råd. Når børn er nye på en tablet, er det en god idé at følge en række gode råd, du kan læse her. For eksempel at slå "køb" fra, så dit barn ikke kommer til at bruge penge på apps uden du ved det. Arkivfoto: Kasper Løftgaard

råd. Når børn er nye på en tablet, er det en god idé at følge en række gode råd, du kan læse her. For eksempel at slå "køb" fra, så dit barn ikke kommer til at bruge penge på apps uden du ved det. Arkivfoto: Kasper Løftgaard

Digitalt

Sådan giver du dit barn gode digitale vaner

Ligesom i trafikken skal børn lære at færdes på tablet eller smartphone.

Digitalt

Skolestart betyder den første iPad eller smartphone for mange børn. Mange forældre synes på den ene side, at det er fedt, men er på den anden side i tvivl om, hvordan de hjælper deres børn med at undgå potentielle forbrugerfælder i det digitale univers.

»Ligesom børn skal lære at færdes i trafikken, skal de også lære at begå sig på tablets og smartphones. Det er fint at være på og meget sjældent farligt, men der er gode grunde til at være opmærksom og eksempelvis beskytte sine personlige oplysninger«, siger Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet Tænk og medlem af bl.a. Medierådet for Børn og Unge, tænketanken Digitale Unge og Rådet for Digital Sikkerhed.

LÆS ARTIKEL

Forbrugerrådet Tænk har samlet en række råd til en tryg it-start for nybegyndere i nyhedsbrevet Mit digitale liv.

Her er et udpluk af rådene:

1. Slå køb i apps fra

Spilapps rettet mod børn giver ofte mulighed for, at de kan købe ting eller point undervejs i spillet. Adgangen til at købe kan du slå fra i ’Indstillinger’, eller du kan undlade at oplyse betalingskoden til dine børn.

2. Brug ikke fuldt navn til spilprofiler

Virtuelle verdener som Moviestar Planet, Momio eller Minecraft er åbne, så alle kan se dit barns profil og leg. Beskyt privatlivet ved ikke at skrive barnets fulde navn på figurerne. Brug forkortelser eller kælenavne i stedet. Vennerne skal nok finde hinanden alligevel.

3. Gør ikke andre kede af det

Opslag og billeder på nettet kan spredes nemt og hurtigt. Selv små drillerier kan få store konsekvenser for den, det går ud over. Tal med dit barn om ikke at dele billeder eller information om andre, hvis det kan såre nogen.

4.Husk, at nettet husker

Heller ikke sociale mediers lukkede grupper eller chatuniverser er ikke sikre steder for hemmeligheder eller følsomme oplysninger. Venner kan kopiere, gemme eller lægge indholdet op andre stedet på nettet. Børn kan lave ’alle-testen’, inden de deler. Altså: Del kun noget, som alle må se for altid.

5.Brug privatlivsindstillinger

Konsekvenserne af de spor, dit barn efterlader på nettet, er svære at overskue. Begræns derfor spredningen af oplysninger og reklamer målrettet til dine børn. Det kan du gøre i ’Indstillinger’ i browseren og i ’Privatindstillinger’ på sociale medier.

6.Pas på levende reklamesøjler

Blogs og videoer på YouTube produceres bl.a. af børn og unge og kan være underholdende for børn. Tal med dit barn om, at videoer og blogs også kan være skjult reklame, fordi børnene anmelder ting, som de får tilsendt gratis af producenterne.

7. Sluk ved sengetid

’Push-meddelelser’ findes i flere tjenester og sender en strøm af ’remindere’, som får tabletten eller smartphonen til at bippe hele natten. Slå dem fra, hvis du kan. Sluk for dit barns tablet og smartphone om natten. Det er godt, både for strømmen og nattesøvnens skyld.

8.Vær en god rollemodel

Nybegyndere kan have svært ved at lære gode netvaner, hvis forældrene selv er online konstant, tjekker Facebook under aftensmaden eller lægger billeder op af børnene, uden at de er indforstået med det.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden