The Copenhagen Wheel (øverst tv.) er trods navnet ikke dansk, men amerikansk. 
Airwheel-hjelmen har et indbygget hd-kamera, Klickfix-tasken holder din smartphone tør 
under cykelturen, mens Bitlock-låsen kan åbnes og lukkes uden nøgle. Og undervejs på cykelturen kan man filtrere unødig baggrundsstøj fra med Jabra Elite Sport-øretelefoner – samtidig med at man kan høre, om der er biler på vej bagfra.
Foto: Collage: Aslak Elias Kelkka

The Copenhagen Wheel (øverst tv.) er trods navnet ikke dansk, men amerikansk. Airwheel-hjelmen har et indbygget hd-kamera, Klickfix-tasken holder din smartphone tør under cykelturen, mens Bitlock-låsen kan åbnes og lukkes uden nøgle. Og undervejs på cykelturen kan man filtrere unødig baggrundsstøj fra med Jabra Elite Sport-øretelefoner – samtidig med at man kan høre, om der er biler på vej bagfra.

Digitalt

Sådan bliver du en mere digital sommer-cyklist

Cykel-teknologi, der ikke nødvendigvis handler om tandhjul og eger spreder sig fra det legetøjsagtige til det meget praktiske.

Digitalt

Sådan som den igangværende, danske sommer opfører sig, er der vist ingen fare for, at det bliver for varmt til at tage en cykeltur. Men i 2017 er en cykeltur jo ikke bare en cykeltur. Der er efterhånden ingen grænser for, hvor meget, man kan digitalisere sin cykel og udstyre sig selv digitalt som cyklist. Nogle af disse gadgets hører til i voksen-legetøjskategorien med titlen »fordi man kan«. Men de fleste har også et ret praktisk formål, der også øger din sikkerhed.

Den hypermoderne cykelhjelm

En cykelhjelm er helt sikkert bedst for ens knold – men den kommer aldrig til at være god for ens modefornemmelse. Så man kan lige så godt gøre den funktionel i stedet. Airwheel C5-hjelmen har et HD-kamera indbygget med 150 graders vidvinkel-linse. Kameraet kan bruges til at optage dine cykelture ude i naturen, men skulle uheldet være ude, har du også dokumentation af, hvad der rent faktisk skete, der kan gives til politi og forsikringsselskab.

Det indbyggede batteri kan klare fire timers konstant videooptagelse på efter tre timers opladning. Der er derimod ti timer på batteriet, hvis man blot bruger Bluetooth-funktionen i hjelmen. Den kan dels bruges til at tale i telefon med via en indbygget, støjreducerende mikrofon og til musik via de højttalere, der også er indbygget. Når man gerne vil overføre video til f.eks. en computer eller lægge musik over i hjelmens hukommelse, kan dette ske via wi-fi. Den kan købes på nettet i den britiske Amazon-butik for 140 pund eller cirka 1.200 kroner.

Trafiksikre øretelefoner

Hvis du ikke har lyst til at dele dine telefonsamtaler og musik med resten af cyklisterne, der venter ved det røde lys på cykelstien, kan du i stedet satse på intelligente øretelefoner. Sådan nogle har danske Jabra lavet i form af modellen Elite Sport. Telefonsamtalerne foregår også gennem et avanceret støjreduktionsystem, der filtrer vind og vejr fra, så din stemme går klart igennem i den anden ende. Musik lyder også godt, fordi baggrundsstøj også kan filtreres fra. Det er dog ikke sikkert, du har lyst til at filtrere al trafikken fra.

Især på landeveje uden cykelstier vil du gerne kunne høre bilerne komme på lang afstand, så derfor har Jabra inkluderet funktion ’Hear Through’, der lukker mere af virkeligheden ind sammen med musikken eller samtalen. Cykler du for at motionere, kan Jabra Elite Sport også måle din puls, og fra den medfølgende app kan du endda få instruktioner til at gøre din tur mere effektiv rent motionsmæssigt. Jabra Elite Sport kan købes for omtrent 2.000 kroner.

Giv de andre (digitalt) baghjul

Motion er dog ikke hovedformålet for alle cyklister. For mange handler det bare om at komme fra punkt A til punkt B, og helst uden at svede for meget, når den lokale bakke skal bestiges. Her kommer The Copenhagen Wheel ind i billedet. På trods af navnet bliver dette smart-hjul ikke lavet i København, men i Boston, hos firmaet Superpedestrian.  Hjulet er dog opkaldt efter hovedstadens cykelkultur. Superpedestrian sender gerne til Danmark, hvis man er villig til at betale for forsendelsen og vente de 10 uger, det tager for hjulet at komme frem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men når man først har det, kan man sætte hjulet bagerst på sin yndlingscykel, og så bliver alle bakker pludseligt nemmere at bestige. For hjulet forøger nemlig din egen pedalkraft. Med hjulets indbyggede motor bliver hvert tråd i pedalerne forstærket, så det skubber dig længere frem på vejen. Hjulet er samtidigt forbundet til en smartphone-app, der lærer dine cykelvaner at kende og justerer hjulets funktion derefter. Det sidste betyder naturligvis også, at du kan opsamle data om din færd rundt i verden. Men The Copenhagen Wheel er ikke billigt. Man skal betale næsten 10.000 kroner for det – og det er før forsendelse samt danske told og moms kommer oven i.

Hold smartphonen tør

Smartphonen er blevet nævnt her i flere omgange. Men hvor skal man gøre af den, når man er ude at cykle? Har man hang til cykelshorts er det jo ikke sikkert, der lige er plads i en lomme til den – og det er måske også meget rart at kunne kigge på et kort engang imellem og kunne styre musikken med fingrene. Heldigvis findes der smartphone-holdere til cykelstyret, der kan tåle det danske vejr, hvor man som bekendt godt kan blive lidt våd engang i mellem.

Klickfix-taskerne, der starter ved 279 kroner, holder smartphonen tør i regnvejr, men du kan stadig betjene den gennem det gennemsigtige plastik på fronten. Du skal dog ikke regne med at kunne lave avancerede, finmotoriske forløb på din skærm, for der skal trykkes lidt hårdere end sædvanligt. Men enkelte tryk til at springe til næste musiknummer eller se din rute på Google Maps fungerer fint. Klickfix-taskerne kommer med et monteringsbeslag, hvor smartphonen kan drejes i forskellige vinkler.

Den nemme cykellås

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er ikke ret mange cykellåse, der ikke kan omgås, hvis man har en tilstrækkeligt stor boltsaks, men det er på den anden side også tosset ikke at låse sin cykel. Og så kan man lige så godt gøre det så nemt som muligt. F.eks. med Bitlock-låsen, der koster 1500 kroner.

Den kan låses op med din smartphone via Bluetooth, og denne funktion gør det også muligt at hive en masse data ud af den om, hvor du har cyklet hen, dit kalorieforbrug med mere. Det er også ret praktisk, at du altid kan se, hvor du har stillet din cykel på en app på din telefon, fordi låsen har GPS indbygget. Ifølge producenten kan batteriet klare fem daglige låsninger og oplåsninger i fem år, før man skal købe en ny lås.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce