Samvær. Moderen i familien Trajano – Louise Trajano – kan godt være bekymret for, om familien er nok sammen, når muligheden for at stikke af til et virtuelt univers altid er lige ved hånden. Børnene har derfor ikke tv på deres værelser, så de ikke isolerer sig på øverste etage – en smartphone eller tablet kan man jo bare sidde med i sofaen
Foto: Peter Hove Olesen

Samvær. Moderen i familien Trajano – Louise Trajano – kan godt være bekymret for, om familien er nok sammen, når muligheden for at stikke af til et virtuelt univers altid er lige ved hånden. Børnene har derfor ikke tv på deres værelser, så de ikke isolerer sig på øverste etage – en smartphone eller tablet kan man jo bare sidde med i sofaen

Digitalt

Familien Trajano hænger sammen online

I familien Trajano er der 4 iPhones, 2 iPads, 1 bærbar, 1 X-box og 1 Apple-tv. Familielivet bliver mere digtalt.

Digitalt

Det lyser grønt op i Maximilians eftermiddagstrætte ansigt, som han sidder dér faldet sammen i sofaen i stuens halvmørke.

Al koncentration er forsvundet ind i skærmen på den lille iPad, der ligger i hans skød, som hans små 5-årige fingre rutineret glider rundt på, og som styrer to-tre fodboldspillere på en krasgrøn græsplæne i spillet ’Fifa14’.

LÆS ARTIKEL

Han kan også hurtigt sætte en YouTube-video på og med teknisk snilde føre det lille skærmbillede op på familiens tv-skærm via Apple TV, fortæller hans mor, Louise Trajano, og aer ham blidt over håret, uden at han kigger op.

»Skat, vil du snakke med journalisten?«, siger hun med en lav stemme.

»Det kommer i avisen«, lokker hun.

I baggrunden ler hendes mand, Ronnie Trajano.

»Det ved han da ikke, hvad er«, siger han.

Louise Trajano tænker i to sekunder. Og smiler så stort til den lille fyr.

»... og avisen kommer på internettet«.

Klokken er næsten 17, og det grålige dagslys falder blødt ind over stuemøblerne i familien Trajanos parcelhus i Hvidovre. Børnene er hentet fra skole og diverse fritidsinteresser, og snart skal der laves mad, lektier og børstes tænder. Det er familierutiner, som ligner dem, Louise og Ronnie Trajano selv kan huske fra deres barndom. Men de digitale produkter, der ligger spredt rundt om i familiens stue og køkken, afslører, at noget alligevel foregår meget anderledes i dag. På køkkenbordet ligger 12-årige Milos skole-iPad til opladning. I sofaen leger 5-årige Maximilian med familiens dele-iPad. Et sted i 9-årige Mila-Mais skoletaske ligger hendes iPhone, og både mor Louises og far Ronnies iPhones ligger på køkkenbordet, lige ved hånden. De digitale produkter er en velintegreret del af den unge børnefamilies liv, forklarer Louise Trajano.

»Der er rigtig mange ting, som får os til at hænge praktisk sammen som familie, der foregår online. Hvis mine børn er syge fra skole, sender jeg en mail i stedet for at skrive i en kontaktbog. Jeg melder min ældste søn til fodbold via en app på min telefon. Vi køber vinterstøvler online og betaler regninger via Mobilepay eller netbank«.

Mere online end nogensinde før

Familien Trajano vidner om, at det moderne familieliv anno 2014 i højere grad end nogensinde før er røget online. Ifølge DR’s medieudviklingsanalyser over året 2013 brugte 78 procent danskere dagligt nettet, og det er en stigning på 3 procentpoint fra 2012. Især er brugen af mobile enheder, altså smartphones og tablets, steget med rekordfart.

Selv om familien Trajano også ejer en bærbar computer, er den de seneste år blevet mere overflødig. De lette små apparater, der nemt passer i både lomme og skoletaske, bliver klart brugt mest, fortæller familien. Louise Trajano viser sin telefon frem og peger på de forskellige apps, hun har liggende.

En app sørger for, at en regning hurtigt kan betales, mens man venter på, at datteren bliver færdig med sin dansetime. Et par tryk på et grønt ikon på skærmen betyder, at Louise Trajano har booket plads på et yogahold, og en tredje bruges til hurtigt at finde en opskrift til aftensmaden, hvis opfindsomheden er forsvundet, når man står i supermarkedet. Derfor er familiens samlede forbrug online klart steget, især det seneste år, fortæller Louise Trajano.

»Jeg tror, det er, fordi det er så nemt at bruge telefonen. Det er jo en lille minicomputer, der kan alt«, siger hun og vejer det lille flade objekt i hånden.

Stigningen kan i høj grad tillægges, at især smartphones er gået fra at være et stykke legetøj til at blive et værktøj, der får hverdagslivet til at hænge sammen, siger ekspert i digital kommunikation på Københavns Universitet Anne Mette Thorhauge. Hun leder et igangværende forskningsprojekt om smartphonens betydning i hverdagen, og en af de første konklusioner, hun kan fremlægge, er, at brugen af smartphones har en særlig betydning for især familier, fordi man her bruger mest tid på at organisere og planlægge.

»Vi kan se, at vi ringer eller skriver markant mere til hinanden lige omkring det tidspunkt, hvor vi får fri. Hvem henter, hvem handler, og hov, jeg bliver lige forsinket. Hvis du har børn har du typisk en meget organiseret hverdag, og her spiller især telefonen en vigtig rolle«.

Børnene overhaler indenom

Telefoner, iPads og computere har dog også gjort deres indtog i familien Trajanos fritid. Den fysiske avis, som før i tiden måske havde ligget på familiens stuebord, læser Ronnie Trajano på sin telefon. Mens Louise Trajano gerne swiper fingrene forbi en netshop med lækkert tøj eller den sociale fotoapp Instagram, hvis hun lige skal koble hovedet fra et øjeblik.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I de generationer, der ligger imellem Louise og Ronnie Trajano, der begge er i midten af 30’erne, og deres børn, er teknologien spurtet af sted. Parrets datter, Mila-Mai, fik sin første smartphone, da hun fyldte 9 år. Selv var Louise og Ronnie Trajano 15-17-årige handelsskoleelever, da de fik deres første mobiltelefoner. Dengang var det nyeste nye trykknaptelefoner, der i dag kan kategoriseres som det rene fortidslevn. Parret er da heller ikke i tvivl om, at børnenes tidlige bekendtskab med den online verden vil betyde, at de snart overhaler dem indenom digitalt.

Efter at Milos klasse erhvervede sig skole-iPads for et års tid siden, er kladdehæfter, blyant og viskelæder blevet næsten overflødige, forklarer han.

»Min lærer er nogle gange nødt til at spørge mig til råds ovre i skolen, når han ikke kan finde ud af at få den til at virke«, fortæller Milo Trajano, mens han med et lille smil rettet mod sin far fortæller videre:

»I sidste uge kunne min far ikke få en knap på sin iPhone til at virke. Så installerede jeg en ny midlertidig hjemknap for ham«.

Teenagere har altid ’zonet ud’

Ifølge medieforsker Anne Mette Thorhauge stiger det digitale forbrug hastigt hos danskerne af to årsager. For det første er udbuddet af apps, sociale platforme og kommunikationsplatforme på få år blevet enormt. Fremgangen i brugen af mobile enheder, der altid er lige ved hånden, gør det fristende at bruge dem meget. Udfordringen kan derfor være at lære, at vi selv skal til at håndtere, hvornår vi vælger den digitale teknologi til og fra.

Det kan Louise Trajano nikke genkendende til.

»Jeg kan godt føle, at det kan røve vores tid. Når jeg for eksempel glor på tøj på asos.com, eller når Milo har spillet ’Fifa’ i lidt for mange timer. Jeg havde aldrig regnet med, at vi skulle bruge så meget tid på det, som vi gør«, siger hun.

Louise Trajano kan godt være bekymret over, om familien er nok sammen, når muligheden for at stikke af til et virtuelt univers altid er ved hånden. Børnene har af samme grund ikke fjernsyn på deres værelser, så de ikke isolerer sig på husets overetage, men en smartphone eller tablet kan man jo bare sidde med i sofaen.

»Det gode ved det er, at vi på den måde stadig kan være sammen. Men det kan være svært, hvis vi sidder sammen og snakker, og så er der lige én, der skal se noget på YouTube«, forklarer hun.

Medieekspert fra Københavns Universitet Anne Mette Thorhauge hører ofte den bekymring – bekymringen for, hvorvidt digitale produkter går ud over familiesamværet. Hun er dog ikke selv bekymret:

»Teenagere har jo altid zonet ud, når de voksne taler. Engang sad man måske og pillede i dugen og forsvandt et andet sted hen, hvor man nu falder ned i Facebook i stedet for«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vores aktiviteter er med andre ord de samme, de er bare rykket over på nye platforme, mener Anne Mette Thorhauge.

»Undersøgelser viser, at dem, vi chatter allermest på Facebook med, er vores nære venner og familie. Altså dem, som vi også bruger mest tid på uden for Facebook. Mange af de aktiviteter, der foregår online, blev også praktiseret førhen, vi praktiserer dem bare på en ny måde i dag«, fortæller hun.

Hjemme i familien Trajanos stue har 5-årige Maximilian genfundet en smule energi – og sin mors iPhone, som han holder med to hænder, når han navigerer rundt på skærmen. Snart har han åbnet video-appen YouTube, og sekunder efter hopper poptoner fra et muntert børnehit ud af stuens højtalere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce