Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jeff Chiu
Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En uge helt uden Facebook: Ja, man bliver mere lykkelig

Institut for Lykkeforskning har sat 1.200 danskere på Facebookafvænning.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fredagsbaren på mit gamle studie har fået licens til at sælge shots.

Desuden har den lokale Slagter Svendsen lagt nogle højest indbydende billeder op af friske julesylter. Flankeret af såvel sennep som hjemmesyltede rødbeder. Og så er jeg tilsyneladende blevet inviteret til en fest under den mundrette titel:

'Fødselsdagsfest-party-uartig-åh-nej-jeg-er-gammel-weee-invitation!'.

71 er den lille røde tæller ud for mine notifikationer nået op på. 71 ting har Facebook forsøgt at gøre mig opmærksom på i løbet af den seneste uge, hvor jeg har været helt logget af Facebook. For slet ikke at tale om den uendelige strøm af kattevideoer og pastaretter og feriebilleder fra eksotiske destinationer, som jeg også må antages at have misset i samme tidsrum.

Man får næsten dårlig samvittighed over at have vendt sin blåhvide sociale mediecentral ryggen i al den tid.

Men har det gjort mig mere eller mindre lykkelig? Det spørgsmål er grunden til, at jeg er en af 1200 forsøgspersoner, der gennem hele sidste uge har haft kappet linen til mit digitale netværk på Facebook.

Lykkeligere uden Facebook

Eksperimentet er foretaget af Institut for Lykkeforskning, og resultatet ser ud til at pege i retning af, at ja: man bliver lykkeligere af at tage en uges pause fra Facebook.

På en skala fra 1-10 var testpersonerne i gennemsnit over et halvt point mere tilfredse med deres liv, end de var inden forsøgets begyndelse en uge tidligere.

»Hvis man sammenligner med forskellen mellem de 10 procent fattigste og 10 procent rigeste danskeres livstilfredshed, så er der omkring 1 point til forskel. Så 0,5 er et stort resultat ved bare at skrue på en enkelt knap i form af Facebook. Så vi synes, det er et stort fund«, fortæller sociolog Morten Tromholt, der står bag undersøgelsen.

Alle forsøgspersoner svarede på to spørgeskemaer: et inden forsøgets start og et nyt efter forsøgets afslutning. Her skulle man blandt andet svare på spørgsmål om sit sociale liv - altså det uden for computer- og smartphoneskærmen - og hvor meget, man havde tendens til at sammenligne sig selv med andre.

Og det er her, forklaringen skal findes på forsøgspersonernes lykke, mener Morten Tromholt.

»For os at se er det de sociale sammenligninger, der driver det her resultat. Vi kan se, at halvdelen af deltagerne misunder andres oplevelser, der postes på Facebook. Hver tredje misunder, hvor glade andre ser ud på Facebook. Og fire ud af ti misunder, hvor succesfulde andre ser ud på Facebook. Alt det tager man væk, hvis man holder op med at være på«, forklarer han.

Man skal tage sine forbehold

Kresten Roland Johansen, der underviser danske medier i kvantitative undersøgelser, nikker anerkendende til eksperimentets resultater, som han kalder bemærkelsesværdig. Også selv om det altid vil være svært at måle på så foranderlige størrelser som lykke.

»At måle udviklingen af folks livstilfredshed er jo lidt som at måle elastik i metermål. Men jeg vil umiddelbart også sige, at forskellen er bemærkelsesværdig, når vi taler om mennesker, som kun har været uden Facebook i en uge«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man skal dog tage sine forbehold, inden man begynder at generalisere. Han advarer blandt andet mod, at deltagernes egne forventninger til resultatet kan gøre profetien selvopfyldende. Hvis de tror, at det vil gøre dem lykkeligere, vil mange også svare derefter, når undersøgelsen er færdig.

Men det er Morten Tromholt ikke umiddelbart bekymret for.

»Det ville selvføglelig være et problem, hvis alle var enige om, at en uge uden Facebook nok ville gøre os lykkeligere. Men ud fra dem, jeg har talt med, giver det ikke sig selv, at det er den vej, effekten skulle pege. Når jeg fortæller folk om undersøgelsen, så tror halvdelen af dem faktisk, at man bliver mindre lykkelig af at undvære Facebook«, fortæller han.

»Jeg savnede jer sgu ret meget«

Generelt ser der altså ud til at være lykke at hente i en uges frirum uden Facebook på skærmen. Men det er ikke alle testpersoner, der er gledet let og legende gennem forsøgsugen.

»Jeg blev ikke en hat mere lykkelig af den Facebook-pause. For ved I hvad? Jeg savnede jer sgu ret meget. I en hel uge havde jeg følelsen af at være gået lidt for tidligt fra en rigtig god fest kun for at finde ud af, at I havde haft det helt vildt skægt og talt om vigtige og sjove ting, mens jeg lå og sov«, skrev en Facebook-bruger mandag morgen på sin væg, efter selv at have deltaget i eksperimentet.

LÆS OGSÅ

Min kollegas deltagelse blev saboteret efter blot et par dage, da en arbejdsopgave tvang hende på Facebook for at finde frem til en person. Det er imponerende, så mange veje, der efterhånden fører ind til det blåhvide imperium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv tvivler jeg på, at jeg er blevet hverken mere eller mindre lykkelig. Men jeg spilder unægtelig mindre tid på de før omtalte kattevideoer, madretter og eksotiske rejsebilleder. Og det har jeg ikke umiddelbart savnet. I hvert fald ikke endnu.

Spørgsmålet er, om det var kommet snigende med tiden, eller om savnet ville falme i takt med løsrivelsen fra Facebooks univers. Morten Tromholt kalder da også uge-forsøget den første brik i puslespillet over vores digitale lykke, og han er klar til at begive sig ud i et nyt, længerevarende forsøg i fremtiden.

»Det er selvfølgelig en mulighed, at folk begynder at savne Facebook, men man kunne også forestille sig det modsatte: at folk finder nye kanaler til deres sociale relationer«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden