Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

1,3 millioner danskere er ved at misse første digitale postgang

Kommunerne har en uge til at få de sidste borgere til at tage stilling til digital post.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når pladerne bliver klippet på bilen, når den enlige forsørger taber sin ret til ekstra børnepenge, eller når kontanthjælp og boligsikring ikke kommer, kan det snart skyldes, at man ikke har tjekket sin digitale postkasse.

Den bratte opvågnen vil blive realiteten for en ukendt del af de 1,3 millioner danskere, som trods stribevis af kampagner endnu ikke er klar til at modtage offentlig digital post fra 1. november.

Det er forbavsende mange, mener Søren Skaarup, som har 25 års erfaring med kommunal forvaltning blandt andet som chef for borgerservice, og som i dag arbejder på en erhvervs-ph.d. om borgernes oplevelse af offentlige digitale løsninger.

»Den kommende tid bliver meget turbulent for borgerne og for alle dem, der sender mange breve til borgerne. Folk vil blive overraskede og vil reagere mere eller mindre kraftigt på, at de har overset vigtige breve«, siger Søren Skaarup.

I gruppen af ikke tilmeldte vil der både være personer, som venter på, at det offentlige opretter en digital postkasse til dem, og andre, som er modstandere af systemet. Men der vil også være en del, som ikke aner, at de får en digital postkasse, påpeger Majbrit Berlau, der er formand i Dansk Socialrådgiverforening.

»Det er en kæmpe udfordring for de mest udsatte og rodløse personer i Danmark. Det digitale er ofte utilgængeligt for dem, og komplekst og svært. Det duer ikke at sige, at de mister kontanthjælpen, fordi de er udeblevet fra en samtale, som de er blevet indkaldt til via deres digitale postkasse«, siger Majbrit Berlau.

Cirka 3 millioner personer har tilmeldt sig den digitale postkasse, mens omkring 440.000 er blevet fritaget enten permanent eller midlertidigt.

Kommuner håber at nå i mål

Kommunerne knokler på med besøg på blandt andet plejehjem og skoler for at få fat på de mange, der ikke er tilmeldt, fortæller chef for Borgerservice i Vejen Kommune og formand for Foreningen af Borgerservicechefer i Danmark Jane Ussing.

»Vi risikerer selv at stå med en kæmpe arbejdsbyrde, hvis mange pensionister sidder og venter deres pensionsmeddelelse med brevpost 3. januar, og de så ikke får den. Det er vores interesse, at borgerne er så oplyste som muligt«, siger Jane Ussing.

Hun oplyser, at kommunen ikke som sådan har en plan B for, hvad der skal ske, hvis borgerne ikke når at tilmelde sig. Men arbejdet for at få folk til at åbne deres digitale post fortsætter frem mod nytår.

I Digitaliseringsstyrelsen hæfter souschef Louise Kampmann sig ved, at hele 97 procent af danskerne kender til digital post, hvis de bliver hjulpet lidt. Det viser en måling, som Megafon foretog for styrelsen i september.

»Vores mål var, at så mange som muligt nåede at tilmelde sig inden 1. november, så de kunne blive fortrolige med den digitale postkasse. Men vi er ikke bekymrede for dem, der mangler«, siger Louise Kampmann.

Der er behov for særlige hensyn til dem, der ikke er med efter 1. november, mener både Dansk Socialrådgiverforening og Ældre Sagen.

»Hvis man har glemt en eller anden frist, bør det offentlige fare med lempe og se på, hvad baggrunden er«, siger Ingrid S. Laursen fra Ældre Sagen. Samme melding kommer fra Søren Skaarup.

»Jeg håber, at myndighederne udviser smidighed. Det vil være gift for systemet, hvis der opstår en masse møgsager, fordi folk har glemt et brev«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Udbetaling Danmark, som står for blandt andet barselsdagpenge, førtidspension og boligstøtte, har ikke lov at give særbehandling til en borger, som har overskredet sin pligt til at svare på, om man for eksempel er enlig forsørger.

»Fra 1. november har digital post retsvirkning, og vi må følge de regler, Folketinget har vedtaget, og her er ikke en overgangsperiode, hvor der kan tages særlige hensyn«, siger Dorthe Bech Hansen, chefjurist i Udbetaling Danmark.

Lektor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet Erik Frøkjær forudser, at den digitale post kommer til at udfordre borgernes tillid til offentlige itsystemer.

»Vi har set nogle sager, hvor borgere mistede deres ret til ekstra tilskud til enlige forsørgere. Den slags sager kommer vi til at se tusindvis af, er jeg bange for«.

Overskriften er ændret, så der nu står 'første' digitale postgang, i stedet for 'sidste'. De 1,3 mio. borgere, der ikke er tilmeldt, risikerer at misse den første digitale postgang.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden