Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Tobias Nicolai (arkiv)
Foto: Tobias Nicolai (arkiv)

Randers Kommune har ligesom her i Aarhus informationsskærme ved indfaldsvejene.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gigantisk hackerangreb rammer to danske informationsskærme

I Randers er to computere inficeret med virus, men de er ikke i berøring med kommunens øvrige it-systemer.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt tyder på, at det globale hackerangreb, som Europol kalder for et angreb uden fortilfælde, foreløbigt har ramt sølle to informationsskærme i Randers Kommune.

Skærmene står ved kommunens indfaldsveje, og normalt bliver der vist reklamer for en hyggelig familiedag på det lokale naturcenter, eller hvem der opstiller til Ældrerådet.

Men sådan var det ikke fredag.

»På skærmene var der et billede, hvor der blev krævet penge, og vores leverandør siger, at der er tale om ransomware«, siger kommunens kommunikationschef, Karen Radmer.

Såkaldt ransomware angriber filer på computere og låser dem. Typisk kræver hackerne, der står bag angrebet, penge for at dekryptere de ramte filer og låse computeren op – ellers vil de forblive utilgængelige.

Vil ikke betale løsesum

Også i Randers bliver de opkrævet en løsesum, hvis skærmene endnu engang skal reklamere for eksempelvis DR's 'Rigtige Mænd'-serie. Det er selve computerne, der fysisk står i de to skærme, der er ramt af angrebet, men kommunen vil ikke betale løsesummen.

»Vi vil ikke støtte kriminelle i at gøre sådan noget, for hvad bliver så det næste? Vores leverandør ser nu på computerne, og så bliver de sandsynligvis blot renset og startet forfra«, siger Karen Balling Radmer.

På et billede af en skærm, som Politiken har set, er der et rødt felt med teksten »Wanna decrypt0r 2.0«, og det er den ransomware, der er blevet brugt i hackerangrebet.

Indtil videre har Randers Kommune valgt at slukke alle de seks informationsskærme, og de to computere, der er ramt, er ikke i berøring med kommunens øvrige it-systemer.

Angreb ramt mange steder i Europa

Myndigheder, organisationer og virksomheder verden over har siden fredag meldt om angreb eller forsøg på angreb af virusset, der tager filer og data på computere som gidsler.

It-sikkerhedsfirmaet Avast oplyser ifølge Reuters, at de har informationer om, at der har været mindst 57.000 tilfælde i 99 forskellige lande, hvor det er lykkedes virusset at snige sig ind på computere.

De hårdest ramte lande er Rusland, Ukraine, Taiwan og Kina. Det står også slemt til i Storbritannien, hvor en række hospitaler blev inficeret fredag. Ifølge BBC er mindst 40 hospitaler og klinikker blevet ramt, og det har ført til, at operationer og konsultationer er blevet aflyst.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden