Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VALG. Flere danskere har i løbet af dagen offentliggjort billeder på sociale medier af deres afkrydsede stemmeseddel. Men det er imod loven, oplyser Indenrigsministeriet.
Foto: TYCHO GREGERS

VALG. Flere danskere har i løbet af dagen offentliggjort billeder på sociale medier af deres afkrydsede stemmeseddel. Men det er imod loven, oplyser Indenrigsministeriet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danskere bryder loven i dag ved at tage 'selfies' af stemmesedlen

Klaus Riskær forstår ikke, at han ikke må »vise sit demokratiske tilhørsforhold«.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når danskerne i dag sætter deres kryds rundt omkring i landets stemmebokse, skal de skynde sig at folde deres stemmeseddel sammen bagefter. De skal i hvert fald ikke tage et billede af den og offentliggøre det på Facebook eller andre sociale medier, for det er ulovligt.

Det står højt og tydeligt på Indenrigsministeriets hjemmeside, og ifølge valgkonsulent i Indenrigsministeriet Christine Boeskov skyldes det, at vi i Danmark har stemmehemmelighed.

»Det vil være i strid med stemmehemmeligheden, som følger af folketingsvalglovens § 48, stk. 3. I denne regel står der, at vælgeren skal sammenfolde sin stemmeseddel efter stemmeafgivningen, så ingen kan se, hvorledes vælgeren har stemt. Det er en regel, der er med til at sikre frie valg«, oplyser Christine Boeskov.

GUIDE TIL VALGET

Alligevel har flere danskere i løbet af dagen lagt billeder ud på både Facebook, Instagram og Twitter af deres afkrydsede stemmesedler, og blandt dem er den omtalte og bedrageridømte finansmand Klaus Riskær, der ikke mener, at det burde være ulovligt at give sin stemme til kende.

»Jeg er hovedrystende over for det. Det er mig fuldstændig ubegribeligt, at jeg ikke må vise mit demokratiske tilhørsforhold«, siger Klaus Riskær og fortsætter:

»Hvis jeg har lyst til at vise et billede af, hvad jeg gør demokratisk, så vil jeg da have ret til at vedstå mig det«.

Det er ikke strafbart

Klaus Riskær tilføjer dog, at han alligevel ikke ville have offentliggjort billedet af sin stemmeseddel, hvis han havde vidst, at det var ulovligt.

»Man kan ofte godt have en fornemmelse af, om det, man gør, er tilladt. Men der var virkelig ikke en eneste intuitiv tanke i mit sind om, at det her må man ikke. Jeg anede ikke, at det var ulovligt«, siger Klaus Riskær.

LÆS OGSÅ

»Altså, vi er jo i 2015. Men hvis jeg havde vidst, at det var ulovligt, havde jeg selvfølgelig ikke gjort det. Det er klart«.

Hvis du ligesom Klaus Riskær er blandt de danskere, der uvidende, eller vidende, om loven, har offentliggjort et billede af din afkrydsede stemmeseddel i løbet af dagen, skal du dog ikke frygte, at politiet kommer og banker på din dør senere. Og der er højst sandsynligt heller ikke en bøde på vej til din adresse.

»Det er imidlertid ikke strafbart på denne måde at bryde stemmehemmeligheden. Valgstyrerne kan gribe ind med en henstilling om at overholde stemmehemmeligheden i de tilfælde, hvor valgstyrerne bliver bekendt med, at en vælger vil tage et billede af sin udfyldte stemmeseddel«, oplyser Christine Boeskov, valgkonsulent hos Indenrigsministeriet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden