Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

gratis? App-brugere har fået bedre muligheder for at gennemskue, hvad der er gratis, og hvad der koster penge.

gratis? App-brugere har fået bedre muligheder for at gennemskue, hvad der er gratis, og hvad der koster penge.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slut med at kalde betalingsapps for gratis

EU har presset Apple og Google til at stoppe prisvildledning af forbrugere, og der er indført returret på appkøb.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange af de mest populære gratis apps til mobilen indeholder funktioner eller ekstra indhold, der koster penge og skal købes inde i selve appen.

Tidligere blev mange apps frigivet i to udgaver, en gratis begrænset version og en fuld betalingsversion. I dag er det almindeligt, at apps bliver betegnet som ’gratis’, selv om du bliver bedt om at betale for at låse op for funktioner inde i programmet.

LÆS ARTIKEL

Nu har EU-kommissionen presset Apple og Google til at ændre deres praksis, så forbrugerne igen har en chance for at gennemskue, hvad der er gratis, og hvad der koster penge. Fremover må apps med betalingsindhold ikke længere bære gratisskiltet.

»Det er vildledende at bruge ordet ’gratis’ om disse apps, så det er helt bestemt den rigtige vej at gå for at skabe større gennemskuelighed for forbrugerne«, siger seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk.

Nu med prisliste

Apple har nu ændret i sin App Store, så der står ’Hent’ ved alle gratisapps. Samtidig oplyses det, om der er mulighed for køb inde i appen, og der er en liste over priser på de mest populære køb i den enkelte app. Det kan dog stadig være svært at gennemskue, hvilke funktioner der er låst op fra starten.

Hos Google står der nu ’Installer’ på downloadknappen i Google Play-butikken med Android-apps. Her kan du også læse, om der er adgang til køb i appen. Hverken Apple eller Google bruger længere ordet ’gratis’.

Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan håber, at det fremover bliver lettere for forbrugerne at sammenligne priser på apps.

»Som forbruger kan det være meget svært – og i nogle tilfælde helt umuligt – af finde ud af, hvad det koster at anskaffe og bruge en app, og derfor er det godt, at EU skærper forbrugerbeskyttelsen på det område. Men at skifte ’Køb’ ud med ’Hent’ og ’Installer’ giver næppe nogen større beskyttelse, så man må håbe på, at både producenter og myndigheder fremover strammer sig an og giver forbrugerne en reel mulighed for at forstå produkternes pris«, siger han.

Få pengene tilbage

Samtidig har Google gennemført en anden ændring i sin appbutik, så kodeordet nu skal tastes ind, hver gang man køber indhold i en app. Apple måtte sidste år betale erstatning til forældre i USA, fordi deres børn havde foretaget køb inde i apps uden forældrenes samtykke.

Nu er det muligt at blokere for køb inde i apps eller kræve kodeord hver gang ved at gå ind under ’Indstillinger’, ’Generelt’ og ’Begrænsninger’ på iPhone og iPad.

Det skal forhindre, at børn køber løs uden at vide, hvad de betaler for.

»Folk læser alligevel ikke, hvad de klikker på, og står der ikke en pris, opfattes det som gratis. In-app-køb skal skiltes meget tydeligt, særligt af hensyn til børn. Mange tror ikke, at det er rigtige menneskepenge, der handles for«, mener mobilekspert John G. Pedersen fra Meremobil.dk.

EU har tidligere understreget, at apps ikke må indeholde direkte opfordringer til børn til at købe indhold.

Apple giver nu også mulighed for, at europæiske kunder kan annullere deres appkøb og få pengene tilbage inden for 14 dage. Denne returret er konsekvensen af et nyt forbrugerdirektiv fra EU.

Det fastlægger, at forbrugere altid har krav på returret. Dette gælder for alle indkøb i App Store og iBooks, men ikke gavekort.

Google har indtil nu kun tilbudt en returret i to timer efter købet af apps, men ventes også at tilpasse sin praksis.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden