Foto: Finn Frandsen
Digitalt

Rigspolitiets cyberchef til danskerne: Mandag skal være klik-fri dag

Det er mere held end forstand, at danske virksomheder tilsyneladende går fri af globalt hackerangreb.

Digitalt

Det er heldigt og lidt utroligt, at danske virksomheder, offentlige som private, tilsyneladende er sluppet uden skrammer efter fredagens globale hackerangreb.

Det fastslår Kim Aarenstrup, der er øverste chef for rigspolitiets center for cyberkriminalitet NC3.

»Det her virker som et bredspektret angreb, der sigter på alt og alle, og så vidt vi ved, er der op mod 99 lande, der er blevet ramt på den ene eller anden måde«, siger han.

»Og det kunne efter min bedste vurdering lige så godt have været Danmark, der stod på den liste«.

Helligdag redder Danmark

Når det ikke er tilfældet, kan forklaringen meget vel være, at de fleste danskere har holdt fri hele fredagen.

For derned har de ikke haft mulighed for at klikke på de links, der dukker op på arbejdscomputeren - og som kan give hackernes ondsindede orme-virus adgang til netværket, mener Kim Aarenstrup:

»Det er vores held, at vi som en unik dansk ting, har gjort Store Bededag til en helligdag«. Men faren er ikke drevet over, advarer rigspolitiets cyberchef.

De giftige links kan dukke frem på computeren mandag morgen, når danskerne er tilbage på jobbet.

»Så måske står vi midt i stilheden før stormen, men  der må vi så håbe på, at folk og firmaer har lært, at de skal lade være med at klikke på de links, der dukker op på computerskærmen«.

Lad være med at klikke mandag morgen

»Og at virksomhedernes it-afdelinger har haft tid til at håndtere problemet her i bededagsferien«, siger Kim Aarenstrup og tilføjer:

»På baggrund af det historisk omfattende angreb, vi nu har set, vil jeg kraftigt råde danskerne til at lade være med at klikke på de mails, der ser mystiske ud, når de møder ind mandag morgen«.

»Og faktisk vil jeg også råde folk til at lade være med at klikke på de mails, der ikke ser mystiske ud. For det kan være svært at skelne, hvad der er hvad. Hvis man holder klik-fri mandag, så kan hackere ikke komme videre med deres forehavende«, siger Kim Aarenstrup.

Forgæves angrebsforsøg

Også det anerkendte it-sikkerhedsselskab Kaspersky kalder det heldigt, at danskerne har holdt fri fredag.

»Det er ikke, fordi angrebet stopper. Det handler om, hvornår folk tænder deres computer. Så når der kommer mange medarbejdere på arbejde mandag morgen, vil man se det her tal stige væsentligt«, siger Leif Jensen, der er direktør i Kasperskys nordiske afdeling til Ritzau.

Kaspersky har ifølge Leif Jensen registreret forsøg på angreb i Danmark. Endnu er der ingen meldinger om succesfulde angreb, siger Leif Jensen.

I Danmark har det globale hackerangreb, som Europol kalder historisk omfattende, så vidt vides kun ramt to informationsskærme i Randers Kommune.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce