Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OPLØSNING. Nu er både priser og tilgængeligt indhold på et niveau, hvor det giver mening at købe et 4K-tv.
Foto: Jae C. Hong/AP

OPLØSNING. Nu er både priser og tilgængeligt indhold på et niveau, hvor det giver mening at købe et 4K-tv.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu begynder tv med 4K at give mening

Indtil for nylig har det skortet på indhold i den ultrahøje opløsning på tv-skærmen.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Producenterne af fladskærms-tv prøver hele tiden på at finde på noget nyt, som kan få os til at skifte vores gamle fjernsyn ud. Nye tv-modeller er fladere end nogensinde, større end vi hidtil har haft råd til og fås med mere eller mindre gimmickagtige funktioner såsom 3D og buede skærme. Endnu en af de funktioner, som reklameskilte og tv-emballage praler med for at få os til at hive dankortet op af lommen, er 4K.

Denne betegnelse for ultrahøj opløsning på tv-skærmen kendes også som UHD eller UltraHD. Betegnelserne dækker over det næste skridt i den fortsatte rejse mod et skarpere tv-skærmbillede.

LÆS ARTIKEL

Nu kommer indholdet

Nu da de fleste har fået sig et HD-fjernsyn, og de fleste tv-kanaler sender i HD, vil tv-fabrikanterne naturligvis forsøge at komme videre i processen. For få år siden indførtes derfor 4K-opløsningen, der er fire gange så høj som HD. Et sådant billede viser detaljer, som man hidtil ikke har kunnet se. På film kan man pludselig se, at hollywoodskuespillernes hud er lige så ujævn som alle andres. At se naturfilm er nærmest som at kigge ud ad vinduet, og når man ser fodboldkampe, er det som at være der selv.

I de tre-fire år, 4K-tv har været tilgængelige i butikkerne, har de været for dyre, men hvad værre er, har der ikke været noget indhold i 4K-opløsning, man kunne se på skærmene. Det begynder der for alvor at komme nu. Sidste år lancerede Netflix anden sæson af serien ’House of Cards’ i 4K, men det var de færreste, der kunne se den i den høje opløsning. I går åbnede streamingtjenesten for tredje sæson af serien og tilbyder i øvrigt en masse andet 4K-indhold. YouTube og Vimeo tilbyder nu også videoer i 4K. Alle disse tjenester kræver dog, at tv’et samtidig er et smart-tv, der har de pågældende apps om bord.

Mere overkommelige priser

2015 vil derudover byde på en lind strøm af blu-ray-udgivelser i 4K. De fleste af de store hollywoodfilm bliver i dag indspillet i opløsninger, der er 4K eller højere, så med disse blu-ray-udgivelser kan du se dem i stort set samme kvalitet som i biografen (men det kræver en ny blu-ray-afspiller). Mange af disse udgivelser vil også senere kunne fås som digitale downloads.

Samtidig er 4K-fjernsyn endelig kommet ned i den pris, hvor de fleste kan være med. Et hurtigt kig på nettet viser, at man kan få et 50”-tv med 4K-opløsning og apps, der understøtter f.eks. Netflix i 4K helt ned til 6.000 kroner. Med andre ord: Hvis du går i tanker om at opgradere dit tv, kan 2015 sagtens være et godt tidspunkt at gøre det på.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden