Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Vi fraråder generelt, at man anvender offentligt tilgængelige computere. Og hvis man gør det, skal man ikke bruge private passwords«, siger Thomas Lund-Sørensen, leder i Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.
Foto: Damian Dovarganes/AP

»Vi fraråder generelt, at man anvender offentligt tilgængelige computere. Og hvis man gør det, skal man ikke bruge private passwords«, siger Thomas Lund-Sørensen, leder i Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye angreb: Hackere lænser bankkonti via bibliotekernes computere

It-kriminelle lænser borgeres netbanker via bibliotekers computere. Den nye type digitale bankrøverier har foreløbig kostet bankerne 1,8 millioner kroner.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myndigheder, banker og kommuner arbejder nu tæt sammen for at stoppe en ny form for digitale bankrøverier rettet mod de computere, der er opsat til borgerne på biblioteker, rådhuse og andre offentlige kontorer.

I årets første 6 måneder er der konstateret 15 tilfælde af misbrug via computere på landets biblioteker, oplyser Digitaliseringsstyrelsen. Bibliotekernes computere er blevet udsat for, at personer med lyssky hensigter har installeret en såkaldt keylogger, der gemmer det, man taster ind, og bruger den opsnappede data til at bryde ind på folks bankkonto.

Det er første gang, vi ser så systematiske angreb på offentlige computere

Ifølge brancheorganisation Finans Danmark kan bankernes tab indtil videre opgøres til godt 1,8 millioner kroner.

»I starten af december er vi klar med en teknisk løsning, der kan stoppe de her angreb«, siger Kenneth Mose Kruse, teamleder på Digitaliseringsstyrelsen kontor for systemforvaltning og brugervenlighed.

Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste fraråder direkte borgerne at bruge de offentligt tilgængelige computere.

»Hvis man anvender en offentligt tilgængelig computer, har man ikke garanti for, at der ikke er keylogger eller andre redskaber installeret på den. Derfor fraråder vi generelt, at man anvender dem. Og hvis man gør det, skal man ikke bruge private passwords«, siger centerets leder, Thomas Lund-Sørensen, til Politiken.

Digitaliseringsstyrelsen har nu opfordret landets kommuner at sikre computerne, ikke mindst på landets godt 400 biblioteker. Og signalet er blevet modtaget i Kommunernes Landsforening:

»Alle kommuner er i gang med at sikre sig mod det her. Det er en meget grænseoverskridende og utrolig nærgående form for kriminalitet, og kommunerne har stor opmærksomhed på at sikre, at man trygt kan bruge de offentligt tilgængelige computere«, siger Pia Færch, kontorchef for digitalisering og borgerbetjening i Kommunernes Landsforening.

Også bankerne ser med alvor på udviklingen: »Det er første gang, vi ser så systematiske angreb på offentlige computere«, siger Finans Danmarks digitaliseringsdirektør, Michael Busk-Jepsen.

Konkret indebærer de nye løsninger, at der ikke længere automatisk bliver sendt nye nøglekort til borgerne, når de selv har spærret kortet, eller når det er blevet spærret af andre, oplyser Digitaliseringsstyrelsen. »Det betyder at NemID bliver lidt mindre brugervenlig, men det er selv sagt afgørende, at vi får styrket sikkerheden«, siger Kenneth Mose Kruse.

Selv om de nye cyberangreb er alvorlige, understreger både Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark, at der ikke er nogen grund til at gå i panik, hvis man har brugt en computer på et lokalt bibliotek.

»Sikkerheden er generelt på et højt niveau, ellers havde vi formentlig set endnu flere sager. Og så er denne type af svindel meget tidskrævende og kompliceret«, siger Kenneth Mose Kruse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden