Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JANUS ENGEL
Foto: JANUS ENGEL

Online. Mange vil gerne bruge mindre tid på deres telefon.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver anden føler sig afhængig af sin smartphone

Forsker sammenligner onlineafhængighed med narkomani.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over halvdelen af danskere over 18 år føler sig afhængige af deres smartphone. Og lige under 30 procent ønsker at bruge mindre tid med deres lommecomputer.

Det viser en ny undersøgelse gennemført af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

Og afhængigheden er ikke til at spøge med, mener Morten Fenger, der har forsket i afhængigheden af smartphones og er i gang med at skrive en bog om altid at være online.

»Hver gang man tager telefonen op af lommen aktiveres en belønningsmekanisme, der minder om den narkomaner får, når de tager stoffer«, siger Morten Fenger til Avisen.dk.

Det høje forbrug skyldes først og fremmest en frygt for ikke at være med og blive ekskluderet fra gruppen, siger forskeren. Men i virkeligheden er en konsekvens af overforbruget, at vi bliver mere ensomme og isolerede fra hinanden.

Ifølge forskeren hæmmer smartphonen nemlig vores sociale udvikling. Den gør os simpelthen mindre empatiske, hvilket betyder, at vi mister forbindelsen til andre mennesker.

Ikke noget valg

På trods af de negative virkninger ved overforbruget er det ifølge sociolog og tidligere seniorforsker på Aarhus Universitet Mette Jensen ikke muligt at stille sig uden for udviklingen.

»Det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt vi har lyst til at bruge en smartphone eller ej. Vi har indrettet vores samfund efter det, så vi bliver nødt til det«, siger Mette Jensen til Avisen.dk.

Hun peger blandt andet på, at man for at få breve fra det offentlige, skal have en internetforbindelse. Derudover er der mange typer jobs, hvor en smartphone nærmest er påkrævet. Det samme gælder, hvis man vil holde kontakten med ens venner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden