Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På knap et døgn er der sket en fordobling i antallet af angreb, der har været i forbindelse med det globale hackerangreb.
Foto: Finn Frandsen (modelfoto)

På knap et døgn er der sket en fordobling i antallet af angreb, der har været i forbindelse med det globale hackerangreb.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny advarsel: Vi kan se, at danske it-systemer lige nu skannes for sårbare computere

Hackerangrebets omfang er endnu større. Nu er antallet af angreb fordoblet fra 57.000 til 126.000.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Computere, der benytter sig af et Microsoft Windows styresystem, er lige nu mål for et alvorligt hackerangreb. Derfor skal alle ejere og administratorer af Windows-baserede computere hente de seneste sikkerhedsopdateringer fra Microsoft og være opmærksomme på mistænkelige e-mails.

Det oplyser sikkerhedsmyndigheden Center for Cybersikkerhed, der nu går ud og fortæller, at de har observeret en markant stigning i datatrafik, som viser, at danske it-systemer lige nu skannes for sårbare computere, som kan angribes med virus.

Samtidig oplyser it-sikkerhedsfirmaet Avast til Politiken, at der er sket en fordobling i antallet af registrerede angreb. Hidtil har det været kendt, at der var 57.000 angreb i 99 lande - nu er det 126.000 angreb i 104 lande.

Tager computer som gidsel

Siden fredag har myndigheder, organisationer og virksomheder fået ubudne gæster fra cyberspace. Herhjemme er truslen »meget høj« for, at landet kan blive påvirket af det globale hackerangreb, der har ramt alt fra russiske myndigheder til det offentlige britiske sundhedsvæsen. Hackerne benytter sig af såkaldt ransomware og en slags virusorm.

Angrebet er sket ved, at virksomheder modtaget tilforladelige e-mails, som indeholder ormen WannaCry, der bærer virus. Når modtageren åbner en fil eller klikker på et link i e-mailen, tager en virus computeren som gidsel. Filerne på computeren bliver låst, og før de kan blive frigivet, skal der betales en løsesum på cirka 2.000 kroner per computer.

Samtidig begynder ormen at bore sig ind et tilfældigt sted i it-systemet. Den spreder sig og forsøger at finde andre svage steder, og dermed kan endnu flere computere og deres filer blive taget som gidsler – og så tjener hackerne flere penge.

Pengene skal betales i den digitale valuta bitcoin, der ofte bliver brugt uden om bankerne, og hvor modtageren af pengene er svær at spore.

Stadig sluppet billigt af sted

Meget tyder på, at der er tale om et omfattende angreb, der udnytter en relativ ny sårbarhed, siger Kim Aarenstrup. Han er chef for Rigspolitiets Cyber Crime Center (NC3), som er i tæt dialog med Center for Cybersikkerhed omkring situationen.

»I det omfang, det rammer kritiske områder, så kan det være ganske alvorligt. Men i Danmark er vi muligvis sluppet billigt indtil nu, fordi mange virksomheder havde lukket i går (Store Bededag, red.). Bliver man udsat for angrebet, så opfordrer vi til, at man melder det til politiet«, siger Kim Aarenstrup.

Rigspolitiet har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til konkrete anmeldelser. Kim Aarenstrup siger, at her og nu bør virksomhederne deaktivere links, så der over e-mail ikke kan sendes aktive links. Det betyder, at modtageren af en e-mail ikke uden videre kan trykke på linket, så det åbner, og at computeren potentielt set bliver inficeret med virusormen.

»Og så skal it-afdelingerne generelt sørge for at holde deres systemer opdateret, og i den konkrete sammenhæng hurtigst muligt få hentet de omtalte sikkerhedsopdateringer fra Microsoft, samtidig med at de sikrer, at deres back up-systemer virker, så man har mulighed for at genindlæse al sin data, hvis man bliver udsat for et angreb, siger han.

I Danmark har det globale hackerangreb, som Europol kalder historisk omfattende, foreløbigt ramt to informationsskærme i Randers Kommune. Rigspolitiet opfordrer danskerne til, at de holder en klik-fri-mandag, og dermed bør danskerne undgå at åbne mystiske e-mails.

Her kan du læse trusselsvurderingen fra Center for Cybersikkerhed

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden