. Hvis du laver interview, så øv dig i at holde kæft. Hvis du siger ’ja’ og ’hmm’, bliver det umuligt at klippe dig selv ud, og det fungerer altså bedst, hvis man kun hører hovedpersonen.

4. Vær opmærksom på lyden, anskaf en ekstern mikrofon, for eksempel Røde SmartLav clipsmikrofon eller iRig, begge omkring 400 kroner. Det er en vigtig investering, da lyden betyder alt for, at man har lyst til at se videre. Optag helst interviews i rolige omgivelser – og læg eventuelt realistisk lyd på bagefter i redigeringen.

5. Hold kameraet stille, drop panoreringer, og brug aldrig zoom. Brug allerhelst et lille stativ, som kan stilles på et bord eller håndholdes. For eksempel en Manfrotto Mini Tripod til 3-400 kroner.

6. Lav flere korte optagelser. Hvis du kender dine 10 scener, ved du også, hvornår du har det, du skal bruge. Lav en ny optagelse i stedet for at prøve at redde den i redigeringen.

7. Tæl kun de lyse timer. Send kun de gode optagelser til din Dropboxkonto og videre til redigering. Har du tid, så grovklip gerne dine scener, inden du begynder at lægge puslespillet i redigeringen.

8. Pas på med effekter. Både når det gælder overgange, filtre, musik og tekster, der hvirvler rundt i luften. For mange effekter er tegn på en svag karakter. Eller måske en sløj historie.

9. Brug Vimeo.com til at gemme. De koder videoerne pænt, og bagefter har du et link, som er let at dele på Facebook eller i mail.

10. Ryd op hele tiden. Slet optagelser i kameraet og i Dropbox. Ellers drukner du.

Kilde: Videojournalist Johnny Frederiksen

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce