Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opråb. Foreningen IT-Branchens sikkerhedsudvalg og forbundet af it-professionelle, Prosa, efterlyser,  at regeringen og i det hele taget politikerne begynder at forstå alvoren i, at manglende privatlivsbeskyttelse vil ramme det digitale samfund som helhed.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Opråb. Foreningen IT-Branchens sikkerhedsudvalg og forbundet af it-professionelle, Prosa, efterlyser, at regeringen og i det hele taget politikerne begynder at forstå alvoren i, at manglende privatlivsbeskyttelse vil ramme det digitale samfund som helhed.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It-sektor: Regeringen skal skride ind nu

Ansvarlig myndighed og minister har ingen kommentarer til ulovlig overvågning af borgerne.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde af landets kommuner og en stribe andre myndigheder begår tilsyneladende klokkeklart lovbrud ved ikke at informere borgerne om, at data om deres adfærd på offentlige hjemmesider bliver givet videre til selskabers forskellige kommercielle formål.

Det fortalte vi i går i Politiken.

I dag ville vi så gerne have svar fra ministeren for den overtrådte cookielovgivning eller fra den ansvarlige tilsynsmyndighed på, om man vil gøre noget ved sagen.

Man savner fra det offentlige, at privatlivsbeskyttelse bliver taget langt mere seriøst

Men hverken erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) eller Erhvervsstyrelsen kan på grund af henholdsvis »ferie« og »ressortomlægninger og ferie« sige noget. Heller ikke justitsminister Søren Pind (V), ansvarlig for persondataloven, har nogen kommentarer på grund af ferie.

Og det er i virkeligheden problemets kerne i en nøddeskal, mener den hjemlige it-branche.

»Man savner fra det offentlige, at privatlivsbeskyttelse bliver taget langt mere seriøst. For det har enorme implikationer, hvis borgere og virksomheder ikke tør bruge digitale serviceydelser. Som samfund har vi haft enorme gevinster ved digitaliseringen. Vi har et skattesystem, der kan indhente 99,9 procent af personbeskatningen, fordi vi har de it-systemer. Havde vi ikke haft den digitalisering, ville vi stå et helt andet sted som land. Men hvis folk slår hælene i nu, hvor er vi så henne om nogle år? Der er allerede mange indikationer på, at vi som it-videnssamfund er ved at gå i stå«, siger Christian Wernberg-Tougaard, formand for foreningen IT-Branchens sikkerhedsudvalg.

»Vi skal have en national strategi«

Forbundet af it-professionelle, Prosa, efterlyser også, at regeringen og i det hele taget politikere begynder at forstå alvoren i, at manglende privatlivsbeskyttelse vil ramme det digitale samfund som helhed.

Se hvordan dataetisk rådgiver Pernille Tranberg beskytter sit privatliv, når hun færdes på nettet. Bland andet opfordrer hun brugere til at anvende et falsk navn på Facebook. Kilde: politiken.tv / Nima Hajarzadeh & Emilie Kleding

»Vi skal have en national strategi omkring privatlivsbeskyttelse. Hvis politikerne ikke vil forsvare borgernes privatliv, vil borgerne gå væk fra at bruge it. Vi risikerer, at folk ikke vil give oplysninger om sig selv og ikke tør bruge forskellige websites, fordi de føler sig usikre. Hvis man vil have vækst i it-branchen, skal det være med privatlivsbeskyttelse som vækstmotor«, siger Mikkel Hammer Nonboe, forbundssekretær i Prosa.

Vi risikerer, at folk ikke vil give oplysninger om sig selv og ikke tør bruge forskellige websites, fordi de føler sig usikre

Men hov. Er det ikke netop it-selskaberne, der sporer de uvidende borgere på tværs af nettet? Og er det ikke it-ansatte, der installerer sporingscookies fra AddThis, Google og Facebook på de offentlige og private hjemmesider?

»Vi havde et stormøde omkring overvågning og privatlivsbeskyttelse«, refererer Mikkel Hammer Nonboe:

»En deltager spurgte, hvorfor vi nu skulle gå sådan op i de emner. Så rejste en anden sig og sagde: »Hvis vi var tømrere og i gang med at bygge et tag med rådne spær, så ville vi også sige fra«. Det samme med os: Vi er med vores faglighed nødt til at sige fra. Men vi savner politisk opbakning«, siger Prosas forbundssekretær.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden