Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Norsk datatilsyn: Reel frygt efter Snapchat-hacking

Efter hacking af det sociale medie Snapchat er der opstået frygt for billeders tilgængelighed på internettet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Datatilsynet i Norge mener, at der er grund til bekymring, efter at op mod 200.000 private billeder og flere tusinde videoer - mange af dem intime - fra fotoappen Snapchat er lækket ud på internettet.

»Det sker hele tiden. Hvis man deler billeder, så må man næsten forvente, at de kommer på afveje«, siger seniorrådgiver Vidar Sandland fra Norsk Senter for Informasjonssikring, Norsis, til den norske avis Dagbladet.

Med mobilappen Snapchat kan brugerne sende billeder til hinanden. De slettes automatisk efter op til 10 sekunder, men en række tredjepartsprogrammer har udviklet metoder til at lagre billederne.

Tag mor-testen

Det er ikke Snapchat, der er hacket, men programmet Snapsave, som gør det muligt at gemme billederne. Norsis mener, at folk bør være bevidste om, hvad de tager billeder af og deler.

»Tag mor-testen. Er det billede, du har taget OK for din mor, så kan man trygt dele det. For der er ingen sikre måder at dele på. Det, du lægger op i skyen eller på internet, kan komme på afveje. Sikkerheden er ikke bedre end et brugernavn og et password«, siger Vidar Sandland.

Han mener, at folk bør spørge sig selv, om det er smart at tage dette billede, og er det smart at dele det. Flere programmer som Snapsave og Snaphack gør det muligt for en modtager af en snapchatbesked at gemme billeder, uden at afsenderen véd det.

»Det skaber helt naturligt nok frygt, ofte berettiget. Folk ved ikke, om de er ramt, og det gør mange usikre«, siger informationsdirektør Ove Skåra fra Datatilsynet til den statslige norske radio- og tv-kanal, NRK.

»Mange har måske sendt en snap til en ven og regner med, at det bare er vedkommende, der får mulighed for at se billedet. Men hvis denne billedtjeneste er hacket, er det ikke alene modtagerens samvittighed, som afgør om andre får mulighed for at se billederne«, forklarer Skåra.

En stor del af billederne kommer fra Skandinavien, og norske Dagbladet skriver, at flere nordmænd er ramt af lækagen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden