Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

nye tider. Antennefolket skal tage stilling til både nyt udstyr, og om TV 2 fortsat skal kunne ses på skærmen inden onsdag i denne uge.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det koster TV 2 efter tirsdag nat

Mange skal skifte udstyr og leverandør for at beholde TV 2. Se hvad det koster.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TV 2 er blevet betalingskanal, når kalenderen skifter natten mellem tirsdag og onsdag den 11. januar, og Folketinget har besluttet, at det skal TV 2 have 10 kroner for plus moms og Copydan-afgift fra hver husstand i Danmark, der ser kanalen fremover.

Det har fået mange til at tro, at der ville blive lagt en 10'er ekstra på tv-regningen efter 11. januar.

Men langt de fleste vil opleve, at prisen bliver mindst tre gange så høj, for tv-distributørerne må gerne lægge deres egne distributions- og administrationsomkostninger oveni de 10 kroner.

Det betyder for eksempel, at TV 2 hos antenneselskabet BoxerTV kommer til at koste 35 kroner om måneden, hvis man kun vil have kanalen a la carte. For eksisterende BoxerTV-kunder betyder omlægningen, at prisen stiger på tre ud af selskabets fem tv-pakker med 20 kroner, mens prisen fastholdes i de to sidste.

LÆS ARTIKEL

De kabel-tv kunder hos YouSee, der hidtil har nøjedes med grundpakken, slipper nok allerbilligst blandt danske tv-seere, når TV 2 bliver betalingskanal. YouSee beholder TV 2 i grundpakken, og prisen bliver kun 10 kroner dyrere, så YouSee stadig kan tilbyde pakken for under 200 kroner om måneden.

For YouSee-kunder med mellem- og stor pakke kommer prisen til at stige med 25 kroner.

Andre kunder kommer imidlertid til at betale kassen for at holde fast i kanalen. Flere mindre antenneforeninger har på et tidspunkt underskrevet en aftale med Viasat om placering af betalingskanaler, som indebærer, at hvis antenneforeningerne placerer TV 2 i grundpakken, som normalt er forbeholdt såkaldte free-to-air kanaler, skal Viasat også have plads i grundpakken til for eksempel TV3.

I flere antenneforeninger har det betydet, at TV 2 så er flyttet til mellempakken, og for nogle seere med grundpakken, som ønsker at holde fast i TV 2 betyder det et prishop på flere hundrede procent, hvis de skal skifte til mellempakken.

Viasat har imidlertid netop tabt en sag i Sø- og Handelsretten om sagen, men det vides endnu ikke, om selskabet vil anke afgørelsen.

Mest bøvlet for antennefolket
Men både de økonomiske og tekniske forhold er dog generelt mest bøvlede for antenne-tv-modtagere, for seere med abonnement hos antenneforeninger eller kabel-tv-selskaber vil ofte ikke opleve nogen ændring i forbindelse med overgangen bortset fra en stigning i prisen.

Men for antenne-modtagerne stiller sagen sig anderledes. De skal udover at tage stilling til, om de vil beholde TV 2 også investere i udstyr, der kan forhindre, at deres tv-skærm går i sort på onsdag.

Fra mpeg2 til mpeg4
Det gælder de seere, der hidtil har klaret sig med at se TV 2 og DR's kanaler på den gamle MPEG2 komprimering. Den bruges i flere ældre fladskærms-tv samt i mange digitale modtagerbokse, som er blevet købt billigt i de seneste år.

For overhovedet at kunne se tv efter den 11. januar, skal man derfor investere i en MPEG4-boks, der fås for omkring 500 kroner, inden man overhovedet kan begynde at tænke på TV 2. Alle signaler sendt i MPEG2-komprimeringen stopper nemlig på onsdag.

Er den sag klaret, og vil man også gerne se TV 2, kan man entrere med BoxerTV, som har monopol på udsendelse af betalingskanaler på antennenetværket.

Man kan også droppe investeringen i en mpeg4-modtagerboks og skifte til en anden tv-udbyder på en anden teknologi.

Det kan være internetbaseret tv, satellit-tv (som kun kan lade sig gøre, hvis man kan få lov at sætte en parabol op udenfor sin bopæl) eller kabel-tv, som kræver at man bor i et område, der dækkes af en antenneforening eller af TDC's datterselskab YouSee eller Telias Stofa.

Iøvrigt kan du altid købe dig til tv på din computer, hvis du kommer for sent med indkøb af nyt udstyr eller ny tv-aftale. Se i faktaboksen til højre.

Her følger en liste med muligheder, hvis du hidtil har modtaget tv via tag- eller stueantenne:

Antenne-tv
Du kan fortsætte som tv-antennemodtager og lave en aftale med BoxerTV. Men hvad den kommer til at koste dig, er meget afhængig af, hvad du i forvejen har af udstyr, og om du alene vil have TV 2 eller vil købe en af BoxerTV's pakker, som alle indeholder TV 2.

Her holder vi os dog til priseksempler på TV 2 som enkeltstående kanal.

BoxerTV's aktuelle tilbud til antennekunder, som ikke hidtil har set tv via BoxerTV, slår på den rørende pris af 199 kroner årligt.

Men det har kun de glæde af, som i forvejen er i besidelse af et fladskærms-tv med indbygget kortlæser og mpeg4-teknologi. Det sidste har langt de fleste nyere fladskærms-tv, men langt færre har en kortlæser, hvor BoxerTV's TV 2 kort kan stikkes ind.

Har du ikke sådan en, skal du sammen med kortet til 199 kroner investere i et modul, der fungerer som en kortlæser, og som gør, at du mageligt kan beholde dit nuværende tv.

Her er priserne vidt forskellige i disse dage. Hos Bilka kan man få TV 2 kort og modul for 299 kroner. Men der er tryk på, for torsdag var de udsolgt, og fredag var de så kommet tilbage på lager.

Også hos Antennegrossisten.dk kan du købe sættet, men her koster det 99 kroner mere - altså 398 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos BoxerTV.dk selv kan du som nævnt købe selve TV 2 kortet til 199 kroner for de kommende 12 måneder, men skal du have modulet med, der fungerer som kortlæser, koster det i sig selv 349 kroner - altså ialt 548 kroner. Forklaringen fra BoxerTV på den dyre pris er, at selskabet ikke har nogen intention om at være prisførende på markedet.

Et godt tip fra BoxerTV til dem, der i forvejen ser tv på den gamle MPEG2 komprimering, der udskiftes 11. januar til MPEG4, er at købe en MPEG4 modtagerboks MED kortlæser.

En digital modtagerboks med kortlæser kan fås for omkring 500-600 kroner, og med TV 2 kortet fra BoxerTV er man så kørende med alle DR's almindelige kanaler samt TV 2 for mellem 700 og 800 kroner. På det gamle tv.

BoxerTV vil fremover tage 35 kroner per måned i gennemsnit, når man regner den månedlige pris plus kortafgiften sammen.

Iøvrigt giver BoxerTV også antenne-tv-modtagerne mulighed for at se TV 2 i HD fra den 1. april. Det kræver imidlertid en ny modtagerboks, der også kan modtage signalet i den nye standard DVB-T2, som giver mulighed for at sende endnu flere kanaler på samme frekvens.

Hvis man gerne vil se TV 2 i HD, skal man droppe at købe den almindelige mpeg4-modtagerboks men købe en, der kan modtage i DVB-T2. Populært sagt en mpeg4-boks med DVB-T2 eller et fjernsyn, der indeholder det samme.

En boks til formålet kan i dag fås til 1.200 kroner og erstatter altså indkøbet af en almindelig mepeg4-modtagerboks.

Internet-tv
Du kan også skifte til tv via internettet - såkaldt IP-TV. TDC har et tilbud med bredbånd inklusive, kaldet Home Trio. Billigste tilbud herfra inklusive TV 2 hedder TDC HomeTrio Mini, der kommer med 13 tv-kanaler og bredbånd med telefoni.

Prisen lyder på 299 kroner om måneden, men da den inkluderer bredbånd og telefoni, er den svær at sammenligne med de andre muligheder.

Elselskabernes fibernetselskab Waoo leverer også internet-tv i en pakke sammen med bredbånd og telefoni. Tjek priserne her samt mulighederne for at kunne modtage signalerne. Det samme tlbud har DLG TV Bredbånd. Her er DLG's priser.

Parabol-tv

Du kan også købe dig til en aftale hos enten Viasat eller Canal Digital. Det kræver i begge tilfælde, at du har mulighed for at sætte en parabol op udenfor, og du skal købe såvel denne som en modtageboks, som dog ofte indgår i den samlede pris, når du laver aftalen med selskabet.

For de eksisterende kunder hos Viasat og Canal Digital sker der ingen ændring onsdag den 11. hverken med TV 2 eller med priserne.

Den billigste måde at skaffe sig TV 2 på hos Viasat for eksempel koster 2.089 det første år inclusive udstyret, men året efter stiger prisen til 2.427 kroner eller 202 kroner per måned.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En betingelse er, at man som ny kunde inden to måneder meddeler, at man vil fortsætte på den billigste løsning, ellers ryger man automatisk over på en dyrere, der det første år er på 4.398 kroner og det andet år på 4.788 kroner, eller 399 kroner per måned. Se mere

Priserne hos Canal Digital er nemmere at gennemskue. Her koster den billigste tv-pakke med TV 2 3.619 kroner det første år, og regner man månedsprisen ud uden introduktionsrabatten, bliver den på 329 kroner. Få mere at vide .

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden