Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Råd efter Snapchat-hacking: Vores adfærd på nettet er naiv

Risikoen for hackerangreb på nettet er stor. Derfor skal man ikke uploade noget, som man ikke vil se igen.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et enormt antal private billeder og videoer fra den populære mobilapp Snapchat er blevet lækket og florerer nu på internettet. Omkring 200.000 billeder, mange af dem intime, kan være på afveje.

Hackerangrebet, der primært har ramt Skandinavien, viser, at vi er naive i forhold til de sociale medier, og vi er naive, når vi tror, at billederne bare forsvinder ud i intetheden.

FAKTA

Det mener Birgitte Kofod Olsen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

»Angrebet viser, at risikoen for hackerangreb er stor. Vi har ikke tilpasset vores adfærd til de sociale medier. Langt de fleste - og især de unge - bruger de sociale medier ukritisk. Der mangler viden om systemerne og viden om, hvad de kan bruges til«, siger hun.

Vi frasiger os beskyttelsen af vores privatliv

Med Snapchat kan man sende billeder og video til sine venner. Til forskel fra andre billeddelingsprogrammer slettes billederne efter få sekunder hos modtagerne.

Et andet problem ved vores ukritiske adfærd er, at vi selv frasiger os beskyttelsen af vores privatliv uden at tænke nærmere over det.

»Når vi bruger de sociale medier - for eksempel Facebook - giver vi Facebook lov til at bruge informationerne. Vi betaler med vores data og vores private oplysninger, siger hun.

Datasikkerhed skal på skoleskemaet

Rådet for Digital Sikkerhed har opfordret til, at datasikkerhed bliver en del af undervisningen i folkeskolen.

»De digitale medier bruges allerede i stort omfang i undervisningen, og det er oplagt at tale sikkerhed med eleverne. Men det er et stort problem, at eleverne ofte er langt foran lærerne, og derfor mangler der massiv efteruddannelse til lærerne«, siger hun.

Men vi skal alle tænke mere i datasikkerhed.

»Vi låser vores dør, når vi går hjemmefra, og vi lukker brevet, inden vi poster det. Vi skal beskytte vores private oplysninger på nettet, for hacking er en stor risiko, og vi skal begynde at indrettet os efter det«, siger hun.

Peter Kruse, IT-ekspert fra IT-sikkerhedsfirmaet CSIS, er enig, og han mener, at moralen må være, at man ikke skal uploade noget til nogen som helst tjeneste, med mindre man er villig til at leve med risikoen for, at det bliver delt.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden