Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Adskillige britiske hospitaler har store problemer med deres it-systemer efter fredagens hacker-angreb. Her er det en advarsel på et af de ramte hospitalers hjemmesider.
Foto: East and North Hertfordshire NHS/AP

Adskillige britiske hospitaler har store problemer med deres it-systemer efter fredagens hacker-angreb. Her er det en advarsel på et af de ramte hospitalers hjemmesider.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It-ekspert: Alle, der kører et Microsoft-netværk, der ikke er opdateret, er truet

Hackerangreb kan i yderste konsekvens koste liv på de britiske hospitaler, siger ekspert. Danske sygehuse har styr på situationen, lover Danske Regioner.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er lidt af en tilfældighed, at det er hospitaler, der i stor stil må lukke ned som en konsekvens af det globale hackerangreb fredag aften.

Samtlige organisationer, myndigheder, firmaer og offentlige virksomheder, der kører et Microsoft-netværk er truede, lyder meldingen fra Henrik Larsen, chef for it-sikkerhedsorgansationen DKCERT.

»Vi begynder også at se andre virksomheder, der er blevet ramt, eksempelvis det spanske telefonselskab, og det er, fordi denne virus-orm angriber de svage Microsoft-netværk, der ikke er blevet opdateret«, siger Henrik Larsen.

Orm spreder sig via sårbare netværk

»Denne her orm skal bare bore sig ind et tilfældigt sted i organisationen, så vil den automatisk sprede sig ved at søge efter andre sårbare steder i netværker, det kan både være på serverne og på din personlige computer«.

Så det kunne i princippet også ske her på Politiken?

»Ja, hvis du var uheldig og fik det ind på din computer, så kunne det sprede sig til hele avisens netværk«.

Det er farligt, når de systemer, sygehusene bruger i deres behandlinger, bliver ramt eller sat ud af kraft. Det kan i sidste ende koste liv

At hackerangrebet ser ud til at have ramt dybt og hårdt, navnlig i det britiske sundhedsvæsen, skyldes en svaghed i Microsofts systemer, der blev identificeret af de amerikanske myndigheder for nylig.

En svaghed som Microsoft i marts fik repareret med sikkerheds-opdateringen MS17-010.

Problemet er bare, at det ikke er alle organisationer, der har nået eller husket at få opdateret systemerne med reparationsprogrammet, og det har åbnet et ormehul, som professionelle, kriminelle hackerfabrikker udnytter for at tjene penge.

Angreb kan koste liv

Når det gælder hospitalerne, kan angrebene være særligt farlige, fortæller Henrik Larsen.

»I England har hackerne flere steder ramt sygehusenes informationssystemer og patientjournaler, og det betyder, at hospitalerne er nødt til at udskyde livsvigtige operationer og behandlinger«.

»Det har vi også set tidligere på en række amerikanske sygehuse. Så det er farligt, når de systemer, sygehusene bruger i deres behandlinger, bliver ramt eller sat ud af kraft. Det kan i sidste ende koste liv«, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet AP har flere britiske hospitaler været nødt til at aflyse planlagt operationer.

På  St. Bartholomew's Hospital i London måtte en  47-årige salgsdirektør acceptere at hans hjerteoperation blev udskudt, mens flere patienter på sygehusets kræftafdeling blev sendt hjem  fordi der ikke var adgang til deres journaler og data om deres blodtyper.

Mens de britiske sygehuse er hårdt ramt, er der ikke noget, der tyder på, at hackerne har haft held til at ramme danske sygehuse.

Patienter er sikre på danske sygehuse

Det er meldingen fra danske Regioner, der også understreger, at et angreb aldrig kan blive farligt for patienterne.

Her i Danmark vil et angreb af denne art ramme computerne i skranken, og dem er vi ikke afhængige af, når vi udfører patientbehandling

»Her i Danmark vil et angreb af denne art ramme computerne i skranken, og dem er vi ikke afhængige af, når vi udfører patientbehandling. De indeholder heller ikke nogle vigtige patientdata«, siger Klaus Larsen, it-direktør i Region Nordjylland og talsmand for regionerne.

Så du kan sige ret sikkert at skulle uheldet være ude, så bliver det aldrig livsfarligt i Danmark?

»Det kan jeg bekræfte, vi er ikke afhængige af PC-udstyr for at udføre vores opgaver i behandlingen, men det er klart, at vi holder et vågent øje med situationen weekenden over«.

»Alle regioner har i forvejen en døgnbemandet it-afdeling, der har fuldt fokus på det her problem, og så er har vi et øget beredskab på bagvagter og it-eksperter, der sidder klar til at rykke ud, hvis det bliver nødvendigt«, siger han.

Mens der er grund til agtpågivenhed i firmaer og organisationer er hackerangrebet ikke rettet mod enkeltpersoner og private, understreger Henrik Larsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden