Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pr-foto/Philips
Foto: Pr-foto/Philips

KOMMANDO. Ved at sige et par ord ind i din iPhone kan du nu styre lyset i dit hjem. Og flere ting, der kan styres med stemmen, er på vej.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apples 'Siri' kan styre lyset i hjemmet

Trådløse lamper er bare en af de teknologier, som kan styres med stemmen.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man havde en femmer, for hver gang nogen havde brugt talekommandoer til at styre sit hjem med i fremtidsfilm, ville man nok hurtigt blive rig. Siden 50’erne har Hollywood portrætteret teknologi på film, som kunne adlyde ens mindste pip.

En ting er de mange computere og robotter, mennesket har kunnet tale med på film igennem årene. Men ofte har det også handlet om styring af hjemmet.

Vi har set folk komme ind ad døren i deres hjem og sige ud i luften, at tv’et skal tændes eller musik afspilles. Eller lyset sættes på en bestemt måde. I de senere par år er den måde at styre teknologien på kommet tættere og tættere på virkeligheden. Og især det med lyset er lige blevet nemmere end nogensinde.

Siri sætter stemningen

Nu kan man nemlig bare tage sin iPhone op af lommen og bede den virtuelle assistent Siri om at gøre noget ved belysningen. Og det kræver ikke engang en investering i dyre hjemmestyringssystemer, der koster beløb på fem og seks cifre.

Når det kan lade sig gøre, er det, fordi Philips netop har annonceret en ny ’bridge’ til sit HUE-system. Hvis du ikke kender HUE, så har det altså ikke noget at gøre med beskyttelse af hovedet mod kulde om vinteren. På engelsk betyder hue farvenuance, og det henviser til de mange farver, du kan lysbade dit hjem i med systemet.

Hue-serien består af en række lamper og elpærer, der alle har det tilfælles, at de kan styres trådløst fra den førnævnte bridge. Man kobler bridgen til sin wifi-router i hjemmet, og så kan pærerne styres fra ens smartphone eller tablet, der også befinder sig på det trådløse netværk.

Pærerne kan vise 16 millioner farve-nuancer, og hvis man skifter alle pærerne i hjemmets lamper ud med Hue-pærer, kan man således styre både lysstyrke og lysfarve fra sin smartphone. Pærerne er smådyre, men holder til gengæld i mange år, eftersom de bruger led’er til at lyse op med.

Hue-systemet har efterhånden været på markedet i et par år og er gradvis blevet mere udbygget og mere populært. Og det er netop en af disse udbygninger, der nu har koblet Hue-systemet op til Siri.

Apple styrer hjemmet

Den nye bridge fra Philips er nemlig kompatibel med en teknologi fra Apple, der hedder HomeKit. Ideen med sidstnævnte er at gøre det muligt for Apples produkter at styre ting i hjemmet. Allerede da HomeKit blev lanceret sidste år, blev Philips annonceret som en partner med Hue. Men det er altså først nu, at der er kommet en bridge, der understøtter HomeKit.

Man kan tage den nye bridge og sætte den ind i stedet for sin gamle bridge, og man behøver altså ikke at skifte alle pærerne, men blot ’centralen’, der er koblet op til ens netværk. Når man har gjort det og sat HomeKit op på sin iPad eller iPhone, er man klar til at give Siri talekommandoer om lyset.

Hue-appen på ens telefon eller tablet tillader én at lave forhåndsindstillinger eller presets. Man kan for eksempel lave et preset, der hedder ’tv’, der sænker lyset og sætter det i en farve, der giver mindst muligt genskin i skærmen. Eller man kan lave en varm tone i lyset med lav lysstyrke, der hedder ’Romantik’. Eller sætte alting på fuldt blæs til, når man skal arbejde. Man kan også bare slukke det hele med et preset.

Disse presets kan Siri så tilgå, sådan at man kan sige: Siri, skift lyset til tv, og så bliver ens hjem badet i en ny lyssætning. Alt dette vil sikkert virke fjollet for folk, der ikke gider bruge penge på den slags og hellere selv vil tænde og slukke for lyset.

Men for folk med bare en lille smule fremtids-entusiasme og science-fiction-mani giver sammenkoblingen af Siri og intelligente pærer kriller i maven. Den nye Hue-bridge er tilgængelig i butikkerne fra i denne uge.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Morten Bay eller Digitalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden