Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OMRINGET. Nu kan du komme med rundt på Le Mans-banen med 360-graders udsyn via YouTube-appen på din smartphone.
Foto: Screenshot/YouTube

OMRINGET. Nu kan du komme med rundt på Le Mans-banen med 360-graders udsyn via YouTube-appen på din smartphone.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

360-gradersfilm er meget nemmere end virtual reality

360-graders film giver dig en virkelighedsoplevelse uden at du behøver at tage virtual reality-briller på. I stedet kan du bruge din mobiltelefon.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der sker noget omme bag dig. Du kan høre det på lyden. Lige før var der et stort brag, og nu kan du høre knitren og knasen. Du vender dig om ... og kan se et krater midt i asfalten på vejen, hvorfra der gløder et besynderligt lys. Og nu får du øje på det lille rumvæsen, der kravler forvirret og fortumlet ud af krateret.

Sådan starter Justin Lins kortfilm ’Help’, der er en såkaldt 360-graders film. Det er en film, hvor du på et hvilket som helst givet tidspunkt kan kigge hele vejen rundt omkring dig i scenen, hvor handlingen foregår.

I almindelige film er vi vant til, at kameraet peger i den retning, vi skal kigge, vores blik er altid rettet derhen, hvor instruktøren gerne vil have os til at kigge.

LÆS ARTIKEL

Kan ses på en smartphone

Men sådan er det altså ikke med 360-graders film, som man skal se på sin smartphone eller tablet. Når man skal bruge en af disse gadgets, er det, fordi de indeholder et gyroskop, der hele tiden måler, hvilken vej, du vender. Når du så vender dig om, vender kameravinklen med, sådan at den nu ’filmer’ i den retning, du kigger.

Det betyder, at du i princippet kan have ryggen til handlingen og kigge på noget helt andet, mens handlingen sker. Men her kommer lyden til hjælp. Lyden er – selv i stereo – så omsluttende og surround-agtig, at du kan høre, hvis der sker noget bag dig, og kan vende dig om og kigge. Det kræver et par hovedtelefoner i nogenlunde kvalitet.

Men er det her ikke bare det samme som virtual reality? Nej. Virtual reality kræver tunge VR-briller, der er svære at få fat i indtil næste år. 360-graders film er lige til at gå til nu og her og kræver ikke noget særligt ekstraudstyr.

Kør med rundt på Le Mans

Der bliver også flere og flere 360-graders film tilgængelige. Lige nu kan du se ’Help’, hvis du har en Android-telefon eller -tablet, ved at downloade appen ’Google Spotlight Stories’ fra Play Store, og derefter downloade filmen i selve appen.

Nissan har netop også lagt en 360-graders video ud, der putter dig ind i en racerbil, der kører en omgang på Le Mans-banen. Eller hvad med en timelapse-video fra kontroltårnet i Dubais lufthavn, så du kan se alle flyene, der letter og lander?

Begge disse videoer kan du finde på YouTube, og hvis du bruger YouTube-appen på din iPhone eller Android-telefon, får du 360-graders oplevelsen med. Du skal blot søge på henholdsvis ’Nissan Nismo Le Mans 360’ og ’Dubai360 8K’, så skulle de dukke op.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden