TV-signal. Tommy Pedersen er klar til at slukke for det analoge TV-signal i hele Storkøbenhavn.
Foto: Jens Dresling/POLFOTO

TV-signal. Tommy Pedersen er klar til at slukke for det analoge TV-signal i hele Storkøbenhavn.

Digitalt

Bip: Et tryk på en knap og det analoge tv-signal forsvandt

Politiken var med, da YouSee i dag slukkede endegyldigt for det analoge tv-signal.

Digitalt

»Min hånd skal være tv-stjerne«, griner Tommy Pedersen, der er drifttekniker hos YouSee.

Det er nemlig hans hånd, der om få minutter skal slukke for det analoge tv-signal i hele Storkøbenhavn.

Danmarks Radio er rykket ud med kamera og står helt klar til at fange det øjeblik, hvor Tommy Pedersen drejer på relæ-knappen mere eller mindre samtidigt med 38 andre driftteknikere landet over.

Nu mister 80.000 husstande deres analoge signal.

»Det er jo egentlig ikke noget særligt«, siger Tommy Pedersen, mens DR's fotograf er ved at stille skarpt.

De fleste skal bare have hjælp til, hvordan de foretager en digital kanalsøgning på deres fjernsyn.

Det er nemlig rimelig normalt, at teknikerne går og roder med de mange ledninger og knapper inde i det lille maskinrum i tv-tårnet ved Borups Plads. Herinde starter alle bredbåndsforbindelser og tv-signaler. Hylde efter hylde er fyldt med elektronik i et kompakt rum med så kraftig en ventilation, at høreværn er påbudt, hvis man skal være her i længere tid ad gangen.

Alligevel er det ikke helt normalt. Man kan mærke, at det trods alt er lidt særligt. Den ene presseansvarlige tager da også selv et billede med sin iPhone, inden de små lamper i en af de mange kasser går ud klokken 11.06, og Tommy Pedersen konstaterer, at det var det.

Farvel til det analoge signal.

Callcenter klar til opgaven

Et par etager længere nede begynder telefonerne at kime lidt ekstra i YouSee's supportafdeling. Der er kaldt flere folk på arbejde i dag, og det åbne kontorlandskab er fyldt med lyden af hjælpende stemmer blandet med popmusik, der brager ud af højtalerne på en ghettoblaster for at skabe god stemning. Ifølge teammanager Michael Truesen har de altid travlt, men man kan mærke, at der kommer lidt flere opkald nu, hvor signalet er blevet slukket.

»Vi har heldigvis lavet et estimat på, hvor mange ekstra kald vi ville få i dag, så lige nu venter folk ikke særligt længe«, siger han tilfreds.

Han fortæller, at alle deres supportere er blevet oplært til at løse problemer forbundet med overgangen fra analogt til digitalt tv-signal til i dag, så alt kommer til at glide så let som muligt.

»De fleste skal bare have hjælp til, hvordan de foretager en digital kanalsøgning på deres fjernsyn, så det er sjældent svært at hjælpe dem«, forklarer Michael Truesen.

Øget digital efterspørgsel

Selvom direktøren for YouSee, René Brøchner, er ked af, hvis det er til gene for kunderne, er han ikke i tvivl om, at det er det rigtige valg.

»Siden man lukkede det offentlige sendenet i 2009, har vi opretholdt det analoge signal for vores kunder, men nu giver det ikke mening mere«, forklarer han.

Ifølge René Brøchner er det digitale dataforbrug steget med 40 % om året de sidste par år. Derfor har YouSee brug for den båndbredde, som de analoge kanaler optog indtil i dag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce