Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling
Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brugte to timer om dagen på Facebook: »Det er jo bare en dårlig vane«

Tre måneder uden sociale medier gjorde Malene Hansen bevidst om, hvor afhængig hun var af at være på.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Op mod to timer om dagen kunne 33-årige Malene Hansen bruge på Facebook. Ikke for at opdatere om sig selv, men for at kigge på en strøm af billeder af fondantkager og smilende babyer og sure opdateringer om en uheldig oplevelse i Føtex.

LÆS ARTIKEL

»Jeg følte, at jeg var tilgængelig hele tiden. Hvis jeg lige havde 10 sekunder, mens jeg stod i køen i Netto, loggede jeg ind for at se, om der var sket noget. Men det var der jo ikke, for det var jo typisk ikke mere end fem minutter siden, jeg tjekkede sidst. Det lå nærmest i mine fingre, at jeg skulle gøre det, når ventetiden var der«, siger Malene Hansen.

Den konstante onlinetilstedeværelse gjorde blandt andet, at Malene Hansen havde svært ved at koncentrere sig og sjældent var ’rigtigt’ til stede, når hun var sammen med familien eller vennerne. Derfor besluttede hun sig for at deaktivere sin facebookprofil og slette mailfunktionen på mobilen i tre måneder.

»Jeg blev overrasket over, at det kunne have så stor en betydning ikke at være på. Jeg blev ikke hele tiden forstyrret. I stedet sorterede min omgangskreds i de ting, jeg skulle vide. Der er en ro over ikke hele tiden at skulle være på eller tage stilling til, hvad andre laver«.

I tiden uden Facebook oplevede Malene Hansen, at hun blev tættere med sin nærmeste omgangskreds. Hun mødtes oftere med sine veninder, og smartphonen blev pludselig brugt på ’rigtige’ telefonsamtaler. Alligevel var det dog ikke helt nemt at trække stikket, fortæller hun.

»Jeg fandt ud af, hvor meget vane der lå i hele tiden lige at tage telefonen op. Det var ret befriende, da jeg først havde vænnet mig til det, men i starten var det ret svært. Jeg havde faktisk mareridt om, at jeg loggede på«, griner hun.

Hjemmet skal være en bastion, hvor familien kan lade batterierne op. Sammen. Men i stedet sidder forældre med hovedet i en skærm uden at tale med ungerne. Det har konsekvenser, siger familievejleder Lola Jensen. Kilde: politiken.tv / Anders Legarth Schmidt, producer: Henrik Haupt

Selv om hun ikke følte, hun gik glip af noget fra sine tætte venner, var det svært at undvære information fra de nyhedssider og firmaer, hun fulgte på Facebook.

»Alle de her opdateringer, der bare poppede op, dem manglede jeg. Hvis jeg ville vide noget, var jeg nødt til at gå ind og tjekke hver eneste side«.

På den igen

Malene Hansens udfordring lød på tre måneder uden Facebook og mails på andet end computeren. Da udfordringen var klaret første januar i år, loggede hun straks på Facebook igen. Hvorfor ved hun dog ikke.

»Det gjorde jeg bare. Det kan jeg så tænke lidt over til næste gang«, griner hun.

Den tre måneder lange afvænning har dog haft en effekt. Hun følger stadig indimellem med i venindernes liv, men bruger væsentlig mindre tid på at være online, og hverken Facebook eller mailen er tilbage på smartphonen.

»Det er jo bare en dårlig vane, og der er jo ikke noget, der ikke kan vente, til jeg kommer på igen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden