Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen har i finanslovsforslaget sat 100 millioner kroner af de næste år til en ny national cybersikkerhedsstrategi.
Foto: Martin Lehmann

Regeringen har i finanslovsforslaget sat 100 millioner kroner af de næste år til en ny national cybersikkerhedsstrategi.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Truslerne fra cyberspace bliver flere og flere: Men i 6 år har danskerne ikke fået oplysninger om it-sikkerhed

I årevis har sikkerhedseksperter skreget på, at staten skal klæde befolkningen på til at forstå og håndtere it-trusler. Minister lover informationskampagner.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2011 blev strømforsyningen endegyldigt taget fra It- og Telestyrelsen, da den daværende S-SF-R-regering splittede det digitale område op og fordelte det på fire forskellige ministerier. Med på lossepladsen røg også den statslige opgave med at oplyse borgerne om it-sikkerhed. Siden har ingen instanser haft opgaven som oplysningstjeneste for befolkningen, alt imens den digitale kommunikation er eksploderet, og truslerne fra cyberspace blevet flere og flere.

»Det er en politisk sag at vurdere, om oplysning til borgerne om cybersikkerhed er en statslig opgave eller ej. Men i og med at vi som nation er så gennemdigitaliseret, så er det måske lige kækt nok at sige, at folk bare selv må finde ud af det. Muligheden for at gå tilbage til papir har vi for længst passeret, så det er afgørende at værne om tilliden til den digitale kommunikation og infrastruktur«, siger Thomas Kristmar, fra Dansk IT’s fagråd for informationssikkerhed, der har haft ledende sikkerhedsfunktioner i både IT- og Telestyrelsen og Center for Cybersikkerhed.

»Opgaven blev efterladt på gaden, da IT- og Telestyrelsen blev nedlagt, og ingen myndigheder har siden haft lyst til at samle bolden op. Viden til borgerne om god cyberhygiejne og løbende offentlighedskampagner vil ellers være med til at øge Danmarks generelle robusthed«, siger han.

Vi har brug for en bedre digital dannelse af borgerne

At etablere en oplysningstjeneste til borgerne er derfor en af Dansk IT’s konkrete anbefalinger til regeringen om at styrke den nationale it-sikkerhed. Men det er et efterhånden gammelt og tilbagevendende ønske fra en lang række eksperter og aktører i digitalisering og datasikkerhed.

»Vores hverdag er blevet digital, det rejser mange komplekse problemstillinger, og der er et behov for, at borgere får undervisning og bistand til at gebærde sig i det digitale univers«, lød det eksempelvis fra Datatilsynet i Politiken i 2013.

Også i Rådet for Digital Sikkerhed har en oplysningstjeneste været på ønskelisten i årevis:

»Vi har brug for en bedre digital dannelse af borgerne, så de bliver bedre rustet til at imødegå svindel på nettet, phishingkampagner og andre former for angreb. Det skal ske både i form af god sikkerhedsskik, men også i bredere emner om, hvordan vi omgås hinandens personoplysninger, og hvordan man holder en god tone på sociale medier«, siger formand Henning Mortensen.

Regeringen har i finanslovsforslaget sat 100 millioner kroner af de næste år til en ny national cybersikkerhedsstrategi. Innovationsminister Sophie Løhde (V) er tovholder på strategien, men om dele af puljen skal bruges på en oplysningstjeneste, kan hun endnu ikke svare på:

»Vi er meget opmærksomme på det høje trusselsniveau, som minder os om, at vores it-systemer kan være sårbare over for angreb. Derfor er vi også i gang med at kigge på mulighederne for at lave oplysningskampagner, der kan være med til at styrke borgernes vidensniveau. Og vi vil i den kommende tid fremlægge et større udspil, der vil sætte fokus på it-området, herunder også cyberkriminalitet og bedre information til borgerne«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden