Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Med +. Når du køber digital radio er det vigtigt at sikre, at den understøtter dab+. Ellers kan du ikke modtage alle nye digitale kanaler. Arkivfoto: Torben Greve.

Med +. Når du køber digital radio er det vigtigt at sikre, at den understøtter dab+. Ellers kan du ikke modtage alle nye digitale kanaler. Arkivfoto: Torben Greve.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gamle dab-radioer duer ikke til nye kanaler

Næsten halvdelen af de danske dab-radioer kan ikke modtage en række nye digitale radiokanaler. Det kræver nemlig DAB+.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danskere har købt digitale radioer i de seneste år, men ny teknologi betyder, at mange dab-radioer allerede kan være forældede. I løbet af de næste måneder bliver det digitale sendenet udvidet med en række nye radiokanaler, som bruger den såkaldte dab+-teknologi.

Dab+ åbner for mange flere radiokanaler end forgængeren, dab. Det betyder bl.a., at DR’s P4 fra begyndelsen af 2015 kan sendes som digital radio.

»Den store fordel ved dab+ er, at der er plads til dobbelt så mange kanaler. Du udnytter ganske enkelt frekvenserne mere effektivt«, siger Lars Kierkegaard, chef for forretningsudvikling i Teracom, der leverer sendenetværk til radio- og tv-stationer.

LÆS ARTIKEL

For lytterne betyder digitaliseringen, at der bliver skabt plads til mange nye nichekanaler, der tilgodeser specielle musik- og indholdsinteresser.

»For forbrugerne er der lyttemæssigt to fordele: Du skal ikke søge efter en bestemt frekvens, som du skal på fm-båndet: Kanalerne søges på navn. Hvor en fm-kanal kan give svingende kvalitet ved dårlig dækning, er der med en dab-radio høj kvalitet hele tiden. Indholdsmæssigt vil det betyde en øget mangfoldighed i radioudbuddet«, forklarer Erling Madsen, kommunikationschef hos BrancheForeningen ForbrugerElektronik (BFE).

Ifølge BFE findes der knap 6,5 millioner radioer i Danmark, og 1,7 millioner af dem har dab. Kun lidt over halvdelen har også dab+. Det betyder, at op mod 800.000 dab-radioer ikke kan modtage de nye radiokanaler i dab+. En radiomodtager med dab+ kan derimod også bruges til at lytte til de gamle dab-kanaler.

De fleste digitale radioer, der er solgt i de seneste år, har den nye teknologi, og prisen for dab+ radioer starter i dag omkring 300 kroner.

Biler mangler digital radio

Folketinget har besluttet, at der bliver slukket helt for fm-båndet i 2019, hvis halvdelen af radiolytningen i 2018 foregår digitalt. I dag ligger tallet på omkring 20 procent.

Et af problemerne for overgangen til digital radio er, at de fleste biler stadig er udstyret med analog radio, selv om den digitale teknologi gør det lettere at levere sikkerheds- og advarselsmeldinger til bilister, ligesom der kan leveres supplerende oplysninger til musikken.

»I dag er det sådan, at dab-radioer til biler bliver beskattet som luksusvarer. Det er op til politikerne at ændre dette, hvis der skal sættes skub i udviklingen«, siger Lars Kierkegaard, Teracom.

Det er dog en forholdsvis lille del af radiolytningen, der foregår i bilerne. Den største del sker i hjemmet.

Radio høres på nettet

En stigende del af radio- og tv-forbruget sker online, hvor du kan lytte til programmerne, når du har tid og lyst, og samtidig kan internettet også bruges til at transmittere helt almindelige radio. Mange lytter til radio på computeren eller mobilen, og det kan betyde, at behovet for et digitalt sendenet bliver mindre i de kommende år.

Men selv om streaming af radioudsendelser bliver stadig mere populært, tror DR’s radiochef, Tor Arnbjørn, på, at der er brug for de traditionelle radiokanaler.

»Man skal ikke undervurdere følelsen af at være i et fællesskab med andre lyttere. Det er noget meget fundamentalt for os at være forbundet med andre, når vi lytter til det samme i radioen. Desuden er brugssituationen for radio meget anderledes end for tv, hvor man skal træffe et aktivt valg. Dab giver plads til at lave skarpe kanaler med deres egen profil, som er det, lytterne efterspørger«, siger Tor Arnbjørn.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden