Man glemmer næsten, at man bruger penge: Med Apple Pay betaler du lige som med det kontaktløse dankort. Det holdes hen til terminalen og betalingen sker trådløst.
Foto: Eric Risberg/AP

Man glemmer næsten, at man bruger penge: Med Apple Pay betaler du lige som med det kontaktløse dankort. Det holdes hen til terminalen og betalingen sker trådløst.

Digitalt

Eksperter frygter, at Apple Pay vil mindske dine valgmuligheder og gøre varerne dyrere

Betalinger med Apple Pay kan vise sig at koste butikkerne mere. Og de udgifter må de ikke trække hos brugerne af betalingsappen, så de ender i stedet hos alle kunderne.

Digitalt

Apple Pay kan gøre tingene dyrere i butikkerne.

Det er bekymringen fra både Forbrugerrådet Tænk og en ekspert i de moderne betalingsløsninger efter meddelelsen om, at Apple Pay nu kan benyttes af kunder i Nordea og Jyske Bank.

Men de risikerer, at betalingsappen fra den amerikanske it-gigant spærrer for brug af andre betalingskort og at kunderne dermed bliver låst fast, når de først har koblet et betalingskort til appen.

Problemet forværres af, at Apple har en betydelig markedsandel i Danmark, hvor iPhones ligger i lommen hos noget nær hveranden mobiltelefonejer. Apple Pay virker dog kun i de nyere modeller.

Betalinger i Danmark bliver internationale transaktioner

Det nye system kan ende med, at brugerne får knyttet for eksempel Visa-delen af deres dankort til Apple Pay, så hver betaling bliver en international transaktion, der koster butikkerne betydeligt mere at håndtere end en Dankort-betaling, frygter de.

Det kan ende med en meget stor ekstraregning, fordi en masse billige dankortbetalinger kan blive til dyre visabetalinger.

»Det kan ende med en meget stor ekstraregning, fordi en masse billige dankortbetalinger kan blive til dyre visabetalinger. Det kan give en stor regning, for butikkerne må ikke opkræve gebyr fra den enkelte kunde og må så få dækket udgiften ved at hæve varepriserne«, forklarer seniorøkonom Troels Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk.

Han vil have svar på to vigtige spørgsmål i forbindelse med Apple Pays indtog på det danske marked.

»Ét er, om man kan få lov at betale med dankortdelen. Det mener vi, at man har ret til i henhold til EU-reglerne«, siger han.

»Det andet er, om det er rigtigt - som nogle påpeger - at Apple blokerer for andre kort på telefonerne. Det er selvfølgelig forbrugerne selv, der skal have lov at vælge, hvilket kort de vil bruge«.

Apple har holdt andre løsninger ude fra sine telefoner

Forbrugerrådets økonom har endnu ikke fået gennemgået den betalingsløsning, Apple og de to storbanker nu tilbyder, men han ser som en sikker måde at betale på, fordi den baserer sig på den såkaldte NFC-teknologi. Near Field Communication gør det muligt for blandt andre mobiltelefoner at tale trådløst med andre apparater og eksempelvis godkende overførsel af penge i kassekøen ved blot at holde telefonen hen mod betalingsterminalen.

Men ifølge Holmberg har Apple ikke villet åbne nfc-chippen i mobiltelefonen, så den kunne bruges af andre betalingssystemer.

»Vi ser et stort problem i, at Apple har låst chippen, så andre ikke kan bruge den. Det forvrider konkurrencen og er ødelæggende for det danske mobilbetalingsmarked, for det betyder, at konkurrenter må bruge en ringere teknologi. Andre har ikke kunnet basere deres betalingsløsninger på nfc-teknologi. Det er et problem for dem og for forbrugerne«.

Brugerne kan ikke få lov selv at vælge

Samme bekymring har Henning Jensen fra Pluscon, der er ekspert i nye betalingsløsninger.

»Meget tyder på, at når Apple bliver brugt i en nfc-terminal, så udelukker de, at man kan bruge andre betalingskort på sin mobil. Du kan ikke overrule det som bruger«.

De siger, at det er gratis, men det er en sandhed med modifikationer. Det største problem er, at detailhandelen får yderligere udgifter.

Jensen hæfter sig især ved den afgørende detalje, at brugen af Apple Pay ikke bliver gratis, netop fordi appen kan give øgede omkostninger i butikkerne. De internationale kreditkort så som Visa og Mastercard har omkring tre gange så høje omkostninger som dankortet.

»De siger, at det er gratis, men det er en sandhed med modifikationer. Det største problem er, at detailhandelen får yderligere udgifter. Butikkerne kommer til at betale betydeligt mere end de gør med dankortet«.

Vil forbrugerne tage Apple Pay til sig?

Han er til gengæld ikke så urolig på dankortets vegne.

»I første omgang betyder det ikke ret meget. Danskerne har relativt konservative betalingsvaner. Det bliver formentlig mere de internationale kreditkort og ikke dankortet, der kommer til at lide. Men jeg er da spændt på, hvor mange transaktioner der kommer med Apple Pay«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce