Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Randers Kommune har ligesom her i Aarhus informationsskærme ved indfaldsvejene.
Foto: Tobias Nicolai (arkiv)

Randers Kommune har ligesom her i Aarhus informationsskærme ved indfaldsvejene.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gigantisk hackerangreb rammer to danske informationsskærme

I Randers er to computere inficeret med virus, men de er ikke i berøring med kommunens øvrige it-systemer.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt tyder på, at det globale hackerangreb, som Europol kalder for et angreb uden fortilfælde, foreløbigt har ramt sølle to informationsskærme i Randers Kommune.

Skærmene står ved kommunens indfaldsveje, og normalt bliver der vist reklamer for en hyggelig familiedag på det lokale naturcenter, eller hvem der opstiller til Ældrerådet.

Men sådan var det ikke fredag.

»På skærmene var der et billede, hvor der blev krævet penge, og vores leverandør siger, at der er tale om ransomware«, siger kommunens kommunikationschef, Karen Radmer.

Såkaldt ransomware angriber filer på computere og låser dem. Typisk kræver hackerne, der står bag angrebet, penge for at dekryptere de ramte filer og låse computeren op – ellers vil de forblive utilgængelige.

Vil ikke betale løsesum

Også i Randers bliver de opkrævet en løsesum, hvis skærmene endnu engang skal reklamere for eksempelvis DR's 'Rigtige Mænd'-serie. Det er selve computerne, der fysisk står i de to skærme, der er ramt af angrebet, men kommunen vil ikke betale løsesummen.

»Vi vil ikke støtte kriminelle i at gøre sådan noget, for hvad bliver så det næste? Vores leverandør ser nu på computerne, og så bliver de sandsynligvis blot renset og startet forfra«, siger Karen Balling Radmer.

På et billede af en skærm, som Politiken har set, er der et rødt felt med teksten »Wanna decrypt0r 2.0«, og det er den ransomware, der er blevet brugt i hackerangrebet.

Indtil videre har Randers Kommune valgt at slukke alle de seks informationsskærme, og de to computere, der er ramt, er ikke i berøring med kommunens øvrige it-systemer.

Angreb ramt mange steder i Europa

Myndigheder, organisationer og virksomheder verden over har siden fredag meldt om angreb eller forsøg på angreb af virusset, der tager filer og data på computere som gidsler.

It-sikkerhedsfirmaet Avast oplyser ifølge Reuters, at de har informationer om, at der har været mindst 57.000 tilfælde i 99 forskellige lande, hvor det er lykkedes virusset at snige sig ind på computere.

De hårdest ramte lande er Rusland, Ukraine, Taiwan og Kina. Det står også slemt til i Storbritannien, hvor en række hospitaler blev inficeret fredag. Ifølge BBC er mindst 40 hospitaler og klinikker blevet ramt, og det har ført til, at operationer og konsultationer er blevet aflyst.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden