gratis? App-brugere har fået bedre muligheder for at gennemskue, hvad der er gratis, og hvad der koster penge.

gratis? App-brugere har fået bedre muligheder for at gennemskue, hvad der er gratis, og hvad der koster penge.

Digitalt

Slut med at kalde betalingsapps for gratis

EU har presset Apple og Google til at stoppe prisvildledning af forbrugere, og der er indført returret på appkøb.

Digitalt

Mange af de mest populære gratis apps til mobilen indeholder funktioner eller ekstra indhold, der koster penge og skal købes inde i selve appen.

Tidligere blev mange apps frigivet i to udgaver, en gratis begrænset version og en fuld betalingsversion. I dag er det almindeligt, at apps bliver betegnet som ’gratis’, selv om du bliver bedt om at betale for at låse op for funktioner inde i programmet.

LÆS ARTIKEL

Nu har EU-kommissionen presset Apple og Google til at ændre deres praksis, så forbrugerne igen har en chance for at gennemskue, hvad der er gratis, og hvad der koster penge. Fremover må apps med betalingsindhold ikke længere bære gratisskiltet.

»Det er vildledende at bruge ordet ’gratis’ om disse apps, så det er helt bestemt den rigtige vej at gå for at skabe større gennemskuelighed for forbrugerne«, siger seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk.

Nu med prisliste

Apple har nu ændret i sin App Store, så der står ’Hent’ ved alle gratisapps. Samtidig oplyses det, om der er mulighed for køb inde i appen, og der er en liste over priser på de mest populære køb i den enkelte app. Det kan dog stadig være svært at gennemskue, hvilke funktioner der er låst op fra starten.

Hos Google står der nu ’Installer’ på downloadknappen i Google Play-butikken med Android-apps. Her kan du også læse, om der er adgang til køb i appen. Hverken Apple eller Google bruger længere ordet ’gratis’.

Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan håber, at det fremover bliver lettere for forbrugerne at sammenligne priser på apps.

»Som forbruger kan det være meget svært – og i nogle tilfælde helt umuligt – af finde ud af, hvad det koster at anskaffe og bruge en app, og derfor er det godt, at EU skærper forbrugerbeskyttelsen på det område. Men at skifte ’Køb’ ud med ’Hent’ og ’Installer’ giver næppe nogen større beskyttelse, så man må håbe på, at både producenter og myndigheder fremover strammer sig an og giver forbrugerne en reel mulighed for at forstå produkternes pris«, siger han.

Få pengene tilbage

Samtidig har Google gennemført en anden ændring i sin appbutik, så kodeordet nu skal tastes ind, hver gang man køber indhold i en app. Apple måtte sidste år betale erstatning til forældre i USA, fordi deres børn havde foretaget køb inde i apps uden forældrenes samtykke.

Nu er det muligt at blokere for køb inde i apps eller kræve kodeord hver gang ved at gå ind under ’Indstillinger’, ’Generelt’ og ’Begrænsninger’ på iPhone og iPad.

Det skal forhindre, at børn køber løs uden at vide, hvad de betaler for.

»Folk læser alligevel ikke, hvad de klikker på, og står der ikke en pris, opfattes det som gratis. In-app-køb skal skiltes meget tydeligt, særligt af hensyn til børn. Mange tror ikke, at det er rigtige menneskepenge, der handles for«, mener mobilekspert John G. Pedersen fra Meremobil.dk.

EU har tidligere understreget, at apps ikke må indeholde direkte opfordringer til børn til at købe indhold.

Apple giver nu også mulighed for, at europæiske kunder kan annullere deres appkøb og få pengene tilbage inden for 14 dage. Denne returret er konsekvensen af et nyt forbrugerdirektiv fra EU.

Det fastlægger, at forbrugere altid har krav på returret. Dette gælder for alle indkøb i App Store og iBooks, men ikke gavekort.

Google har indtil nu kun tilbudt en returret i to timer efter købet af apps, men ventes også at tilpasse sin praksis.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce