LANGSOMT. Medarbejdere i Facebooks hovedkvarter i Silicon Valley må i denne tid skifte fra iPhones til Android og skrue ned for de mobile hastigheder for at opleve, hvordan verden uden for techboblen oplever Facebook på mobilen.
Foto: Jeff Chiu/AP

LANGSOMT. Medarbejdere i Facebooks hovedkvarter i Silicon Valley må i denne tid skifte fra iPhones til Android og skrue ned for de mobile hastigheder for at opleve, hvordan verden uden for techboblen oplever Facebook på mobilen.

Digitalt

Facebooks ansatte bliver tvunget på langsomt netværk

For at leve sig ind i brugernes vilkår skal de på 2G-tirsdage leve med 3. verdens internethastighed.

Digitalt

Hvis man arbejder hos Facebook i Silicon Valley syd for San Francisco, er man næppe særlig fattig. Derovre er lønningerne høje, og Facebook er kendt som et firma med gode arbejdsforhold. Af samme årsag har Mark Zuckerberg og hans ledelseshold sat en del af medarbejderne på pinebænken.

De skal på egen krop mærke, hvordan det er at bruge Facebook i den tredje verden.

Facebook har en erklæret strategi om at komme først med at erobre udviklingslandene, efterhånden som disse får bedre internet- og teknologiadgang. De kører et parallelforløb med velgørenhedsprojektet Internet.org, der giver gratis eller billig adgang til nettet i lande med behov for det – og så en mere kommercielt rettet indsats, der kører under Facebooks egen hat.

LÆS ARTIKEL

Men de velhavende nørder i Silicon Valley lever altså lidt i en boble. Ud over at de fleste bruger iPhones, der fremstilles hos Facebooks nabo Apple, er Silicon Valley et område med rigtig god mobildatadækning og ganske høje bredbåndshastigheder.

Frem til fortiden

Kigger man derimod på resten af verden, ser det anderledes ud. I resten af verden er fire ud af fem smartphones baseret på Android, og i store områder af f.eks. Afrika og Indien er der ikke noget, der hedder 4G-mobildata. Eller 3G, for den sags skyld. Tværtimod køres der mange steder med mobile datahastigheder, vi skal tilbage til det forrige århundrede for at finde i Danmark.

For at give Facebooks udviklingsmedarbejdere forståelse for disse forhold har produktchefen Chris Cox bedt dem om at droppe deres iPhones og gå over til Android. Samtidig har firmaet indført, hvad de kalder ’2G-tirsdage’.

Hver tirsdag bliver facebookmedarbejderne tvunget til at køre med mobildatahastigheder a la 1999, sådan at de kan mærke, hvordan facebookoplevelsen er i mere øde dele af verden.

Det har f.eks. foreløbig resulteret i nye typer videoreklamer, der fungerer som slideshows i stedet for video, sådan at de ikke tager så længe at downloade. At Facebook er motiveret for at få resten af verden med, fremgår også af det droneprojekt, som firmaet har gang i. De vil sætte droner op i atmosfæren, der skal levere trådløst internet til hele verden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce