Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MORTEN LANGKILDE/Morten Langkilde
Foto: MORTEN LANGKILDE/Morten Langkilde

Usikkert. Det gælder om at være opmærksom på, hvilket netværk man går på, når man er på rejse.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på de trådløse netværk i sommerlandet

Mange kan ikke undvære internetadgang på sommerferien. Men pas på.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er det ferietid igen, og mange tager turen til varmere himmelstrøg.

Det er fristende at finde et offentligt trådløst netværk og foretage en hurtig facebookopdatering fra feriedomicilet eller hente de hjemlige nyheder.

Men eksperter advarer nu om, at det kan være farligt at logge på wifi på hotellet, i lufthavnen eller et andet offentligt sted. Du kan risikere, at andre brugere, der er logget på samme netværk, kan kigge med.

LÆS ARTIKEL

Hvis du henter din arbejdsmail eller sender personlige billeder, kan de falde i hænderne på de forkerte. Der er også risiko for, at en it-kriminel med de rigtige værktøjer kan plante en trojaner på din computer eller hente oplysninger på din computer.

Ifølge Bo Skeel, europæisk salgsdirektør hos sikkerhedsfirmaet Bitdefender, er der god grund til at være særlig opmærksom på denne tid af året.

»Vi ved, at propfyldte lufthavne med masser af travle og glade feriegæster er et yndet mål for hackerne. Sidste sommer fandt de amerikanske myndigheder ved en stikprøve i en enkelt lufthavn i USA 20 mistænkelige netværk. Oftest vil en hacker i en travl lufthavn kun have et netværk åben i ganske kort tid, før de får bid og lukker netværket ned og forsvinder i mylderet igen med et intetanende offers personlige data i lommen«, siger han.

Det betyder ikke, at du helt behøver at undvære internet på ferien. Eksperterne har flere råd til, hvordan du kan beskytte dig selv, når du logger på ukendte trådløse netværk. Du bør tjekke, at automatisk deling er slået fra på din computer.

Ellers kan du risikere, at computeren selv kobler sig på andre netværk. Du bør sikre dig, at du benytter det rigtige netværk, som tilhører hotellet, cafeen eller et andet sted, hvor du opholder dig. Du kan spørge efter netværkets navn i receptionen, så du undgår at logge dig på et falsk netværk, som kan være oprettet af en hacker.

Det frarådes generelt at bruge sin netbank eller shoppe i netbutikker på et offentligt netværk, men hvis det ikke kan undgås, bør du være helt sikker på, at der er oprettet en beskyttet krypteret forbindelse til adressen. Det kan du se ved, at der er en hængelås i browseren, eller at adressen starter med ’https’.

Sikkerhedsspecialist Ulf Munkedal fra FortConsult bekræfter, at der er risiko for, at ens data og digitale identitet bliver stjålet, hvis man benytter et usikkert trådløst netværk.

»Vær ekstra opmærksom på dine enheder og dine data, indstil telefonen til kun at koble op på access points, som du har accepteret. Brug kun velkendte og ’officielle’ access points. Bid i det sure æble, og skift til 3G datatrafik for en stund, hvis du har noget fortroligt, som skal sendes. Og endelig bør du overveje at skifte passwords på dine mest brugte sites og apps, når du kommer hjem fra ferie«, siger han.

Det er altid en god idé at holde sin computer opdateret med sikkerhedspatches og beskytte med firewall og antivirus, og det gælder også på ferien.

Det er også vigtigt at slukke computeren, når du ikke bruger den, så hackeren ikke kan få kontakt med den, og du bør generelt beskytte både computer, smartphone og tablet med kodeord. Der er også funktioner som ’find min iPhone’, der kan hjælpe med at lokalisere en stjålet enhed.

Falske trådløse netværk kan være en yderst lukrativ forretning med en meget lille risiko for den it-kriminelle.

»Vi ved, at hackere, der begår denne type kriminalitet, kan være meget svære at fange. Ofte har de kun et netværk åben i en meget kort periode, måske blot en hel eller halv time, så lukker de ned og forsvinder med dagens fangst af intetanende ofres personlige og ofte værdifulde oplysninger. Ofte går der lang tid, inden offeret overhovedet opdager, at en hacker har kigget med over skulderen og brugt vedkommendes personlige oplysninger«, siger Bo Skeel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden