Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Finn Frandsen
Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It-folk holder vejret: Får hackerne ram på Danmark i dag?

Bededagsferien kan have reddet Danmark fra at blive ramt af globalt angreb, men hvad sker der i dag?

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fredag lancerede hackere et voldsomt og omsiggribende cyberangreb, der over weekenden har ramt mere end 200.000 computere i mindst 150 lande.

Danmark gik for så vidt skadesfri igennem cyberstormen - enkelte trafikale informationsskærme i Jylland gik dog i sort - men nu lurer frygten for, at man i dag, mandag, kan se flere danske computere blive infiltreret med såkaldt ransomware.

Kim Aarenstrup, der er øverste chef for rigspolitiets center for cyberkriminalitet NC3, advarede lørdag danskerne mod at åbne mails fra mistænkelige afsendere, når de møder på arbejde i dag:

»På baggrund af det historisk omfattende angreb, vi nu har set, vil jeg kraftigt råde danskerne til at lade være med at klikke på de mails, der ser mystiske ud, når de møder ind mandag morgen«, udtalte han til Politiken.

»Og faktisk vil jeg også råde folk til at lade være med at klikke på de mails, der ikke ser mystiske ud. For det kan være svært at skelne, hvad der er hvad. Hvis man holder klik-fri mandag, så kan hackere ikke komme videre med deres forehavende«.

Kraftig virus

Virussen, der er blevet brugt i angrebet, har fået navnet WannaCry og er blevet spredt meget hurtigt gennem netværk og it-systemer. Det er en særlig svaghed i Microsofts systemer, der er blevet udnyttet af hackerne.

En opdatering, Microsoft gjorde tilgængelig i marts, lukker det ormehul, hackerne har benyttet, men det er ikke alle organisationer, firmaer og myndigheder, der har nået eller husket at få opdateret deres netværk.

I Danmark kalder Center for Cybersikkerhed truslen mod danske it-systemer meget høj og opfordrer alle til at sikre deres systemer og computere.

De opfordrer blandt andet til at installere nødopdateringer, som Microsoft har udgivet i weekenden, hurtigst muligt.

Center for Cybersikkerhed har ikke noteret angreb rettet mod privatpersoner.

Og selv om det aktuelle angreb er udført på en måde, hvor angriberne er gået uden om brugerne, så lyder opfordringen fortsat, at man mandag skal holde sig fra såkaldte phishingmails.

Angrebet har blandt andet skabt problemer i det britiske sundhedsvæsen NHS, og den franske bilgigant Renault kunne søndag berette, at server-kompromittering som følge af angrebet havde tvunget virksomheden til at lukke en række fabrikker.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden