It-selskab: Hackere har forsøgt at angribe Danmark

Det er ikke sikkert, at angrebet i Danmark lykkedes, siger ekspert.

Digitalt

Danmark er et af mange lande, der fredag er ramt af et omfattende hackerangreb med såkaldt ransomware, hvor filerne på en computer låses.

Det oplyser Leif Jensen, direktør i it-sikkerhedsselskabet Kasperskys nordiske afdeling, til TV 2.

»Jeg kan se på vores kort, at Danmark er blevet forsøgt angrebet inden for de første timer af angrebet«, siger han til mediet.

Først kom det frem, at angrebet havde ramt en række hospitaler i England. Senere oplyste den britiske premierminister, Theresa May, at angrebet ikke kun havde ramt det offentlige britiske sundhedsvæsen, NHS.

»Dette var ikke rettet mod NHS. Det er et internationalt angreb, og en række lande og organisationer er blevet berørt«, siger hun.

Kriminel organisation står bag

Det kan være yderst svært at finde ud af, hvem der står bag det verdensomspændende hackerangreb. Det vurderer Henrik Larsen, der er chef for it-sikkerhedsorganisationen DKCert.

»Det er helt tydeligt, at det er afpresning, og at en kriminel organisation står bag«.

»Men det er meget vanskeligt at spore. Det foregår på det mørke internet, hvor man hopper igennem mange lag. Det er sket, at nogle er blevet fanget, men det er sjældent«, siger han.

Et 'normalt' job

Ifølge ham er de kriminelle yderst organiserede, og det er en hel branche, hvor folk møder ind på arbejde som et normalt job fra 9-16. De it-kriminelle arbejder blandt andet med baser i Nigeria, Østeuropa, Rusland og USA.

»Der er forskellige afdelinger. I nogle sidder man og udvikler malware, andre sidder og oversætter mails, så de er troværdige, mens nogle tager imod pengene. Så det er meget organiseret«, siger Henrik Larsen.

På ramte computere i England dukker der en besked op på skærmen, hvor brugeren kræves en løsesum på 300 dollar i bitcoin for at låse filerne op igen.

»Der må være mange, der betaler. Det ser ud til at være en milliardforretning på verdensplan«, siger Henrik Larsen.

Center for Cybersikkerhed oplyste tidligere fredag, at Danmark ikke var ramt af angrebet. Det har ikke været muligt at få bekræftet.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce