Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Peter Hove Olesen (Arkivfoto)
Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modtrend: Flere og flere logger af for at være til stede offline

Smartphones skulle gøre tilværelsen nemmere, men for mange er mobilen blevet en hæmsko for at være til stede i nuet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor længe vil du være på afgiftning«, spørger appen Digital Detox, inden den lukker telefonen ned for alt andet end nødopkald i op til en måned.

Vi tjekker sms’er og e-mails konstant, det kribler i fingrene, når vi får en notifikation fra Facebook, og vi er nødt til at tjekke, når der tikker en breaking historie ind. Men nu er der opstået en modreaktion, der hylder det at være offline.

LÆS ARTIKEL

»Meget af al den her teknologi skulle egentlig forsøde vores liv og gøre det nemmere, men går i stedet hen og bliver en hæmsko for det at være til stede og nærværende. Derfor er der en stigende tendens til, at folk i stedet har brug for stilhed og ro«, siger Bettina William Pedersen, der er trendredaktør hos pejgruppen og formidler viden om tidens tendenser til kreative brancher.

»Frem for at tale om Fobo – fear of being offline – er hashtags som Jomo – joy of being offline – der netop hylder det at trække stikket for en stund, begyndt at blive delt«, siger Bettina William Pedersen.

En digital detox findes i mange ’sværhedsgrader’ og behøver ikke at have samme grad af fanatisme, som appen Digital Detox tilbyder.

»Digital detox er et fænomen, der handler om, at man trækker stikket og fokuserer på at være til stede offline. Det kan være, at man holder en skærmfri weekend eller logger af de sociale medier i en periode. Hvordan man præcis gør, og hvor længe man er offline, er ikke afgørende. Kernen er, at man hylder de værdier, som det digitale liv begrænser«, siger Bettina William Pedersen.

Tendensen er begyndt at brede sig, og der findes allerede en række koncepter, der har fokus på at trække stikket og lægge onlinelivet på hylden for en stund.

I USA tilbyder flere hoteller ophold med fokus på disconnect to reconnect, cafeer har wi-fi-frie zoner i stedet for gratis wi-fi, og Arianna Huffington, der er ansvarshavende på verdens førende onlinemedie, Huffington Post, har efter selv at være ramt af digital stress gjort digital detox til et fast emne på sitet og blandt andet lanceret appen Gps for the Soul. Den digitale afholdenhed har sågar fået sin egen nationaldag i USA, National Day of Unplugging, der finder sted den første weekend i marts.

Også herhjemme er tendensen så småt begyndt at holde sit indtog. Du kan komme på et digitalt detoxophold på Den Bornholmske Diamant Spa, i København tilbyder WOTTH træning i kampsport, der kan hjælpe med at afgifte krop og sind, og via initiativet Offline onsdag opfordres folk til at skrue lidt ned for tidsforbruget på internettet. Bare én dag om ugen.

Teis Tøgern Jensen tager en kold tyrker hver uge, når han holder Offline Onsdag. Kilde: Politiken.tv/ Martin Lehmann

Gemmeleg og gamle telefoner

Kirsten Poulsen er direktør og trendforsker i firmaet Firstmove, der er specialiseret i at forudse trends og tendenser. Hertil bruger virksomheden de såkaldte firstmovers, folk, som er fem år længere fremme i forhold til livsstil og adfærd end alle os andre. Hun forklarer, at tendensen med at trække stikket og lade batterierne op offline allerede begyndte for syv år siden blandt firstmoverne, men at det spirende oprør mod digitaliseringen nu for alvor er begyndt at vokse.

»Det, at der kommer et marked for serviceydelser og produkter, der tilbyder digital detox, og den debat, der er oppe i øjeblikket om, at mobiltelefoner og iPads har overtaget familielivet, er eksempler på, at det er begyndt brede sig til den brede del af befolkningen«, siger Kirsten Poulsen, der spår, at tendensen vil brede sig yderligere, og at vi vil se flere ekstreme udgaver.

»Hos firstmoverne er det et omfangsrigt fænomen, fordi den digitale forstyrrelse ikke er noget, de vil associeres med. De er allerede gået skridtet videre; nogle har skiftet smartphonen ud med en gammel, slidt Nokia-model eller taget taletidskortet ud. Andre er begyndt at lege ’gemmeleg’ ved at slette deres digitale fodspor, så for eksempel virksomheder ikke kan tracke deres adfærd«, siger hun.

Bettina William Pedersen er enig i Kirsten Poulsens spådom og mener, at digital frakobling kan blive en ny social klassemarkør på linje med eksempelvis træning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De, som vælger at gå på digital detox, ønsker at sende et signal om, at man er opmærksom på sit eget velvære og sundhed. Man laver en modreaktion mod det, som er normen hos masserne, ved at sætte nogle grænser for sig selv og derved vise, at man er bevidst om sig selv«, siger Bettina William Pedersen.

Hjemmet skal være en bastion, hvor familien kan lade batterierne op. Sammen. Men i stedet sidder forældre med hovedet i en skærm uden at tale med ungerne. Det har konsekvenser, siger familievejleder Lola Jensen. Kilde: politiken.tv / Anders Legarth Schmidt, producer: Henrik Haupt

De seneste år har danskerne brugt mere og mere tid på nettet. Tre ud af fire danskere har i dag en smartphone, og hver anden bruger den daglig til at gå på nettet. Til sammenligning var det tilfældet for 18 procents vedkommende for bare tre år siden.

Mobilnarkomani

Den øgede brug af smartphones har medført, at der er sket en sammensmeltning mellem kroppen og mobiltelefonen, forklarer Søren Schultz Hansen, der er ekstern lektor i digital kommunikation på Copenhagen Business School og forfatter til flere bøger om de såkaldte digitale indfødte, senest ’Digitale indfødte på job’.

»Særlig unge mennesker har konstant mobiltelefonen på sig, og det betyder, at en sms eller en notifikation på Facebook bogstaveligt prikker os på skulderen, når den vibrerer. Det påvirker os både fysisk og mentalt«, siger Søren Schultz Hansen og forklarer, at det i de mest ekstreme tilfælde kan udvikle sig til en form for afhængighed, som vi kender det fra alkohol og narkotika.

Selv om det er et fåtal, der bliver mobilnarkomaner, har udviklingen medført, at vi i dag praktisk og socialt ikke kan undvære mobilen – den gør tingene lettere, og dele af vores sociale liv foregår via mobilen. Det kan have konsekvenser, forklarer han.

»Det er et redskab, der gør, at vi går glip af meget mindre, men det er også pirrende for mange og derved en potentiel kilde til stress. Det er positivt, at vi har en ny generation, der aldrig har prøvet andet. De er måske bedre til at takle situationen, men selv for dem er der en risiko, som vi skal finde ud af, hvordan vi takler«.

Grænser i det grænseløse

Søren Schultz Hansen mener dog ikke, at bevægelsen hen imod helt at fravælge det digitale er måden at løse problemet på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke meningsfuldt at påstå, at et almindeligt menneske i 2015 helt kan fravælge de her ting. Man kan indhegne sit forbrug en weekend, eller hvis det går rigtig højt for sig i en uge«, siger han og forklarer, at bevidstgørelse om sit mobilbrug er en måde at angribe problemet på, og at netop dér rummer tendensen med digital detox en central pointe:

»Hvis man tror, at det kommer automatisk, tager man fejl. Det er det grænseløse, der er det naturlige. Grænserne er dem, man skal foretage sig nogle aktive handlinger for at sætte op. Det er ikke et argument mod, at man ikke skal gøre det, tværtimod«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden