De er overalt, Pokémon Go-spillerne, med næserne dybt nede i deres mobiltelefoner på jagt efter små monstre.
I sidste uge skete den første alvorlige bilulykke i USA forårsaget af en Pokémon-bruger, som spillede på sin mobil, mens han sad bag rattet i sit køretøj. En mand fra New York gled af vejen og kørte ind i et træ, mens han var fuldt optaget af det populære spil fra Nintendo.
Nu er den så gal igen. I Baltimore i USA var en mand ligeledes i gang med at spille Pokémon Go, da hans Toyota RAV4 pludselig bragede ind i en patruljevogn, som stod parkeret. En video på YouTube viser, at manden kører ind i politibilen, mens tre betjente står ved siden af.
»Det var jeg fordi, jeg spillede det her dumme, dumme spil«, siger manden, som ikke kom noget til ved hændelsen.
Trængsel ved krigsmonumenter
App'en Pokémon Go er buldret frem siden udgivelsen i forrige uge.
I spillet skal man fange Pikachu, Rattata, Charmander, Bulbasaur, Squirtle eller alle de andre neonfarvede Pokémons, når man færdes rundt omkring i virkeligheden.
Det har blandt andet skabt trængsel på Holocaustmuseet i Washington, mindesmærket og museet Auschwitz i Polen, militærkirkegården Arlington i Virginia, USA og ved 9/11-mindesmærket i New York City, hvor spillere er på jagt efter Pokémons.
App'en bruger telefonens gps og lægger et ekstra filter over skærmbilledet, så det ser ud som om, at pokémonerne går rundt i gadebilledet
Pokémon Go er allerede downloadet på flere mobiltelefoner end både Twitter og dating-appen Tinder. Desuden er aktierne i den japanske spiludvikler Nintendo, som står bag appen, steget med 7,5 milliarder dollars i dagene efter udgivelsen.
Klarlund: Der er bivirkninger
Også herhjemme har politiet i hele landet opfordret ivrige Pokémon-spillere til at være opmærksomme i trafikken, når de bevæger sig rundt på gader og stræder for at fange de populære eventyrvæsener.
Siden spillet udkom, har der været flere anmeldelser, hvor Pokémon-jægere går ind i private haver, forårsager trafikkaos eller bryder loven på anden vis.
Politikens sundhedsekspert Bente Klarlund Pedersen har også lagt mærke til tendensen.
»Om der er bivirkninger til Pokémon Go?«, spørger hun. Og svarer selv:
»Ja, man kan på nettet læse om folk, der går rundt midt om natten, hvor der er størst chance for at fange sjældne Pokémoner, falder i vandet og kommer til skade. Men sådan er det bare. I den medicinske verden siger vi, at hvis der er noget, der virker, så vil der også være bivirkninger«.