Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter WannaCry: Erhvervsliv beder regeringen om hjælp

Der skal uddannes flere specialister i it-sikkerhed, mener DI, der beder regeringen om hjælp.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske virksomheder slap billigt under cyberangrebet i Store Bededagsferien, hvor softwaren WannaDecryptor - også kendt som WannaCry - tog data som gidsler på tusindvis af computere verden over.

Men næste gang er Danmark måske ikke så heldig. Sådan lyder tankegangen hos Dansk Industri (DI), der onsdag opfordrer regeringen til straks at udfærdige en handleplan for at styrke it-sikkerheden.

»Der er ikke én løsning. Vi har brug for bedre beredskab over for cyberkriminalitet. Muligheder for at vide, når det kommer. Samt rådgivning til virksomheder«, siger Adam Lebech, der er branchedirektør for DI Digital.

»Virksomhederne skal også selv gøre noget. Men det kræver, at der er tilstrækkeligt med specialister. Så der skal uddannes flere«, siger han.

Han henviser til en analyse fra Erhvervsstyrelsen. Heri anslår styrelsen, at Danmark om 17 år - i 2030 - vil mangle 19.000 it-specialister herunder de specialister, der skal sikre forbrugere, ansatte og borgeres data.

Thomas Lund-Sørensen er chef for Center for Cybersikkerhed. Centret ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste. Her vurderer man, at truslen allerede i dag er høj.

»Vi har to former for cyberkriminalitet, hvor truslen er meget høj. Det er cyberspionage, og det er cyberkriminalitet«, siger han.

»Når vi siger, truslen er meget høj, betyder det, at vi ved, at der er nogen, som har et ønske, evner og er i færd med at planlægge et angreb mod os. Det er faktisk fakta, men vi har ikke et højere niveau«.

Samtidig vurderer han, at virksomheder og myndigheder skal gøre sig klar til at modstå angreb som med WannaCry og det, der er værre.

»Skal vi forvente at se noget mere omfattende eller værre en anden gang? Der er svaret nok ja«, siger Thomas Lund-Sørensen.

»Hvis næste angreb bliver gjort ordentligt, vil det nok være mere avanceret og muligvis mere skadeligt, end det vi har set«.

Onsdag afholdes Copenhagen Cybercrime Conference. Her vil nogen af verdens førende specialister i it-sikkerhed - inklusiv en IT-specialist der for nogle timer 'slukkede' for WannaCry-angrebet - tale.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden