OMRINGET. Nu kan du komme med rundt på Le Mans-banen med 360-graders udsyn via YouTube-appen på din smartphone.
Foto: Screenshot/YouTube

OMRINGET. Nu kan du komme med rundt på Le Mans-banen med 360-graders udsyn via YouTube-appen på din smartphone.

Digitalt

360-gradersfilm er meget nemmere end virtual reality

360-graders film giver dig en virkelighedsoplevelse uden at du behøver at tage virtual reality-briller på. I stedet kan du bruge din mobiltelefon.

Digitalt

Der sker noget omme bag dig. Du kan høre det på lyden. Lige før var der et stort brag, og nu kan du høre knitren og knasen. Du vender dig om ... og kan se et krater midt i asfalten på vejen, hvorfra der gløder et besynderligt lys. Og nu får du øje på det lille rumvæsen, der kravler forvirret og fortumlet ud af krateret.

Sådan starter Justin Lins kortfilm ’Help’, der er en såkaldt 360-graders film. Det er en film, hvor du på et hvilket som helst givet tidspunkt kan kigge hele vejen rundt omkring dig i scenen, hvor handlingen foregår.

I almindelige film er vi vant til, at kameraet peger i den retning, vi skal kigge, vores blik er altid rettet derhen, hvor instruktøren gerne vil have os til at kigge.

LÆS ARTIKEL

Kan ses på en smartphone

Men sådan er det altså ikke med 360-graders film, som man skal se på sin smartphone eller tablet. Når man skal bruge en af disse gadgets, er det, fordi de indeholder et gyroskop, der hele tiden måler, hvilken vej, du vender. Når du så vender dig om, vender kameravinklen med, sådan at den nu ’filmer’ i den retning, du kigger.

Det betyder, at du i princippet kan have ryggen til handlingen og kigge på noget helt andet, mens handlingen sker. Men her kommer lyden til hjælp. Lyden er – selv i stereo – så omsluttende og surround-agtig, at du kan høre, hvis der sker noget bag dig, og kan vende dig om og kigge. Det kræver et par hovedtelefoner i nogenlunde kvalitet.

Men er det her ikke bare det samme som virtual reality? Nej. Virtual reality kræver tunge VR-briller, der er svære at få fat i indtil næste år. 360-graders film er lige til at gå til nu og her og kræver ikke noget særligt ekstraudstyr.

Kør med rundt på Le Mans

Der bliver også flere og flere 360-graders film tilgængelige. Lige nu kan du se ’Help’, hvis du har en Android-telefon eller -tablet, ved at downloade appen ’Google Spotlight Stories’ fra Play Store, og derefter downloade filmen i selve appen.

Nissan har netop også lagt en 360-graders video ud, der putter dig ind i en racerbil, der kører en omgang på Le Mans-banen. Eller hvad med en timelapse-video fra kontroltårnet i Dubais lufthavn, så du kan se alle flyene, der letter og lander?

Begge disse videoer kan du finde på YouTube, og hvis du bruger YouTube-appen på din iPhone eller Android-telefon, får du 360-graders oplevelsen med. Du skal blot søge på henholdsvis ’Nissan Nismo Le Mans 360’ og ’Dubai360 8K’, så skulle de dukke op.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce