Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boglæsning. Hos den danske internetboghandel Saxo kan man se, at danskerne foretrækker iPads og iPhones som deres platform, når de skal læse e-bøger.
Foto: Jacob Ehrbahn

Boglæsning. Hos den danske internetboghandel Saxo kan man se, at danskerne foretrækker iPads og iPhones som deres platform, når de skal læse e-bøger.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salget af e-bøger ventes fordoblet i år

Danskerne er for alvor begyndt at læse bøger på deres smartphone eller tablet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens musik og video længe har været tilgængeligt som digitale onlinevarer, har papirbogen overlevet langt ind i internetalderen. I år forventes salget af e-bøger imidlertid at blive fordoblet, og hos den danske internetboghandel Saxo er hver 10. solgte bog elektronisk.

Hos e-boghandlen Riidr.com regner man også med en stærk stigning i salget af e-bøger i 2014. Ifølge direktør Anders Breinholst kom gennembruddet for e-bøger sidste år. Han fortæller, at de fleste e-bøger i dag kan købes 30-50 pct. billigere end den trykte udgave, og det har været med til at sætte gang i salget.

»Dette år vil blive året, hvor e-bøgernes omsætning vil kunne være en god forretning både for e-bogs-handlere, men bestemt også for forlag og forfattere. Hos Riidr.com tror vi på mere end en fordobling af styksalget i forhold til sidste år. Med den fart, udbredelsen af e-bøger har i øjeblikket, er det ikke utænkeligt, at denne udvikling vil fortsætte i de kommende år«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Anders Breinholst fortæller, at det største teknologiske ryk ikke er sket i selve e-bogen, men i de skærme, den bliver læst på.

»Opløsningen på både e-læsere, telefoner og tablets er blevet markant bedre på få år, og det har gjort, at e-bøger er blevet meget mere behagelige at læse, simpelthen fordi teksten står knivskarpt«, siger han.

Med e-bogen er det teknisk muligt at få adgang til detaljeret viden om læsernes adfærd.

»Med en trykt bog kan du ikke følge med i, hvordan den bruges. Det kan du derimod med en elektronisk bog. Det kunne eksempelvis være muligt at registrere, hvor hurtigt læserne kommer gennem bogen, eller om de går i stå på bestemte steder. Det kan også være, at nogle kapitler er så spændende, at folk bare læser dem ud i ét. Det er alt sammen værdifulde oplysninger«, siger Jørgen Balle Olesen, der er direktør for Saxo.

Kærlighedsromaner bliver læst

I USA bruger populære tjenester som Scribd og Oyster allerede muligheden for at analysere data fra deres bogabonnenter. De første resultater viser blandt andet, at der er større sandsynlighed for, at bøger med korte kapitler bliver læst færdig. Det kan skyldes, at mange læser i små pauser i løbet af dagen på deres mobil.

Resultaterne viser også, at to af de bøger, der hyppigst bliver åbnet hos Oyster, er ’Den sidste mohikaner’ og ’Stolthed og fordom’, men det er kun 1 pct. af læserne, der kommer helt igennem. Sådan er det med de fleste klassikere, mens kærlighedsromanerne næsten altid bliver afsluttet.

Hos Oyster betaler brugerne et fast beløb for ubegrænset adgang til e-bøger. I Danmark har Mofibo introduceret et lignende koncept, hvor der er ubegrænset adgang til 8.000 e-bøger for 99 kr. om måneden. Stifteren Morten Strunge fortæller, at der blev downloadet 40.000 e-bøger gennem tjenesten i februar. Mofibo har netop indgået et partnerskab med TDC, som betyder, at cirka 1,2 mio. af TDC’s og YouSees kunder får en særlig prisbillig adgang til Mofibo’s bibliotek. Mofibo er også ved at blive etableret i Sverige, og e-bogs-tjenestens mål er at have nået et kundetal på mellem 75.000 og 100.000, når året er forbi.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og konkurrencen kommer ikke fra boghandlere, men fra andre nettjenester med underholdning, siger Morten Strunge.

»Hvis man forestiller sig, at den typiske bruger sidder i S-toget på vej til arbejde, er udfordringen for os, at de skal klikke på vores ikon på deres smartphone eller tablet i stedet for på tjenester som Spotify eller Netflix«, siger han.

E-bogen har sat den trykte bog under pres, men indtil videre er det dog kun en brøkdel af den danske bogskat, der er tilgængelig i digital form. Der findes omkring 10.000 e-bøger på dansk, og det er mindre end det antal papirbøger, der udgives hvert år. Derfor er det heller ikke sandsynligt, at papirbogen forsvinder foreløbig.

»Jeg synes, at snakken om enten-eller skal stoppe. Der er plads til flere forskellige bogformater, som supplerer hinanden. Papir er ganske enkelt bedst til nogle ting som for eksempel den store coffee table-bog. Til gengæld er den lille trykte pocketbook kommet under pres, og på længere sigt er der ingen tvivl om, at en øget del af forbruget vil være digitalt«, mener Jørgen Balle Olesen fra Saxo.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden