Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN (arkiv)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Datasikkerhed. Zenia Stampe (R) vil tage bekymringen over ny datalov alvorligt.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

R: Bekymring over FE's adgang til persondata er relevant

Radikal forsvarsordfører forudser, at regeringen bliver nødt til at ændre kritiseret lovudkast om Center for Cybersikkerhed.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er nogle temmelig alvorlige og relevante bekymringer, der bliver rejst. Dem er vi helt indstillet på at tage til efterretning, og også i et eller andet omfang tage højde for i det endelige lovforslag. Jeg er ret sikker på, at vi vil prøve at imødekomme bekymringerne i det endelige forslag«.

Sådan siger Zenia Stampe, forsvarsordfører for regeringspartiet Det Radikale Venstre om det udkast til en lov om Center for Cybersikkerhed, som i Politiken i dag kritiseres hårdt af både eksperter og oppositionspolitikere.

Loven lægger den hidtidige civile overvågning af internetsikkerhed ind under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Efterretningstjenesten kan hente borgernes oplysninger Dermed får den hemmelige tjeneste mulighed for adgang til alle oplysninger, som borgere og virksomheder deler med offentlige myndigheder over internettet, uden at det bliver muligt at følge med i, hvad FE gør med oplysningerne, og hvilke udenlandske tjenester, FE vælger at dele data med.

»Borgeres og virksomheders værn mod unødvendige indgreb fra staten sættes ud af kraft«, siger formand for Rådet for Digital Sikkerhed Birgitte Kofod Olsen om lovudkastet, som var i høring ind til i går.

Søren Sandfeld Jakobsen , professor i it-ret ved Aalborg Universitet, mener, at sammenlægningen overordnet er fornuftig, men ser problemer:

»Med en sådan lov får man skabt en kanal, hvor data legalt kan indsamles i Danmark, videregives til FE og videre til NSA i kraft af deres samarbejde. Det skærper behovet for klarere snitflader i forholdet til NSA, så vi har snor i, hvad de bruger vore data til«, siger han.

Venstre: Det skriger til himlen

Ordførere fra Venstre, SF og Enhedslisten er meget kritiske over for borgernes retssikkerhed, hvis loven bliver gennemført, som den ser ud nu.

»Det skriger til himlen, at der ikke er den rette balance mellem bedre redskaber til landets cybersikkerhed og borgernes retssikkerhed«, siger Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

LÆS OGSÅ

Ifølge Zenia Stampe er de radikale klar til ændringer:

»Vi er selvfølgelig også interesserede i, at vi finder en model, som ikke bare er effektiv i forhold til at sikre os mod cyberangreb, men også overholder de retssikkerhedsmæssige standarder, som vi normalt gerne vil overholde i forhold til danske statsborgere«.

Det gælder både indhentning af oplysninger og opbevaring og videregivelsen af dem.

Det skal reguleres på en forsvarlig måde, så det netop ikke går ud over folks retssikkerhed.

Hvis man ikke mener, at den model der er lagt frem gør det, så er jeg ret sikker på, at vi kommer til at finde en model der gør det. Det er vi jo også tvunget til, for nu er der jo bekymring fra begge sider i folketingssalen. Og hvis jeg kender os selv og vortes regeringspartner (Socialdemokraterne, red.) ret, så er det også sådan noget der bekymrer os, så jeg er nu ret sikker på, at vi vil prøve at imødekomme det i det endelige forslag, der skal forhandles«, siger Zenia Stampe.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden