Oculus Go kræver ikke tilslutning til en smartphone, pc eller en spilkonsol for at virke. Til gengæld skal man ikke forvente den ultimative virtual reality-oplevelse.
Foto: Oculus/Facebook

Oculus Go kræver ikke tilslutning til en smartphone, pc eller en spilkonsol for at virke. Til gengæld skal man ikke forvente den ultimative virtual reality-oplevelse.

Digitalt

Digitalt: Nu kommer virtual reality tættere på

Headsettet Oculus Go kræver hverken smartphone, pc eller spilkonsol og koster heller ikke spidsen af en jetjager.

Digitalt

For mange virker virtual reality – forkortet VR – temmelig utilgængeligt. Og det er der måske ikke så meget at sige til. Det kan være svært at få til at virke, og udstyret er ofte dyrt. Det har derfor primært været gamere og nørder, der har kastet sig over VR indtil videre. Men det kan alt sammen ændre sig tidligt næste år.

Pionererne inden for moderne VR, Facebook-ejede Oculus, præsenterede for nylig deres seneste teknologier, og blandt dem var et nyt VR-headset, der kan blive et stort hit. Det hedder Oculus Go og har tre meget store fordele frem for alle konkurrenterne: Det er billigt, trådløst og selvkørende.

At Oculus Go er selvkørende, betyder, at det ikke skal være koblet op til en computer, spilkonsol eller smartphone for at virke. Det er ellers betingelserne for langt de fleste VR-headsets, der findes på markedet lige nu.

Udvidet skærmbillede

Især headsets, der virker sammen med smartphones, er populære. Disse fungerer ved, at man lader smartphonen gøre det meste af arbejdet. Headsettet består i virkeligheden primært af et par linser, som udvider billedet på smartphonens skærm til hele ens synsfelt, hvilket giver illusionen af, at man befinder sig i en helt anden verden

Endelig har Oculus Go indbygget lyd, man behøver ikke hovedtelefoner.

Smartphonen placeres forrest i headsettet, og indholdet på skærmen splittes op i to, sådan at hvert øje ser forskellige versioner af den virtuelle virkelighed – lidt som når vores øjne afstandsmåler i den normale virkelighed.

Sådanne headsets fås mange steder i billige udgaver, der er fabrikeret af små, ukendte fabrikanter i Kina, men også i bedre kvalitet fra f.eks. Samsung i form af deres Gear VR-modeller. Problemet med Samsungs headsets er, at de også kræver en Samsung-telefon.

Alternativt har man kunnet købe headsets, der kan bruges sammen med en pc eller en spilkonsol, som for eksempel Oculus’ Rift, HTC’s Vive eller PlayStation VR. Men disse skal forbindes med et kabel og er dyre. HTC Vive koster f.eks. 5.800 kroner, hvorimod VR-briller til smartphones fås for helt ned til 200 kroner.

Alle disse udfordringer ser Oculus Go ud til at have løst. For det første er den amerikanske udsalgspris sat til 199 dollars, hvilket betyder, at modellen formentlig lander på omkring 2.000 kroner i Danmark. Fordi Go er selvkørende og har al teknologien indbygget, skal du altså hverken koble den op til en pc eller en smartphone, og den går trådløst på nettet. Groft sagt har den allerede en smartphone indbygget.

Træerne vokser naturligvis ikke ind i himlen, så Oculus Go har sine begrænsninger. For eksempel kan den kun opfange bevægelser i de tre primære dimensioner, altså op/ned, venstre/højre og frem/tilbage.

Det kalder man for 3DoF i VR-verdenen. DoF står for Degrees of Freedom, og de dyre modeller har 6DoF, hvor rotationer mellem de tre primære dimensioner udgør resten.

Oculus Go vil også være begrænset til simplere spil og VR-apps, end man kan finde på de modeller, der skal bruges sammen med en pc eller en spilkonsol. Dog vil man kunne bruge de samme apps og spil som på Samsungs Gear VR – uden at man behøver købe en Samsung-telefon. Og dermed får ejere af iPhone- eller Huawei-smartphones adgang til simpel virtual reality i ordentlig kvalitet. Endelig har Oculus Go indbygget lyd, man behøver ikke hovedtelefoner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce