Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TRAFIKSIKKER. De unge færdes hjemmevandt på nettet, men over halvdelen sløser med den digitale sikkerhed. Og det er ikke et emne, de diskuterer med deres forældre over middagsbordet.
Foto: JANUS ENGEL

TRAFIKSIKKER. De unge færdes hjemmevandt på nettet, men over halvdelen sløser med den digitale sikkerhed. Og det er ikke et emne, de diskuterer med deres forældre over middagsbordet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre lærer ikke deres børn om digital sikkerhed

Alt for få unge tænker over at beskytte deres personlige oplysninger på nettet - og deres forældre hjælper dem ikke.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste forældre lærer deres børn at se sig for, inden de går over fodgængerfeltet. Men alt for mange af dem glemmer at tale med deres børn om, hvordan de færdes sikkert i den digitale verden.

Knap halvdelen af unge mellem 13 og 23 år har aldrig snakket med deres forældre om digital sikkerhed eller om, hvordan de laver sikre adgangskoder til deres mange onlineprofiler.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseorganisationen Yougov har lavet for Google.

Det er et problem, mener Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

»Det er supervigtigt, at du får forståelsen for digital sikkerhed ind under huden fra barnsben. Det er er præcis det samme som at lære altid at se dig for i trafikken«, siger han.

For har du ikke den nødvendige viden om, hvordan du gebærder dig sikkert på nettet, lurer der farer bag hvert et hjørne.

Din profil kan blive hacket, din online identitet kan blive stjålet, der kan forsvinde penge fra din konto, og fremmede kan få adgang til selv dine allermest private billeder og beskeder.

»Man skal altid tænke over, om man har noget på sin telefon, som man ikke har lyst til at dele med hele verden. Jeg bliver overrasket hver evig eneste dag over, hvor mange måder man kan blive snydt og bedraget på«, siger Rasmus Theede.

Basse123 er ikke et sikkert kodeord

Selvom de unge er digitale indfødte, er digital sikkerhed ikke noget, som de 13 til 23-årige tænker særlig meget over, viser undersøgelsen.

57 procent af de unge genbruger - stik imod alle anbefalinger - deres adgangskoder på nettet. 11 procent har kun én adgangskode, som de bruger til alle deres online-profiler, mens 46 procent bruger den samme kode til de fleste af deres profiler.

Det skyldes især, at det virker uoverkommeligt at huske forskellige adgangskoder til både profilen på Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube, Pinterest, Twitter, Spotify, mailkontoen, og hvor man ellers kan finde på at oprette en profil.

»De unge synes både, at det er svært at huske mange forskellige kodeord, men også at det er svært at være kreativ og lave sikre kodeord«, siger Anne Sofie Kirkegaard fra Google Danmark, som står bag undersøgelsen.

»Mange forfalder til de lette løsninger, såsom sin fødselsdag, sin hjemby eller navnet på et kæledyr. Men bruger man de mest populære kodeord eller dem, der er nemme at gætte, er det meget lettere for uvedkommende at komme ind«, siger hun.

64 procent af de unge svarer desuden, at de sjældent eller aldrig tænker over, at deres onlineprofiler potentielt kan blive hacket.

De unge er for ubekymrede

Det er særligt den yngste og den ældste del af befolkningen, der ifølge Rådet for Digital Sikkerhed er udsatte på nettet.

De ældste, fordi de ikke færdes så hjemmevandt på nettet, og de yngste, fordi de er for ubekymrede.

»De unge er vokset op med nettet som noget, der bare er der, og tænker ikke nødvendigvis over, hvor stort og globalt, det er. De er ikke nervøse og tænker ikke så meget over konsekvenserne over, hvad de gør på nettet«, siger Rasmus Theede.

»Det kommer til udtryk på mange måder. Lige fra dårlig sikkerhed omkring passwords til uovervejede delinger af nøgenbilleder på mobilen«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden