Boglæsning. Hos den danske internetboghandel Saxo kan man se, at danskerne foretrækker iPads og iPhones som deres platform, når de skal læse e-bøger.
Foto: Jacob Ehrbahn

Boglæsning. Hos den danske internetboghandel Saxo kan man se, at danskerne foretrækker iPads og iPhones som deres platform, når de skal læse e-bøger.

Digitalt

Salget af e-bøger ventes fordoblet i år

Danskerne er for alvor begyndt at læse bøger på deres smartphone eller tablet.

Digitalt

Mens musik og video længe har været tilgængeligt som digitale onlinevarer, har papirbogen overlevet langt ind i internetalderen. I år forventes salget af e-bøger imidlertid at blive fordoblet, og hos den danske internetboghandel Saxo er hver 10. solgte bog elektronisk.

Hos e-boghandlen Riidr.com regner man også med en stærk stigning i salget af e-bøger i 2014. Ifølge direktør Anders Breinholst kom gennembruddet for e-bøger sidste år. Han fortæller, at de fleste e-bøger i dag kan købes 30-50 pct. billigere end den trykte udgave, og det har været med til at sætte gang i salget.

»Dette år vil blive året, hvor e-bøgernes omsætning vil kunne være en god forretning både for e-bogs-handlere, men bestemt også for forlag og forfattere. Hos Riidr.com tror vi på mere end en fordobling af styksalget i forhold til sidste år. Med den fart, udbredelsen af e-bøger har i øjeblikket, er det ikke utænkeligt, at denne udvikling vil fortsætte i de kommende år«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Anders Breinholst fortæller, at det største teknologiske ryk ikke er sket i selve e-bogen, men i de skærme, den bliver læst på.

»Opløsningen på både e-læsere, telefoner og tablets er blevet markant bedre på få år, og det har gjort, at e-bøger er blevet meget mere behagelige at læse, simpelthen fordi teksten står knivskarpt«, siger han.

Med e-bogen er det teknisk muligt at få adgang til detaljeret viden om læsernes adfærd.

»Med en trykt bog kan du ikke følge med i, hvordan den bruges. Det kan du derimod med en elektronisk bog. Det kunne eksempelvis være muligt at registrere, hvor hurtigt læserne kommer gennem bogen, eller om de går i stå på bestemte steder. Det kan også være, at nogle kapitler er så spændende, at folk bare læser dem ud i ét. Det er alt sammen værdifulde oplysninger«, siger Jørgen Balle Olesen, der er direktør for Saxo.

Kærlighedsromaner bliver læst

I USA bruger populære tjenester som Scribd og Oyster allerede muligheden for at analysere data fra deres bogabonnenter. De første resultater viser blandt andet, at der er større sandsynlighed for, at bøger med korte kapitler bliver læst færdig. Det kan skyldes, at mange læser i små pauser i løbet af dagen på deres mobil.

Resultaterne viser også, at to af de bøger, der hyppigst bliver åbnet hos Oyster, er ’Den sidste mohikaner’ og ’Stolthed og fordom’, men det er kun 1 pct. af læserne, der kommer helt igennem. Sådan er det med de fleste klassikere, mens kærlighedsromanerne næsten altid bliver afsluttet.

Hos Oyster betaler brugerne et fast beløb for ubegrænset adgang til e-bøger. I Danmark har Mofibo introduceret et lignende koncept, hvor der er ubegrænset adgang til 8.000 e-bøger for 99 kr. om måneden. Stifteren Morten Strunge fortæller, at der blev downloadet 40.000 e-bøger gennem tjenesten i februar. Mofibo har netop indgået et partnerskab med TDC, som betyder, at cirka 1,2 mio. af TDC’s og YouSees kunder får en særlig prisbillig adgang til Mofibo’s bibliotek. Mofibo er også ved at blive etableret i Sverige, og e-bogs-tjenestens mål er at have nået et kundetal på mellem 75.000 og 100.000, når året er forbi.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og konkurrencen kommer ikke fra boghandlere, men fra andre nettjenester med underholdning, siger Morten Strunge.

»Hvis man forestiller sig, at den typiske bruger sidder i S-toget på vej til arbejde, er udfordringen for os, at de skal klikke på vores ikon på deres smartphone eller tablet i stedet for på tjenester som Spotify eller Netflix«, siger han.

E-bogen har sat den trykte bog under pres, men indtil videre er det dog kun en brøkdel af den danske bogskat, der er tilgængelig i digital form. Der findes omkring 10.000 e-bøger på dansk, og det er mindre end det antal papirbøger, der udgives hvert år. Derfor er det heller ikke sandsynligt, at papirbogen forsvinder foreløbig.

»Jeg synes, at snakken om enten-eller skal stoppe. Der er plads til flere forskellige bogformater, som supplerer hinanden. Papir er ganske enkelt bedst til nogle ting som for eksempel den store coffee table-bog. Til gengæld er den lille trykte pocketbook kommet under pres, og på længere sigt er der ingen tvivl om, at en øget del af forbruget vil være digitalt«, mener Jørgen Balle Olesen fra Saxo.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce