Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

(arkivfoto)
Foto: Christian Klindt Sølbeck

(arkivfoto)

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fakta om databeskyttelse: Myndighederne har sjusket og fejlet flere gange

De seneste år har der været talrige eksempler på myndigheder, som ved fejl eller sjusk har spredt borgeres følsomme privatdata.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksempel 1: Rigspolitiet 2012

I 2012 fik hackere adgang til politiets indre systemer og downloadede over flere måneder store mængder data, heriblandt cpr-numre fra kørekortregistret. Datatilsynet konkluderede i 2015, at det blandt andet var muligt for hackerne at få adgang til oplysningerne, fordi Rigspolitiet og it-leverandøren CSC ikke havde gjort tilstrækkeligt for at afskære systemerne fra internettet.

En dansk statsborger og en svensk statsborger blev i 2014 idømt henholdsvis 6 måneder og 3 et halvt års fængsel for at stå bag hackerangrebet.

Eksempel 2: CPR-kontoret 2014

På vegne af CPR-kontoret offentliggjorde it-leverandøren CSC i 2014 en opdateret udgave af Robinsonlisten, som indeholder oplysninger om danskere, der ikke ønsker at blive kontaktet med reklamer. It-leverandøren havde dog begået en alvorlig fejl: De 900.000 danskere på listen var alle opført med deres cpr-numre.

18 virksomheder nåede at downloade listen, før fejlen blev opdaget. Datatilsynet vurderede, at fejlen var særligt alvorlig, fordi cpr-numrene blev offentliggjort sammen med navn og adresse på dem, de tilhørte.

Eksempel 3: Statens Serum Institut 2015

I februar 2015 sendte Statens Serum Institut to cd’er med mere end 5 millioner danskeres cpr-numre og sundhedsoplysninger til Dansk Statistik med anbefalet brev.

Men da Post Danmark lavede en fejl i leveringen, endte cd’erne med de følsomme oplysninger i stedet hos Chinese Visa Application Centre. Det kinesiske visumcenter åbnede brevene med cd’erne, men afviser at have kigget på de ukrypterede oplysninger på dem.

Eksempel 4: Digital Pladsanvisning 2017

En borger opdagede i 2017, at det i 12 år har været muligt at hente cpr-oplysninger fra den kommunale Digital Pladsanvisning. Systemet, der bruges til at skrive børn op til dagtilbud, indholdt nemlig en søgefunktion til cpr-numre.

Den funktion kunne benyttes til at finde ud af, hvilket navn der hørte til et cpr-nummer, man kendte i forvejen, men det var også muligt at få fat i ukendte cpr-numre ved at søge på tilfældige tal, indtil et navn dukkede op.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden